Храмът на Новия заветМоже да харесате още...

4 Отговори

 1. Nikolay4o каза:

  Доколкото знам този ваал с рогатия си „храм“ е идол на които евреите са се кланяли в периодите на отстъплението от Бога от Моисеи до Христос, така че авора да си провери историята или да ме поправи.

 2. Лъчезар Тошев каза:

  Идолите по дефиниция са изображения на почитаното божество.В статията е посочено изрично,че стълбът не е изображение, а знак на божеството Дху еш Шара.Иаков издига камък и го полива с елей наричайки мястото Ветил(Дом Божий)-вж.Битие28:18-19и35:14.Това което е издигнал идол ли е?Или е знак?Йезекил 6:4-6 прави разлика между идол,стълбове в чест на слънцето и жертвеници.Няма спор,че става въпрос за различни култове.Заради различията юдейския цар Йосий разрушава Ветил,а след това едомците(идумеите)стават съюзници на вавилонците на Навуходоносор и опожаряват и разрушават храма в Йерусалим.Статията няма за цел да сравнява различните религии,а да посочи една възможна семиотична конструкция в изображенията. Пример за подобна,но словесна конструкция при която дума със старо значение придобива ново и никой не си спомня за първоначалното и значение, е думата „музей“.Когато я употребяваме днес нямаме предвид храм на музите,а място където има сбирка на предмети,докуменнти и пр.Думата „храм“ се използва за християнските църкви,но тя съществува още от предхристиянската епоха.Но когато ние я употребяваме за християнска църква,нямаме предвид старото и значение.Така то е заместено с ново значение.По същия начин при изобразяването наХрама на Живия Бог-Храма на Новия завет в православната иконопис или в архитектурата на християнските църкви,старото изобразяване на храма е придобило ново значение.Така една стара конструкция е придобила нов смисъл. Получила се е една семиотична конструкция.

 3. Nikolay4o каза:

  Въпросните стълбове ги срещнах в описание на масонските символи в ложите им:
  „Непременни атрибути в помещението на ложата са двата стълба на светлина и мрак, на които са написани инициалите на ученика и майстора, т.е. Йоахим и Боаз (в превод от древноеврейски – „утвърден от Бога“ и „утвърден със сила“).“
  Ю.Н.Лукин „В мире Символов“ 1936
  Казвайки че ваал е идол на който са се кланяли в периодите на отстъплението имах предвид, че е идол както и златният телец,една от Божиите заоведи не е ли да не си правим идоли. Описанието за поклонението на ваал в периодите на отстъплението от Бога със снимка на археологическа фигурка на идола ваал намерих във „Властта на мамона“ на Волен Сидеров.

 4. dr rossy_koleva каза:

  pozdravliavam avtora za statiata. Mislia che e napisana na edin seriozen ezik i dostiga do seriozni zakluchenia. Naistina – pozdravlenie!