Новият епизод на подкаста на списание „Свет“: Провален човек ли е родителят



Вторият епизод на подкаста на списание „Свет“ – единственото българско онлайн списание за религия, култура и пътешествия, е посветен на родителските изпитания и предизвикателствата в съвременния технологичен свят.

Пренаситени от информация, успяваме ли да я обясним на децата си? Разбираме ли правилно и тази, която те ни дават за себе си? Колко грешки ще допуснем в порастването си като родители и колко фатални могат да бъдат тийнейджърските бунтове?

Главният редактор, Илиана Александрова, ни превежда през едни от най-ценните духовни ориентири, които да помогнат на родителите в тяхната трудна мисия и да предпазят децата им от страданието и дебнещите ги опасности.

Просто ги обичайте!“

Tова е универсалният отговор на въпросите за възпитанието според отец Николаос Лудовикос. В допълнение на тези думи един български психиатър казва:

Обичайте децата; само изглежда лесно – всъщност не е”. И се шегува: „Родителят е провален човек.”

Днес наистина е предизвикателство да търсиш и отстояваш себе си; да управляваш живота си и да си наравно с технологичния свят; да бъдеш различен, без да затъваш в бездуховния вакуум на съвремието ти. Днес наистина е предизвикателство да бъдеш тийнейджър, но още по-голямо предизвикателство е да бъдеш родител.

Затова и първият материал в подкаста е посветен на младите хора и духовността на новата епоха, с автор д-р Жасмина Донкова: за етапите, през които минават в своите кризи на идентичността и за опасностите, които ги дебнат; за духовните бунтари и енергийните терминатори; за тийнейджърската ексцентричност и подражание като обикновен бунт срещу родителите или като застрашаващи живота окултни занимания.

Темата за предизвикателствата на съвременния свят продължава и в разговора с Марина Битянова – директор на Центъра за психологическо подпомагане на образованието „Точка пси”, доктор по психология.

Новото цифрово „опаковане“ на информацията вече е факт, без да му налагаме положителна или отрицателна конотация. Нужно е само да се съобразяваме с неговото следствие, а именно промяната на съзнанието в „клипово“. В него се обединяват ценности и образ, затова съвременните деца в значително по-голяма степен са цялостни хора. Това дава надежда, че в съзнанието на най-добрите от тях нравствеността ще се обедини с логиката, но именно затова е много важно да ги възпитаваме в критичност.

Днес все по-често се сблъскваме със ситуации, когато казваме на детето – „трябва“, а то ни гледа заинтересовано, спокойно, уважително, без капчица протест и пита: „Защо?“. За тях „трябва“ изгуби своята мотивираща сила. Докато не им обясним защо, те не включват своя вътрешен волеви механизъм.“

Съвременните деца имат своите все повече и по-разностранни различия, затова усилията ни трябва да са в посока на това как да им помогнем да бъдат щастливи, убедена е Битянова.

За твърдото и либералното възпитание говори и Виктория Райхер, психолог и писател, в следващия материал от подкаста. Как решаваме дали да отстъпим, или да сме твърди пред детето си? Какво ни кара да отказваме на повторни молби или, напротив, да се хвърлим да утешаваме разстроената си рожба на всяка цена? Как да ѝ помогнем да се разстройва по-рядко, като същевременно защитаваме позицията си?

В живота на детето така или иначе има много ограничения; затова силната реакция на родителските откази може да се окаже и просто показател за това, че те са прекалено многобройни. След като премахнат две трети от забраните, възрастните често забелязват с изненада, че детето е започнало да приема останалите ограничения напълно спокойно.

За трудните етапи на родителството и предизвикателствата на съвременния свят има ваксина, убеден е Сисанийски и Сиатистки митрополит Павел. И тази духовна ваксина е усещането за присъствието на Бога в живота на детето, неговото литургично възпитание, като в това отношение родителският пример е поразителен. Важно е първо да има превенция, вместо да лекуваме вече поразилата ги болест, защото наркоманът става такъв още на 4-годишна възраст, смята митрополит Павел.

Отделяме ли достатъчно време на децата си, грижим ли се истински за техните духовни нужди? Какво ще им отговорим, ако един ден ни кажат: Исках теб, не твоите пари…

Да разсъждаваме върху тези въпроси ни помага и последният материал от подкаста на „Свет“ – емблематичният разказ „Великден“ на Димитър Талев.

Най-важното за родителската обич, възпитание и правилни избори, слушайте тук:

Spotify:  https://open.spotify.com/show/4oIetlQ3lOCI2nHCxjvA9M

Apple Podcastshttps://podcasts.apple.com/us/podcast/списание-свет/id1692556585

Amazon Music:  https://music.amazon.co.uk/podcasts/84c83685-c0c3-4a74-aa17-7c4caaed99f5

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...