Църковният водач на Косово: Русия трябва да установи военно присъствие в СърбияИнтерфакс

Прищина. Рашко-Призренският епископ Артемий заяви, че за да се предотврати независимостта на Косово, Русия трябва да установи военно присъствие на Балканите, в частност на територията на Сърбия.

"Необходимо е час по-скоро да предложим на Русия да установи военно присъствие в Сърбия и да изпрати доброволци, които да ни помогнат в нашата справедлива борба", заяви владика Артемий на пресконференция в Прищина след връщането си от посещение във Вашингтон. Той призова сръбските власти да закупят "най-съвършени системи за защита от Русия и другите страни, уважаващи териториалната цялост на Сърбия и международното право".

В южна Сърбия според него трябва да бъдат разположени сръбски военни части, които да осигуряват защитата на постоянната връзка на сърбите от Косово и Метохия с останалата част на Сърбия, а в самото Косово да се изпратят военни и полицейски поделения със задачата да "възпрепятстват всяка агресия срещу сръбските държавни структури, християнските светини и целия православен народ".

Косовският църковен водач поиска от ръководителите на Сърбия да се "откажат недвусмислено" от подписването на всякакъв пакт или договор с Евросъюза или всяка друга държава, представляваща потенциална заплаха за суверенитета на страната, като при това Сърбия трябва да встъпи в Шанхайската организация за сътрудничество (съюз на държави, в който доминират Русия и Китай – прев.).

Той призова "всички искрени и патриотично настроени граждани и християни от САЩ и европейските държави да изразят възмущението си от несправедливата, аморална и вредна политика на техните страни" по отношение на независимостта на Косово.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

6 Отговори

 1. ieromonah Ioan каза:

  Знае ли някой каква е официалната позиция на Сетия Синод по Косовския проблем?

 2. RSA каза:

  “ И ще отрие Бог всяка сълза от очите им, и смърт не ще има вече; ни жалейка, ни писък, нито болка няма да има вече, защото предишното се мина“ – откровение на св.Йоан Богослов(21:4).

 3. kadosh каза:

  Защо Св. Синод трябва да има мнение за Косово? Св. Синод трябва да се занимава с духовни, а не с политически въпроси. Ако не знаете това, какъв йеромонах сте или просто сте йеромонах отдолу с пагони?

 4. dari каза:

  Хайде стига, това беше твърде свирепо! Какво е станало като е попитал отеца?!

 5. Християнче каза:

  Йеромонах Йоан е прав. Църквата е длъжна да има обществено-политическа прозорливост, а не да се спотайва и да върви след събитията. Затова БПЦ няма авторитет в обществото.

 6. KATI каза:

  Братя! “ Не се отчайвайте! Щом Бог Ви е дал този кръст, Той ще Ви прати и Симон Киринеец, който ще Ви помогне да го носите.“

  Стр.288 , гл. „Безчуствие към страдащите“- от „Нашата вяра, надежда,любов“
  Макариополски епископ Николай и
  Архимандрит Серафим