Хиляди хора празнуват 1020-годишнината от Покръстването на Русия


Днес Православната Църква чества паметта на светия равноапостолен княз Владимир, Покръстителя на Русия. Тази година празникът съвпадна с 1020-годишнината от Покръстването на Русия, която се отбелязва с всенароден ентусиазъм в страните-наследнички на Киевска Рус – Русия, Беларус и Украйна.

Главните празнични мероприятия се състояха днес в украинската столица Киев. Древният град, в който някога Христовата светлина е възсияла за източните славяни, е през тези дни домакин на Негово всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей и Негово светейшество патриарха на Москва и цяла Русия Алексий, които пристигнаха тук за тържествата.

Както съобщават руските медии, празнуването на годишнината от Покръстването на Русия беше донякъде помрачено и този път от действията на украинските власти, които се опитаха да използват празника, за да прокарат идеята си за "поместна украинска църква". В официалното си обръщение към Вселенския патриарх вчера президентът Юшченко поиска от него благословия за своите разколнически проекти. В отговора си Негово всесветейшество се изказа по същество против тях и призова за вярност към каноните на Православието.

Медиите отбелязват, че при подготовката на тържествата украинските власти подчертаваха уважението си към Вселенската патриаршия и демонстрираха пренебрежително отношение (дори на протоколно ниво) към патриарха на Москва и цяла Русия, който е исторически наследник на древните Киевски митрополити и под чийто омофор днес е православна Украйна.

Така например, властите забраниха на рекламните агенции да разполагат билбордове с лика на Московския патриарх, докато целият град е наводнен с плакати и постери с изображението на патриарх Вартоломей заедно с президента Юшченко. Президентът посрещна лично Вселенския патриарх на летището и дори седна сам зад волана, за да го закара в града. В същото време най-значителният представител на държавата сред посрещачите на патриарх Алексий беше председателят на Върховната Рада (парламента на Украйна) Арсений Яценюк.

Според наблюдателите украинските политици се опитват да използват годишнината, за да посеят вражда между Украйна и Русия, отричайки хилядолетната обща история на двете страни и единството, тръгващо още от княз Владимир Покръстителя и общия днепърски купел.

Но въпреки всички усилия на държавния апарат на Украйна гостуването на предстоятеля на Руската църква се превърна в триумфално народно посрещане. Загърбен от президента Юшченко, патриарх Алексий беше акламиран с възторг от хилядите обикновени киевчани, събрали се, за да го посрещнат пред стените на Киевско-Печорската Лавра.

Хората постилаха с цветя целия път на своя архипастир, размахваха руски знамена, скандираха "Алексий – нашият патриарх!" и направиха овация, когато той се качи на подиума пред храма. Виковете "Алексий, Алексий!" посрещнаха патриарха и на следуващата сутрин, когато той отиваше да отслужи литургия заедно с Вселенския патриарх.

Не по-малко въодушевена атмосфера цареше и по времето на рок концерта на централния киевски площад Крешчатик. Многохилядната тълпа пееше заедно с руската рок група "ДДТ", повтаряше високо лозунга за неделимостта на Светата Рус, а непознати хора се поздравяваха взаимно с празника.

Тържествата в Киев и цяла Украйна продължават. Днес след тържествената литургия на открито пред паметника на св. Владимир в центъра на Киев, отслужена от двамата предстоятели, Еладския архиепископ Иероним и Албанския архиепископ Анастасий, патриарсите се обърнаха с реч към събралото се множество. След това започна тържествена многохилядна кръстна процесия, която премина през централните улици на града. През това време патриарх Алексий отслужи молебен в чест на годишнината от Покръстването на Русия в Киевско-Печорската лавра – най-древния руски манастир, основан в началото на ХІ век и прославен от велики подвижници и светци. Молебени и масови кръстни шествия минаха и по улиците на други украински градове.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...