Украинската православна църква започва самостоятелно мироварене



Светият синод на автономната Украинска православна църква (УПЦ) реши да започне самостоятелно мироварене в Киев. Създадена е съответна комисия, оглавявана от викария на Одеската епархия, Арцизкия архиепископ Виктор“, се казва в съобщение на УПЦ, цитирано от РИА Новости.

Самостоятелното варене на миро се извършва от поместни църкви, придобили пълна самостоятелност. В съобщението се отбелязва, че исторически мироваренето в Киевската митрополия започва в средата на 15 век. По-нататък  мирото е приготвяно в Свето-Успенската Киево-Печорска лавра; събитията от 1917 г. слагат край на тази практика в Украйна. Съборът на Украинската православна църква от 27 май 2022 г. в Киев е дискутирал въпроса за възобновяването на мироваренето, се казва в съобщението от УПЦ.

Цитираното решение за възобновяване на самостоятелното мироварене е взето на заседание на Светия синод на УПЦ, проведено на 23 ноември тази година в Киево-Печорската лавра.

Седмица по-рано, на 15 ноември, СБУ (Службата за безопасност на Украйна) съобщи в своя Телеграм канал, че е образувано наказателно производство за разпространение на тезиси с пропаганден характер в прослава на „руския мир“ в Киево-Печорската лавра. По подаден сигнал за пеене в прослава на Русия, специалните служби са влезли в манастира на 12 ноември и са обискирали помещенията.

Снимка: Служба за безопасност на Украйна

Претърсванията са завършили с откриването на проруска литература, съобщават от ведомството. Материалите ще бъдат подложени на съответна експертиза в рамките на наказателното производство.

 

 

Източник: Лента. Ру; Телеграмканал СБУ

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...