Архим. Захариас: Не можем да сгрешим, ако се молим Бог да спаси всички и да даде мир на света



Сайтът Pemptousia публикува думите на архимандрит Захариас (Захару), от манастира „Св. Йоан Предтеча“ в Есекс, относно войната в Украйна:

Ние не знаем всичко за конфликтите на този свят и не е необходимо да знаем.

Просто се молим със състрадателно сърце за мира на целия свят и за всички хора.

Не вземаме страна, защото всяка страна ще понесе своята отговорност за престъпленията, които е извършила, и не искаме да споделяме тези престъпления и да бъдем осъдени.

Ако се молим за онези, които са повече грешни, отколкото прави – добре, изпълняваме Божията заповед да обичаме дори враговете.

И ако се молим за тези, които са повече прави, отколкото грешат, ние правим добро. Следователно не можем да сгрешим, ако се молим Бог да спаси всички и да даде мир на света.

Особено за нас, свещениците и монасите, е много важно да страним от политиката, защото принасяме своята жертва на Бога, светата Литургия, за целия свят. И ако сме „за“ едни и „срещу“ други, нашата жертва се обезсмисля.

Мисля, че когато има война, най-доброто, което можеш да направиш, е да не съдиш, а да имаш състрадание и да се молиш Господ да отнеме всички страдания.

За да има някаква стойност моята литургия, сърцето ми не бива да пропуска никого, когато застана пред Божия олтар и Му кажа: „… принасяме на Тебе за всички и заради всичко“.

 

Източник: Pemptousia.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...