Тази Коледа достига до вас благодарение на…


Източник: Cyprus Mail

Общинската управа на Никозия, Кипър, отговори на обвиненията, че съсипва духа на празника Рождество с неуместна реклама.

В петък беше включено коледното осветление на столицата, като кметът на Никозия Михалакис Зампелас и игуменът на Кикския манастир запалиха коледното дърво на площад “Елефтерия”.

По цялата гирлянда, с която е украсено дървото, се вижда ясно логото на Carlsberg, заедно с бирени кутии, обсипани със снежинки за украса. Точно отсреща е разположена една традиционна коледна къща, украсена с рекламни табла на EKO, които й придават вид на бензиностанция, а един манекен на Дядо Коледа е седнал на шофьорската седалка на един Nissan.

В същото време украсата на улица “Стасикратус”, един от най-популярните търговски центрове на острова, представя реклами на Johnnie Walker.

Постъпили са оплаквания, че рекламите на спонсорите демонстрират пошлост и безвкусица, а някои ги определиха като “напълно неуместни”.

Отец Андреас Христодулу от църквата “Св. Димитър” в Паралимни предупреди, че истинското значение на Рождество се изгубва в една оргия на консуматорството.

“Тези реклами са нещо, което ние за съжаление сме започнали да очакваме в наши дни”, каза той. “Те са знак за времената, че всичко се свежда до пари. На нас се гледа като на консуматори, не като на хора, и всичко, включително Рождество, е ориентирано към бизнеса.

Той каза, че е въпрос на личен избор, “дали ще се оставим да бъдем погълнати или ще поемем по духовния път”.

Той добави, че църквите са отворени всеки ден с различни служби, “така че хората могат да преживеят истинския смисъл на Рождество”.

Когато беше известен за оплакванията, координаторът на коледните събития в Общинската управа на Никозия, Никос Караникис, заяви, че “украсата и събитията не могат да се реализират без пари и аз не се срамувам от това, че съм осигурил спонсори с реклами според изискванията – прости и семпли. За мен това е очевидно.”

Той добави, че хората все ще намерят от какво да се оплакват, и ги посъветва да “се бръкнат в джобовете и да помогнат”.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...