Турция е забранила използването на титлата „Вселенски патриарх“Апелативният съд на Турция е постановил, че православният Константинополски патриарх Вартоломей няма право да използва титлата “Вселенски”, защото това название имало политически подтекст, който подкопавал суверенитета на Турция, съобщава Днес.БГ.

По-рано от Патриаршията са заявили, че това е вътрешно-църковна древна титла, която не съдържа никакъв политически смисъл.

“Патриаршията, на която е позволено да остане на турска земя, е субект на турското законодателство”, се казва в постановлението на съда, цитирано от Анадолската агенция.

Решението е в отговор на молба от страна на Гърция, Турция да признае Вартоломей за православен Вселенски патриарх. Турция обаче настоява, че патриархът е само лидер на неголямата гръцка диаспора в турската държава.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...