Инструкция от Руския патриарх за действията в условия на пандемия



Инструкция към предстоятелите на енориите и подворията, игумените и игумениите на манастирите в Московската епархия във връзка със заплахата от разпространение на коронавирусната инфекция

Одобрено от Негово светейшество патриарха на Москва и цяла Русия

В името на пастирската грижа за хората, както и в отговор на исканията на санитарните власти, при запазване на твърда вяра в благия промисъл Божи и Божието всемогъщество, се приемат следните правила, като се вземат предвид каноничните и богослужебните традиции на Руската православна църква.

До промяна на епидемиологичната ситуация към по-добро и до получаване  на съответни указания от епархийските власти за пълна или частична отмяна на тези указания, в енориите, патриаршеските, епископските и манастирските подвория, както и в манастирите на Московската епархия трябва да се действа по следния начин:

Относно причастяването със светите Христови Тайни

  1. С оглед на това, че принасянето на Безкръвната Жертва никога не може да бъде отменено, защото там, където няма Евхаристия, няма и църковен живот, а също и това, че Светото Тяло и Кръв Христови се дават за здраве както на душата, така и на тялото (вж. например 7 и 9 молитви на св. Йоан Златоуст от последованието към Свето Причастие), като същевременно се взема предвид историческата практика на Православната църква по време на епидемии[1], Христовите Тайни следва да се дават по следния начин: след всеки причастник лъжицата да се избърсва с кърпа, напоена със спирт (с редовно повтаряне на напояването). След това лъжицата да се потапя във вода с последващо утилизиране на водата според практиката за изпиране на причастните кърпи.
  2. „Запивката“ (вино, което се дава заедно с антидора в руската църковна традиция – прев.) да се дава само поотделно – индивидуално за всеки участник – в съдове за еднократна употреба.
  3. Да се използват хигиенни ръкавици за еднократна употреба при раздаване на антидора.
  4. Кърпата, използвана при причастяване на миряните, трябва да се използва само за опазване на Светите Тайни от възможно падане на пода и за избърсване на лъжицата. За избърсване на устните след причастие трябва да се използват хартиени салфетки, които след това трябва да бъдат изгорени. Причастната кърпа да бъде преварявана и изпирана с дължимото благоговение след всяка литургична употреба.
  5. Причастниците да се въздържат от целуване на св. Чаша.

Относно тайнствата Кръщение и Миропомазване

  1. Стриктно да се спазва практиката водата да се сменя и освещава наново за всеки отделен случай. Във връзка с това тайнството Кръщение да се извършва само индивидуално при предварителна дезинфекция (избърсване) на купела (баптистерия) с дезинфектираща течност (по-долу е приложен списък с препоръчани течности).
  2. За миропомазване и помазване с елей да се използва памучна пръчица (вместо миралка) и хартиена салфетка(вместо гъба), които след това трябва да бъдат изгорени.

Относно тайнството Елеосвещение

  1. При извършване на общо Елеосвещение в църквите за всеки енориаш да се използва еднократна пръчица (например памучна пръчица) с последващо изгаряне.

Други указания за богослужението, пастирската практика и енорийския живот

  1. Вместо Кръстът да бъде поднасян за целуване на енориашите в края на Божествената литургия и другите служби, препоръчва се той да бъде поставян върху главите на енориашите.
  2. Завръщайки се към уставната практика, променена през последните години, помазване по време на всенощното бдение да се прави само в случаите, когато се извършва лития и освещаване на елей. В случаите, когато помазването се извършва, да се използва за всеки енориаш поотделно пръчица за еднократна употреба (например памучен тампон) с последващо изгаряне. В другите случаи да се целува Евангелието или празничната икона (Кръст) след полиелея с благословия на свещенослужителя,като Евангелието и иконата (Кръстът) след всяка целувка да се избърсват с дезинфекциращ разтвор.
  3. Препоръчва се на свещениците да се въздържат от даване на ръка за целуване.
  4. За раздаването на просфорите, както и на осветените хлябове при всенощното бдение, да се използват хигиенни ръкавици за еднократна употреба.
  5. Да се отделя повишено внимание на чистотата на богослужебната утвар и литургичните съсъди. След всяка литургична употреба те трябва да се избърсват и измиват старателно с вряла вода.
  6. Да се преустанови работата на неделните училища, както и на енорийските секции и кръжоци до нови разпореждания.
  7. Социалните служби към енориите, подворията и манастирите да подпомагат по възможност възрастните енориаши в риск, като им доставят вкъщи продуктите и стоките от първа необходимост.

Общи указания

  1. Предстоятелите, игумените и игумениите да изискват от служителите на енорийските храмове, подворията и манастирите стриктно спазване на общите хигиенни мерки, включително тези, свързани с редовната дезинфекция на ръцете в течение на деня (поне веднъж на всеки 2 часа).
  2. Да се осигури често проветряване на храмовете, както и на общите енорийски помещения, като се установи задължителен график за вентилация.
  3. Редовно да се обработват с дезинфекционни разтвори повърхностите на храмовите мебели за общо ползване (включително местата за писане на бележки, сергиите за свещи и др.), както и дръжките на вратите.
  4. Редовно да се третират с дезинфекционни разтвори иконите, изложени за целуване от енориашите.
  5. Свещениците, духовниците и служителите на енориите, подворията и манастирите да са отговорни и внимателни към здравето и самочувствието си. Ако не се чувстват добре, те следва незабавно да информират за това предстоятеля (игумена, игуменията) и да потърсят медицинска помощ.
  6. Предстоятелите, игумените и игумениите да организират задължително измерване на температурата преди началото на работния ден (например с помощта на безконтактен термометър) при свещенослужителите, църковнослужителите, а също и сътрудниците на храма, които взаимодействат с голям брой енориаши.
  7. Да се обяснява на енориашите, че изпълнението на тези изисквания и ограничения трябва да се приема като следване на думите на Светото Писание: „Не изкушавай Господа, твоя Бог“ (Мат. 4:7). Да се обясни на енориашите, че в случай на симптоми на грип или други инфекциозни заболявания те трябва да се въздържат от посещение на храма в името на любовта към ближния.

 

[1] Специални случаи: причастяването на болни със заразни заболявания се извършва след другите причастници (или дори по време на отделно богослужение), като след всеки причастник лъжицата се избърсва с кърпа, която след това се изгаря; използва се отделен съсъд и лъжица за болния; те се измиват с оцет, който се излива в сух кладенец (вж. С. В. Булгаков. Настольная книга для священно- и церковно-служителей; Пидалион с тълкувания на преп.Никодим Светогорец – към правило VI.28).

 

Приложение

Следните препарати се препоръчват за дезинфекция:

  • препарати на базата на третични амиди (например Еволайн-4D);
  • 3% водороден пероксид;
  • 70% изопропилов алкохол (например Септолит-антисептикt);
  • 75% етилов алкохол;
  • хлорсъдържащи препарати (за почистване на помещения).

| Patriarchia.ru

Превод: Андрей Романов

Снимка: nevsky.by

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...