Шестнайсет години от интронизацията на руския патриарх Алексий


Източник: Патриархия.Ру

На 8 юни Руската православна църква празнува 16-годишнината от интронизацията на Негово светейшество Патриарха на Москва и цяла Русия Алексий II. Тази сутрин предстоятелят на Руската църква в съслужение с няколко десетки архиереи и множество представители на московското духовенство отслужи Божествена литургия в московския катедрален храм "Христос Спасител". След това в Трапезните покои на храма беше даден празничен прием за духовенството на Москва, на който свещенослужителите сърдечно поздравиха своя Предстоятел с 16-годишнината на неговото патриаршеско служение.

Преди 16 години Поместният събор на Руската църква избра Ленинградско-Новгородския митрополит Алексий за приемник на починалия скоро преди това патриарх Пимен. Той беше натоварен с тежък кръст – да оглави църковното възраждане в посткомунистическа Русия. Днес дори най-големите критици не могат да не признаят, че Негово светейшество се е справил успешно с тази задача.

За времето на патриаршеството на Алексий само в Москва броят на православните храмове се е увеличил десет пъти. Въпреки това Негово светейшество не престава да повтаря, че главното е да се възстановят душите на хората, осакатени през времето на 70-годишното господство на атеизма.

Въпреки напредналата си възраст, предстоятелят на Руската църква продължава да спазва най-строго монашеското правило и работи по 12 и повече часа в денонощието.
Алексий II е бил удостояван много пъти с различни награди и премии, но всеки път е подчертавал, че приема наградата не като признание за личните му заслуги, а като оценка за усилията на цялото духовенство и миряните на Руската църква.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...