Коптските християни призовават международната общност да ги защити



Източник: Благовест-Инфо

Коалицията на коптските християни призовава световната общественост да се застъпи за християните в Египет, за да повлияе на египетското правителство за прекратяване на религиозните преследвания и да гарантира свободата на вероизповедание на всички гражадани, предава Agnuz.

Вече четири десетилетия коптските християни са мишена на жестоки нападения. Потърпевши са както обикновени хора, така и храмове, домове и организации на коптската църква. Научно – изследователският център на коптската църква Ибн Халдун е регистрирал повече от 120 сериозни нападения над коптите през този период. Друго изследване показва, че през споменатия четиридесетгодишен период, повече от четири хиляди копти са били убити или ранени. Освен това те са понесли материални щети в размер на няколко десетки милиона долара.
Изследователите отбелязват, че много от тези нападения над коптски християни се случват в петък, след общите мюсюлмански молитви. Освен това, основната част от нападенията са дело не на терористични групи, а на обикновени хора. Учените са на мнение, че насилието се извършва вследствие пропагандирането на ненавист и чрез средствата за масова информация, образователната система и проповедите в джамиите. Те съобщават за това, че египетските власти още не са наказали справедливо нито един мюсюлманин, извършил насилие над християни.
Последният инцидент е станал на 11 май в село Бахма, на 15 мили южно от Кайро. Световната организация на коптските християни съобщава, че този инцидент е в резултат от слуха, разпространен от мюсюлманите, че коптите планират да превърнат в църква сградата, която мохамеданите използвали преди това за молитвен дом. Имамът провокирал мюсюлманските вярващи, сред които имало фанатици, „да защитят исляма от неверните християни”. Тълпа от около 500 души, създала безредици, като използвала запалителни смеси, ножове и топори. Повече от 10 копти били ранени.
Вместо да задържат виновните, властите провели заседание за помиряване между жертвите и агресорите и взели решения, които практически лишили коптите от всички права. Във връзка с условията на управление, мюсюлманите не били накарани да платят за нанесените щети и не понесли никаква наказателна отговорност. А молитвения дом, станал причина за конфликта, можел единствено да стане място, в което да води занятията си неделното училище, защото на християните им било забранено да поставят кръст както на покрива, така и на фасадата на сградата.
Организацията на коптските християни отбелязва, че по ирония, няколко дни след инцидента в Бахме, Египет станал член на Съвета по правата на човека към ООН.
В коалицията на Коптските християни членуват тринадесет коптски асоциации от Северна Америка, Европа и Австралия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...