За пастирите в ЦъркватаМоже да харесате още...

3 Отговори

 1. toshev2006 каза:

  Г-н Митев, статията е много добра и изчерпателна.Разбирам, че с болка и ангажираност сте я написали
  Има само една малка подробност относно гласуваното доверие на новите кадри-пастири.
  Един млад пастир ще бъде добър не само ако е великолепен богослов, проповедник и литургист.Един млад пастир трябва да е попил същността на истинският дух.живот и любов към миряните от някой свой опитен в това духовник.С прекъсване на връзката между старите пастири и новите понякога има опасност от „новопастирство“, което дори да се отчужди от същинскато пастирство.Без духовен опит и закваска от добър предшественик е невъзможно бъдещо успешно пастирство.
  Все още се намират добри възрастни свещеници и монаси от които може да се захване добрата закваска на духовен живот и пастирско подражание.
  Ще дам пример:покойният Неврокопски митрополит Борис е отразил ревностния си живот по бога в Левкийският еп. Партений.Еп.Партений пък е отразил своят ревнив пастирски живот и служение върху др.съвременни на нас духовници, ездин от тях Ловчанският митрополит Гавриил и т.н.
  Виж че и прор.Елисей е получил закваската на доброто си служение от прор.Илия. и примери подобни могат да се дадат още много.
  Така, че да не пропускаме важното условие:За добро пастирство се иска не само да прочетеш, но и да видиш живия добър пример на такова
  о.Кирил

 2. plamen каза:

  тошев, комплиментите ти към автора на статията са заслужени, но за съжаление – задочни. Димитър Митев почина преди няколко години. Вечна му памет!

 3. toshev2006 каза:

  Не знаех. Бог да го прости и помилва. Царство му небесно!