Традиционната молитвена седмица за християнско единство започва от днесZiarullumina

Молитвената седмица за християнско единство, която традиционно се провежда от 18 до 25 януари, тази година носи названието „Непрестанно се молете“ (1Сол. 5:17).

Преди 100 години католическият свещеник Пол Уотсън въвежда осемдневна молитва за единство между християните. Шестдесет години по-късно са включени църкви и енории от цял свят. Днес в подготвянето и честването на Молитвената седмица си сътрудничат вярващи от различни християнски църкви и общности.

Според радио Ватикана Молитвата за християнско единство не намира своето начало през 1908 година. Още Иисус Христос се е молел на Отца да направи така, че всички да бъдат едно цяло (Йоан 17:21 ): “Да бъдат всички едно: както Ти, Отче, си в Мене, и Аз в Тебе, тъй и те да бъдат в Нас едно, – та да повярва светът, че Ти си Ме пратил”, и така всички християни получили молитва за единство.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

6 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Как така седмицата „не намира своето начало“? Това да не са изгубени ключове?
  .
  Добре, че другите църкви не проявяват никакви мераци да се обединяват с БПЦ. Ако това стане, те са обречени.

 2. ieromonah Ioan каза:

  Добре бе, и като го има това единство и какво? Тълкуват думите на Господа как им изнася, само че манипулацията е също лъжа. В кой момент Православната църква не е била „едно“? А който е отпаднал, той има проблем, или сега ще ми кажете, че Рим не е отпаднал? Стига с тази пародия на любов, папата преди няколко месеца си каза позицията, че той е единствената църква създадена от Христа, какво повече да говорим? Той като не иска да се спаси ние на сила ли да го накараме?

 3. лъчезар каза:

  Аз не знам защо в сайт „Православие“ изобщо се появяват такива статии.Ако искате да сте икуменисти-ваша воля, аз не искам.

 4. лъчезар каза:

  Ако една група от пътниците в [Христовия] кораб си направи корито и се спусне в морето да си плува отделно, изпълнете се с жалост към тях. И толкова. Техният отчаян пример, тяхното вироглаво хвърляне в погибел утвърждава вашата вяра в кораба на спасението, който е един единствен.

  светител Николай (Велимирович) Охридски

 5. лъчезар каза:

  Ако една група от пътниците в [Христовия] кораб си направи корито и се спусне в морето да си плува отделно, изпълнете се с жалост към тях. И толкова. Техният отчаян пример, тяхното вироглаво хвърляне в погибел утвърждава вашата вяра в кораба на спасението, който е един единствен.

  светител Николай (Велимирович) Охридски

 6. izvor каза:

  Не че горното има някакво значение, ама, защо наистина са седнали да се молят, вместо да се подхванат като ония в Кения 🙁