Oткриха древен саркофаг под парижката катедрала „Нотр Дам“Археолози откриха древен оловен саркофаг под парижката катедрала Нотр Дам заедно с фрагменти от темплон, предлагайки нов поглед върху историята на сградата, която в момента е в процес на реконструкция след опустошителния пожар през 2019 г.

Изкопните работи в катедралата, която датира от XII в., са възложени като предпазна мярка преди монтирането на скеле, необходимо за възстановяването на 100-метровото дървено било на покрива.

„Под трансепта бяха разкрити останки със забележително научно качество“, каза министърът на културата на Франция Розелин Башло, добавяйки, че разкопките ще продължат до 25 март.

Мястото на разкопките се намира под каменист слой, който датира от XVIII в., но някои по-ниски нива датират още от XIV в., а други дори от началото на XIII в., съобщават от Министерството на културата.

„Успяхме да инсталираме малка камера вътре, която разкри останки от плат, органична материя като коса и растителни останки“, сподели Кристоф Бесие от Националния археологически институт на Франция. „Фактът, че тези растения все още са там, показва, че съдържанието на саркофага е много добре запазено.“

Археолозите предполагат, че оловният саркофаг принадлежи на висш църковен сановник и датира вероятно от XIV в., което, ако бъде потвърдено, би направило тази находка забележителна.

Непосредствено под пода на катедралата разкопките разкриха и яма, която вероятно е била направена около 1230 г., когато Нотр Дам – един от най-старите образци на френска готика – е бил в процес на изграждане.

 

Източник: Reuters

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...