Религиознов-к Капитал

Енорийският център при храм "Покров Богородичен" е едно от религиозните места в София, където се реализира благотворителност. Всеки тук идва свободно и се ангажира с конкретна активност според възможностите и интересите си. Срещаме Мила, Мария, Петя и Теменужка – четири набожни и милосърдни дами, които разказват повече за дейностите около църквата. Желанието си да даряват коментират така: "Ние сме християни и като такива се чувстваме длъжни да благотворим. Това не са занимания за понякога, когато имаме време, а част от вярата и ежедневните ни задължения."

Енорийският център при храм "Покров Богородичен" е създаден през 1998 г. Идеята е тук да се осъществява лична благотворителност, което означава, че всеки участва със собствените си време, сили, пари, умения и връзки, за да помогне на нуждаещите се. Организацията е дело на свещениците от храма и доброволно постъпващите милостиви хора. Средствата в началото идват от фондация "Покров Богородичен", която вече не се помещава в храма, дарения от Обединени холандски фондации и от още една немска фондация. Европейските спонсори обаче се оттеглят след влизането ни в ЕС по презумпция, че като държава членка би следвало да имаме уредена структура, която сама да обгрижва благотворителността.

Дейностите В деня за черкуване, неделя, тук се събират хора, натоварени с различни доброжелателни мисии. През останалото време в центъра винаги има някой, който координира събитията. Повечето от тях са свързани с грижи за изоставени деца от домове. С малки изключения се работи предимно на софийска територия. Доброволците помагат и на възрастни, болни и крайно бедни хора. Предлагат им хранителни пакети с провизии от първа необходимост – брашно, захар, ориз и други трайни продукти. Месечно от тях се възползват между тридесет и четиридесет души.

Финансиране Един от начините за финансиране е чрез рисувани картички, изработени от деца. В домовете започват да ги правят от началото на октомври заедно с доброволците, после вторите се включват в разпространението. Обикновено ги предлагат на големи фирми. Тази година в инициативата помагат и седем столични училища, които предоставят нарисувани от тях картички. Всяка струва между 1.60 и 2 лева и могат да се видят онлайн на zvezda.dveribg.net. Другите финансови постъпления, на които разчитат в "Покров Богородичен", са от фирми по различни проекти и от дарения, оставени в църквата.

Добра воля Няма специални изисквания за желаещите да помагат. Достатъчно е да отделите част от времето и енергията си и да се включите. Търсят се доброволци с ентусиазъм, които искат да се занимават с дадена кауза достатъчно целеустремено, че да я доведат до край. Чисто материално начините да се почувствате по-полезни са, като дарите финансови средства по сметката на фондация "Радост", основана специално за да обслужва благотворителната дейност в центъра. Компаниите могат да купуват картички или да финансират проектите тук, например лагера на децата.

Ако решите директно да помогнете на някой от домовете за деца в София, трябва да знаете, че достъпът до тях е ограничен. От "Покров Богородичен" обещават да съдействат с координати и информация, така че е удобно първо да се свържете с тях. Бъдете деликатни с дрехите, които искате да дарите. Нека не са прокъсани и видимо износени. Обувките са ценни, особено през зимата. Чорапите винаги са кът, така че трябват в големи количества. Помагайте още с бельо (и спално), учебни материали, хигиенни и дезинфекциращи – шампоани, сапуни, прах за пране, паста за зъби… Ще направите много по-добра услуга на децата, ако вместо шоколадчета им занесете четки за зъби. Още – памперси, витамини. И разбира се – храна. Но преди да носите каквото и да било, уведомете се за нуждите на конкретния дом.

Доверие За всяко дарение получавате документ – "Удостоверение за дарение". Че средствата ви са употребени по предназначение, се убеждавате на място, като можете лично да наблюдавате какво се случва с тях. Уверения се получават и под формата на документи за направените разходи. Създадена е система за отчетност, която дава възможност всяка сума да бъде проследена, а от центъра обещават още, че всеки дарител има правото да изиска и получава подобен отчет.

Можете да дарите средства за благотворителност към "Покров Богородичен" на сметката на фондация "Радост" – IBAN: BG 65 SOMB 9130 10 23161201; BIC: SOMBBGSF; Общинска банка АД. Другата молба от храма е свързана с иконостаса – той се нуждае от средства за възстановяване, като подробности по тази инициатива можете да научите на адреса на черквата – ул. "Г.Д. Зографина" 2 или на телефон 02/8518079.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...