IOCC разширява проектите за развитие на общностите в Косово


iocc.org

Американската агенция за хуманитарна помощ “Международна православна благотворителност” (IOCC) обяви разширяване на дейността си в Косово, за да окаже незабавна помощ на изолираните малцинствени общности и да стартира дългосрочни проекти, насочени към осигуряване на стабилност и сътрудничество.

Разширяването на инициативите в Косово ще осигури трайна подкрепа за семействата, включваща домакински уреди, подкрепа за селскостопански проекти и семейни градини, както и училищни пособия. IOCC откликва също с подпомагане на училища и общностни центрове в изолираните общности.

Местни лидери в малцинствените анклави в Косово съобщават, че положението остава много напрегнато, като повечето селски жители не напускат домовете си, а достъпът до здравни и учебни заведения е затруднен. Все повече млади хора напускат Косово поради изолацията и липсата на работа.

IOCC изпълнява програми за развитие и подпомагане на общностите в Косово от 1993 г. Новите проекти в региона имат за цел да дадат надежда и да предоставят възможности на хората в такива изолирани общности. IOCC изгражда общностен център във Велика Хоча със специално място за срещи на младежки клубове, гимнастически салон, интернет център и класни стаи, оборудвани с компютри.

IOCC си партнира също с монасите от манастира Високи Дечани по един новаторски проект, който не само ще увеличи производствения капацитет на манастирските лозя, но ще осигури също повече работни места за селските жители и ще насърчи мирното сътрудничество чрез закупуването на грозде от местните фермери от всички етноси.

“Нашата роля не е да изпълняваме политическа или национална програма, а да се грижим за душата и тялото”, казва отец Сава Джанджич, един от монасите. “IOCC също прави това и ние се надяваме, че тази взаимна стопанска зависимост, която IOCC ни помага да установим с албанската общност, ще подпомогне междуетническите отношения.

IOCC, основана през 1992 г. като официална агенция за хуманитарна помощ на Постоянната конференция на каноничните православни епископи в Америка (SCOBA), е осъществила програми за подпомагане и развитие на стойност над 250 млн. щ. д. в 33 страни по света.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...