Подписан е томосът за новата украинска църковна структура



© REUTERS/Murad Seze

Константинополският патриарх Вартоломей е подписал в събота томос за новата украинска църковна структура – така наречената Православна църква на Украйна (ПЦУ). За това съобщава кореспондентът на ТАСС от храма Свети Георги, до резиденцията на Вселенската патриаршия.

Преди подписването на документа е имало молебен, на който са присъствали президентът на Украйна Петро Порошенко, министърът на външните работи Павел Климкин, министърът на отбраната Степан Полторак, председателят на украинския парламент Андрей Парубий, главата на ПЦУ, митрополит Епифаний, константинополски свещеници, а също и други украински политици и йерарси на разколническата общност.

След богослужението патриарх Вартоломей е приел в своята резиденция украинския президент Порошенко и митрополит Епифаний, след което всички са се върнали в храма, където е станало подписването на томоса.

Томосът е бил калиграфски оформен на пергамент в светогорския манастир Ксенофонт и доставен в събота сутринта в Истанбул. Подписаният от патриарх Вартломей свитък ще бъде предаден на митрополит Епифаний в неделя по време на богослужението на празника Богоявление, а след това ще бъде занесен в Киев и показан на на рождественската литургия в катедралата „Света София“. След 7 януари оригиналът на томоса ще бъде изложен в храма „Малката София“.

Източник: tass.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...