90 години след Фатимското видение


Източник:  Bgfactor

90 години след явяването на Богородица край Фатима все още се носят слухове, че последната тайна е скрита. В неделя Ватикана се опита окончателно да развенчае теориите на заговора, които не едно десетилетие кръжат около Светия Престол. Привържениците на тези теории твърдят, че Римокатолическата църква крие предсказание за Апокалипсис.

Вторият човек от обкръжението на Папата, държавният секретар Тарчизио Бертоне опроверга твърденията, че Църквата крие факта, че Богородица, явила се точно преди 90 години пред децата на хълма край град Фатима в Португалия, е предсказала края на света.
Трите "тайни на Фатима" са били записани от Лусия душ Сантуш, пряк свидетел в детството си на това чудо и станала впоследствие монахиня-кармелитка. "Тайните" били изпратени във Ватикана в запечатан плик. Двете "тайни" били разкрити: в пророчествата се говорело за ужасите на световните войни и тоталитаризма, потресли света през 20 век, както и за връщането на комунистическа Русия към християнството.

Папа Йоан Павел ІІ предположил, че третата "тайна" съдържа предсказание за покушението върху него през 1981 година. Но той не успял да успокои привържениците на теориите за заговор: мнозина обвинили Светия Престол в това, че е разкрил само част от пророчествата на Фатима.
Антонио Сочи, католик, журналист и автор на книгата "Четвъртата тайна на Фатима" казва, че отначало е приел трактовката на Йоан Павел ІІ. По-нататъшните му изследвания обаче го довели до мисълта, че покойният Папа е съобщил само "част" от истината.

Журналистът смята, че останалата част от "тайната" предсказва криза на вярата на Запада и крах на църковната йерархия под натиска на " отстъпничество и ерес". Марко Тозати, специалист по Ватикана и автор на книгата "Пророчествата на Фатима" също твърди, че Ватикана " скрива нещо", за да " не сее паника сред милионите вярващи".

В неделя обаче, когато на 130 км от Лисабон в град Фатима десетки хиляди се събраха в чест на 90-годишнината от "видението", кардинал Бертоне заяви, че мисълта за предсказаните " катастрофи от световен мащаб" или гибелта на Християнската църква са "чиста фантазия".
Кардиналът отдавна воюва с теориите за заговор, свързани с Църквата, като "Шифърът на Леонардо" например – той нарече книгата "пълна лъжа". В книгата "Последното видение на Фатима: моите срещи със сестра Лусия" кардинал Бертоне казва, че монахинята е потвърдила думите на Йоан Павел ІІ за "третата тайна". Сестра Лусия почина през 2005 година на 97 годишна възраст.

"Не съществува четвърта тайна – заяви кардиналът – Всички сведения са били разкрити и вярно интерпретирани". Той намекна, че зад теориите за заговор стоят "противници на християнството".
В увода към книгата на кардинал Бертоне Папа Бенедикт XVI пише, че неговият предшественик, разказвайки за "третата тайна", е казал истината и с това е посял смут сред авторите на апокалиптични интерпретации и измислици.

Виденията във Фатима
Първа тайна
"Дева Мария ни показа велико огнено море, което беше под земята. В този огън пропадаха дяволи и души в облика на хора, прилични на прозрачни горящи въглища, всички почернели или блестящи като бронз".
Втора тайна
"Ако Моите молби се изпълнят, Русия ще се обърне към вярата и ще се възцари мир. Ако ли не, тя ще разпространи своите грешки по земята, ще последват войни и преследване на Църквата."
Трета тайна
" Град от изстрели и облечен в бяло епископ…мъртъв пада на земята."

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...