Южнокорейските католици се готвят за поход на Север


Сеул. За пръв път от около 40 години Католическата църква в Южна Корея започна да обучава семинаристи, които ще служат като свещеници в Северна Корея – комунистическа държава, известна с репресиите си срещу вярващите.

"Не може да се каже, че Северна Корея се радва на това, което правим. Но ние го правим с надежда, че в бъдеще двете части на страната ще се обединят", каза в интервю за Reuters монсеньор Матей Хван Ин Кук, епископски викарий на Пхенянската епархия.

На католическите свещеници е забранено да пребивават постоянно в Северна Корея, където преди войната през 1950-53 гг. е имало около 55 000 вярващи католици.

Първите петима семинаристи, които ще станат клирици на Пхенянския диоцез, започнаха обучението си през миналата седмица. По думите на монсеньор Хван всяка година ще се формира малка група от нови семинаристи.

За тяхната подготовка са необходими 10 години, но и тогава не е сигурно, че ще ги пуснат на Север.

Клирици от Юга понякога пристигат в КНДР. Те обикновено съпровождат хуманитарни пратки или ръководят благотворителни проекти. Има сведения, че един южнокорейски свещеник е успял да отслужи меса в Пхенян в деня на смъртта на папа Йоан Павел ІІ.

По-рано в Пхенянската епархия, присъединена към Сеулския архидиоцез през 1970 г., е имало около 20 свещеници, но днес само седем от тях продължават да служат. В това число и монсеньор Хван, роден в Пхенян в 1936 г. и избягал от Северна Корея на 14 години.

"Присъединяването на Пхенянската епархия към Сеулската е условие за връщането на свещениците-севернокорейци като мен у дома в бъдеще, когато двете Кореи се обединят", казва Хван.

Това се отнася и към новите абитуриенти в семинарията – тяхното обучение не включва някаква специална подготовка за служение в една от най-затворените държави в света.

Новият поход на Север

Корейската католическа църква започна нов поход на Север преди три години, когато кардинал Николай Чхон Джин Сук стана Сеулски архиепископ. Прелатът изпълнява също задълженията на апостолически администратор на Пхенян.

Смята се, че католическата община в Пхенян е основана през 1896 г. През 1927 г. апостолската префектура на града, която по-рано се подчиняваше на Сеул, стана отделна епархия.

Поражението на Япония във Втората световна война сложи край на колониалното владичество в Корея, продължило от 1910 до 1945 г. Студената война раздели полуострова на две части. Северът стана комунистически и там започна борба с религията. Замениха я с култа на личността на вожда Ким Ир Сен – новото божество, което трябваше да поведе народа към рая на земята.

В Северна Корея твърдят, че държавата спазва свободата на вероизповеданията. Въпреки това в доклада си от 2008 г. Държавният департамент на САЩ заяви, че в КНДР "не съществува реална религиозна свобода". Отчетът цитира съобщения за арести и екзекуции на членовете на нелегалните християнски общини.

През последните десетилетия в Северна Корея бяха построени няколко църкви, в това число и католическа, за да се покаже, че християнството в страната съществува свободно. Правозащитниците твърдят, че това е измама.

Католическата община на Южна Корея не притежава данни за броя на католиците в Северна Корея. Според други организации те са от няколкостотин до 4000 вярващи.

В Южна Корея има 4,5 млн. католици. При общо 49 милиона население тази страна има един от най-големите проценти на католиците в Азия.

В кабинета на монсеньор Хван виси стара карта на Пхенян. Свещеникът охотно показва къде се намирала неговата къща и колко близо е била църквата му (която отдавна не съществува) до сегашния площад "Ким Ир Сен".

"Ние (свещениците от Севера) сигурно няма да доживеем до обединението, но сегашните студенти ще доживеят, надявам се", казва Хван.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...