Шедьоври от съкровищницата на българската култура и духовностИзточник: Deutsche welle

Голяма изложба с около 50 български икони и църковна утвар от Националния историко-археологически музей при Българската патриаршия в София отвори врати в църковния музей "Доммузеум" във Виена
Изложбата, която е наречена “Огън и дух – 1000 години български икони”, включва уникални експонати, най-старият от които е икона на Св. Константин и Елена от 6 век.
Уникални икони на Свети Георги и Свети Димитър
За българската редакция на Дойче веле, министърът на културата, проф. Стефан Данаилов, който пристигна във Виена специално за откриването на изложбата, каза: “Експонират се изключителни шедьоври от съкровищницата на българската култура и духовност. Между другото, част от тях за пръв път напускат пределите на България – икони имам предвид, за да станат достояние на широката австрийска публика.”
Сред най-интересните експонати са няколко двустранни икони, уникална енкаустична икона на Свети Георги и Свети Димитър от края на 9 век или началото на 10 век, както и колекция от предвъзрожденски икони от края на 16 век и началото на 17 век от Присовския манастир край Велико Търново. На изложбата във Виена са показани и иконите Св. Николай Чудотворец и Света Богородица, чийто автор най-вероятно е Захари Зограф. Църковната утвърд включва интересни предмети като дарохранителница във венециански стил, църковни кръстове и обкови на Евангелия. Министър Стефан Данаилов споделя: “Много от тези икони и аз не съм ги виждал.”

Борислав Петранов, директор на Българския културен институт в Австрия:

"Тези икони действително съдържат българския дух""

Тази изложба дава много добра представа за развитието на православното изкуство в България след приемането на Християнството, каза д-р Иван Рашков, преподавател по църковна археология и християнско изкуство в Богословския факултет към Софийския университет “Св. Климент Охридски.”
За значението на изложбата на български икони във Виена, директорът на Българския културен институт в Австрия, Борислав Петранов, добавя: “Това е нещо, което като че ли представя българския дух много повече, отколкото нашите златни тракийски съкровища, защото златните тракийски съкровища са едно наследство. Ние просто живеем по тези земи, където са живели и траките, но ние не знам дали сме им преки наследници. Докато 1000 година, все пак, назад можем да се върнем и да знаем, че тези икони действително съдържат българския дух.” Изложбата на български икони в австрийската столица е организирана от българския Национален историко-археологически църковен музей съвместно с виенския църковния музей “Доммузеум.”

За предисторията на изложбата

Директорът на Българския културен институт в Австрия, Борислав Петранов, разказва: “Тази идея за тази изложба започна още 2005 година. Идеята, дълбоко в нея, седи българският отец тук, който ръководи църквата “Св. Иван Рилски” – отец Петкин, който ме покани на една среща с директора на фондация Pro Oriente и тогава куратор на изложбата беше доктор Бернхард Бьолер, който от 2005 до 2007-ма вече стана директор на църковния музей във Виена.” Министър Стефан Данаилов е убеден, че изложбата на български икони ще направи голямо впечатление на австрийската публика: “С две думи, това е един от начините, съм убеден, да има някакво опознаване на българската душевност, защото иконата е особена. Тя не показва нещо реално, реалистично. Нещо особено е. В тоя смисъл съм убеден, че ще направим впечатление и България ще предизвика интерес. Убеден съм!” Изложбата “Огън и дух – 1000 години български икони” във виенския Доммузеум ще е отворена за посетители до първи март догодина. Към нея е отпечатан и специален каталог.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...