В Англия забраниха за малки деца четвъртия филм за Хари Потър


Според Британския съвет за класифициране на филми, Хари Потър и Огненото кълбо съдържа сцени на насилие. Съветът реши, че филмът, който ще излезе на екран на 18 ноември, не е препоръчителен за деца под 12 години, дошли на кино без възрастни придружители. По мнението на членовете на комисията, светът на Хари Потър, който става все по-мрачен, колкото повече расте героят, може да наплаши малките, а така също и впечатлителните деца.

Към сцените, дали повод на Британския съвет за това решение, може да се отнесе епизодът, когато бандата на Лакомниците на Смъртта в дрехи с качулки превземат лагера на Куидич, където се провежда световното първенство по полети на летящи метли.

“Хари Потър и Огненото кълбо” е четвърти филм от сагата за малкия вълшебник, измислен от писателката Роулинг. Режисьор на филма е англичанинът Майк Нюел, трети режисьор след Крис Коламбус и Алфонсо Куарон. Наистина четвъртата серия съдържа много страшни сцени с отвратителните Лакомници на Смъртта, действащи по заповед на лорд Уолдърморт / в ролята – Ралф Файнз/. Официалната прожекция в Лондон ще бъде следващата седмица, съобщава БГ фактор.

Шумният успех на книгите за Хари Потър, а в последствие и тяхната екранизация от години предизвикват  дебати  в християнските общности. Опасенията  на много хора са свързани с  духовните послания, които носят историите на Хари Потър,  с недопустимото заиграване и маскиране в примамлив вид на опасни духовни реалности, към които любопитството на децата се изостря по неусетен и опасен начин. На другата страна са мнения, които виждат в приказката за Хари Потър оригинална и талантливо разказана история, която развива въображението на децата. Привърженици на различни мнения има и сред православните духовници, богослови и педагози. 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...