Беседа на Рождество Богородично



914Днешният свят, велик празник носи радост на цялата вселена, както се казва в дивното песнопение: „Днес Пресветата Божия Майка въвежда Господ Христос във вселената“. Като че ли Бог е прогонен от земята – и Той наистина е прогонен от нея. Бог е прогонен от нас, хората, от нашата прамайка Ева. Пресветата Дева връща Бога в света. Това е велика радост. Днешният неин тропар ни говори за тази велика радост и истина.

Рождеството на Пресветата Божия Майка, се казва в тропара, „възвести радост на вселената“, на целия свят. Защо? Защото с нея всъщност е дошъл Господ Христос в този свят! Заради нея и чрез нея Той е станал Човек и ни е дал всичко, което като Богочовек е могъл да даде: дал ни е всички радости на рая в земята и на земята, която се е превърнала в ад заради нашите грехове, не заради греховете на някои други, не заради греха на дявола и неговите черни ангели, а заради човека, защото човекът е паднал с нечувано падение. И Пресветата Божия Майка, раждайки Господ Христос, е родила спасението на света. Затова в Православната църква има толкова молитви, толкова песни за Пресвета Богородица.

Никога и никъде не свършват песните, които я прославят, които прославят нейния велик подвиг. Наистина, тя ни е донесла лекарството против смъртта, и това лекарство е нашата най-голяма потребност, то е най-голямото Благовестие за всички човешки същества. Смъртта е ужас на ужасите, а Божията Майка е родила Бога! Днес в тропара се казва, че „е просияла радост за цялата вселена“, защото се е родила тази, която е родила Победителя на смъртта – Христос! Да, само тя, е „по-чиста от Херувимите и Серафимите“, е доставила тази велика радост на нас, земните хора, на хората, които са прогонили Бога от земята. В този свят има много болести, но най-страшната болест е смъртта. Ето, Пресветата Божия Майка е първият истински лекар, който лекува от смъртта, защото лекува от греха, лекува от всичко демонично и възвръща човека на Бога. Наистина, тя е вселила, тя е въвела Бога в този свят и в човека едновременно.

Какво е светото Причастие? Светото Причастие е безкрайна радост… Светото Причастие е въвеждане на Господ Христос в нашите грешни и паднали души, Неговото въвеждане в този свят. Чрез светото Причастие ние приемаме Възкръсналия Господ Христос. Затова Пресветата Божия Майка наистина е „по-славна от всички Херувими и Серафими“; без нея нашето спасение не би било възможно, без нея няма нито рай, нито небе. Без нея няма лек от смъртта, а тя ни дава най-сигурния лек от смъртта, раждайки Спасителя и удостоявайки ни с Неговото свято Тяло и Неговата свята Кръв, с Причастието и живота в Него, за Него и чрез Него. Затова човешките същества на земята никога не могат достойно да прославят Пресветата Божия Майка, не могат достойно да изкажат Нейния подвиг, Нейния безгрешен живот, никога не могат да изразят Тази, Която ни е дала рая.

А къде е раят? Раят е в Господа Христа. Когато Го внесеш в себе си, чрез светото Причастие или чрез някоя молитва, голяма или малка – ето, ти прогонваш от себе си всеки грях. Зад греха винаги стои адът, винаги стои дяволът. Пресветата Божия Майка ни е дала себе си като най-добър пример как се служи на Бога. На Господа се служи единствено със съвършен, безгрешен живот. Затова нашето покаяние на земята никога няма край, защото постоянно ни дебнат нечистите духове, които прогонват от нашата същност всичко райско, всичко божествено, и въвеждат онова, което е грях, което е адско, пъклено.

А ти, когато стоиш на молитва към Пресветата Божия Майка, какво всъщност правиш? Ти въвеждаш Бога в себе си, а когато Той влезе в тебе, прогонва всеки грях, всяка тъмнина. Да, Господ Христос чрез раждането на Пресветата Дева ни е доставил тази велика радост, радост на цялата вселена, и това лекарство, най-важното лекарство против смъртта. Защото няма радост, ако смъртта е нашата последна спирка по пътя. В този свят няма радост, ако смъртта не бъде победена. Това е направил Господ, а Него е родила за такъв подвиг Пресветата Божия Майка. Затова няма край нашата благодарност към нея, няма край нашата молитва към нея. Тя винаги е цялата наша надежда, винаги е наша покровителка, наша избавителка от всеки грях, а това значи и от духовна смърт.

И ние, прославяйки днес Пресветата Божия Майка, чрез Нейното рождество всъщност лекуваме себе си от смъртта, лекуваме себе си от всичко смъртно, лекуваме себе си от греха и страстите, и така възкръсваме от смъртта и побеждаваме всяка смърт. Защото Пресветата Божия Майка ни е водила от добродетел към добродетел, от вярата към любовта, от любовта към милосърдието, от милосърдието към поста и към всички други добродетели, за да победим и ние всичко, което е смъртно в нас и да служим на Господ Христос, Който заради нас е станал човек, заради нас е приел на Себе Си смъртта, за да възкръсне и да ни даде сили да побеждаваме всичко онова, което е смъртно: това значи и всичко, което ни отделя от Бога. Защото Пресветата Божия Майка води всеки от нас по пътя на спасението, по пътя на великата радост, която днес ни е дарила, за да заслужим, поне отчасти, със своите подвизи, със своите молитви, макар и да сме слаби и немощни, Небесното Царство, защото и Господ дойде в този свят, за да ни го даде; да го осъществяваме през целия си живот, та още тук, на земята, да живеем за небето и да служим на Господ Христос. А в това можем да успеем само ако бъдем водени и предвождани от Пресветата Божия Майка, на която подобава чест и слава сега и винаги, и във вечни векове. Амин.

Превод: Татяна Филева

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...