Творба на финландски скулптор предизвика протеста на християни в ИзраелСкулптура на финландския артист Яни Лейнонен предизвика недоволството на християни в Хайфа, Израел. Тя е наречена „МакИисус“ и представлява фигурата на клоуна Роналд Макдоналд, емблема на веригата „Макдоналдс“, разпъната на кръст. Част от изложбата са и фигури на разпнатия на кръста Христос и Богородица като куклите Кен и Барби.

Скулптурите са част от експозицията „Shop It!“, изложена в градския музей на изкуствата. Посетителите на изложбата могат да видят и скулптурите „МакБуда“, „МакФарао“ и „МакЛенин“.

След протеста на християнските общности в града, израелският министър на културата Мири Регев е призовала кураторите да свалят въпросната скулптура от експозицията. За това призовават и висшите християнски духовници в страната, тъй като виждат в това подигравка с един от основните символи на християнството.

Миналия петък ситуацията е ескалирала при опит протестиращи да нахлуят в музея. Били са ранени трима полицаи и 32-годишен мъж от протестиращите.

От управата на музея не са съгласни с искането за сваляне на творбата с обяснението, че „няма да се подадат на натиска“ и че посланието на изложбата е изобличаване на циничното отношение на корпорациите към тези символи в консуматорските общества. Уточнява се още, че творбата, която е създадена през 2015 г., е била изложена във Финландия и Дания преди експозицията да пристигне в Израел, а тук тя е от юли без никой до този момент да е имал възражения срещу нея.

Когато е разбрал за протестите, самият автор на творбата Яни Лейнонен е пожелал скулптурата да бъде свалена от изложбата, но неговите причини са свързани с подкрепата му за движението „Бойкот, лишения, санкции“ (BDS), целящо да промени политиките на Израел спрямо Палестина.

 

Източник и снимки: www.tagesspiegel.de; www.artandartdeadlines.com

 

 

 

Please follow and like us:

Коментари

коментара

БЛИЗКИ ТЕМИ:

Споделете в социалните мрежи