Торинската плащаница е изложена за поклонениеaltХиляди хора се стичат от целия свят, за да видят една от най-великите реликви на християнския свят, съобщава ИТАР- ТАСС. Лененият погребален покров с размери 4,34 х 1,09 м, в който по предание е било загърнато тялото на Иисус Христос свалянето от кръста, е изложен отново за поклонение от вярващите в катедралния храм на Торино “Св. Йоан Кръстител”.  

Акцията ще продължи до 23 май. Тя е нагласена да съвпадне с отбелязване на 150-годишнината на обединението на Италия под егидата на Савойската династия, притежавала Плащаницата в течение на много векове.

Очаква се огромен наплив на поклоници и туристи от целия свят. В града са предприети извънредни мерки за сигурност. За последен път реликвата беше изложена през 2000 г. Сега тя се показва за пръв път след реставрационните работи върху лененото платно, извършени през 2002 г.

Преди отварянето на храма архиепископът на Торино кардинал Северино Полето прочете молитва. Сред първите посетители бяха новият президент (губернатор) на областта Пиемонт Роберто Кота, ръководителите на Торинския автомобилен концерн Fiat Лука Кордеро ди Монтедземоло и Серджо Маркионе.

На 2 май тук ще пристигне Римският Папа Бенедикт ХVI, който ще отслужи меса пред Плащаницата. Торино ще посетят и многобройни православни поклоници.

Една от водещите изследователи на Плащаницата, професорът на Торинския университет Емануела Маринели сподели впечатленията си пред кореспондента на ИТАР-ТАСС: “Това е много вълнуващ момент. Ако отдалеч преди всичко се забелязват очертанията на човешката фигура, то отблизо ясно се виждат следите от съсирена кръв, кафявите остатъци на коричката върху тъканта и ви обхваща небяснимо вълнение. Ти виждаш следите от рани върху тялото на човек, когото безпощадно са бичували, и не можеш да останеш равнодушен…” | newsru.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...