Черногорското православно радио „Светигора” празнува патронния си празник



Източник: Светигора прес

На 12 юни, празника на Светия Дух, Негово Високопреосвещенство архиепископ Цетински и митрополит Черногорско-Приморски Амфилохий е благословил, по стара местна традиция, празничната погача в „Радио Светигора” по повод патронния празник на радиостанцията.

Митрополит Амфилохий се е обърнал в беседа към работещите в радиото и присъстващите гости. Той е казал, че Животворящият Свети Дух е слязъл в този ден във вид на огнени езици на учениците и апостолите в Сионската горница, събрала Църквата Божия и съединила всички земни народи в един събор и общност.

„Същият Този Животворящ Дух преди осем години слезе и на „Радио Светигора”, и както в Христово време апостолите са проговорили на различни езици разбираемо, така и това радио вече осем години говори на един от езиците на светия празник Духовден безспир, на езика на Църквата Божия, разбираем за тези, които имат уши да чуят, очи да видят и сърце да разбират. Преминавайки през смени и промени, в „Радио Светигора” са участвали много хора, допринесли за неговото утвърждаване и оцеляване; нека Господ да ги укрепи, където и да се намират. На онези, които са тук, верни на езика на Духовден и „Радио Светигора”, нека Бог даде издръжливост, търпение и дух на жертва, върху които това радио се крепи и продължава да съществува, за да може този модерен и съвременен език, но все пак и език на Духовден, да се чува и да служи да се просвещават всички, които го слушат”, – е казал високопреосвещеният митрополит.

Владика Амфилохий е изтъкнал, че „Радио Светигора” е било благословено преди осем години от Негово Светейшество сръбския патриарх Павле и е изразил надежда, че не са изневерили на неговата благословия.

По случай патронния празник, високопреосвещеният архиепископ Цетински и митрополит Черногорско-Приморски Амфилохий е пожелал на работещите в радиото Бог да ги укрепи и Духът на Светата Троица, Духът на любовта и на истината на вечната и непреходна Света Троица да бъде носител, ръководител и извор на всичко, което се слуша на вълните на „Радио Светигора”.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...