Любвеобилният ПокровСветата Православна църква днес спомня благодеянието, което Божията майка чудно е извършила за християните през 910 година в Константинопол, по времето на гръцкия император Лъв Мъдри. Сарацините с огромна мощ нападнали града и го заплашвали с пълно разрушение. Като не виждали помощ отникъде, множество гърци се стекли във Влахернския храм, в който като скъпоценна реликва се пазела одежда на Божията майка, и се молели, когато изведнъж Андрей Юродиви, молещ се тук заедно с ученика си Епифаний, съзрял под самите сводове на величествения храм Пресвета Богородица с множество ангели и светци, стояща във въздуха, сияеща като слънце, с омофор в ръце, да се моли за целия свят и за спасението на града и неговите жители.

На следващия ден неприятелят бил прогонен без всякакво кръвопролитие. Гърците удържали победа с покровителството на Божията майка.

Но днес празнуваме не само събитието, случило се в Константинопол, а и възпоминанието за любвеобилния Покров на Божията майка над всички християни, прибягващи към Нея и към Нейното покровителство, ходатайство и закрила от беди и напасти. Ние празнуваме този ден в чест на почувстваното от всеки от нас в живота милосърдие на Богородица!

На третия ден от своето успение тя се явила на светите апостоли във възкресна слава и им казала: „Радвайте се, защото ще бъда с вас през всичките дни!“

Оттогава са я видели много свети Божии угодници, на които се е явявала, обкръжена от светите апостоли, от свети мъже и жени мъченици, от светия Предтеча и Кръстител Йоан, от св. Николай Чудотворец и др. Но на нас, грешните, поради нашата нечистота, ни е отнета тази възможност – да съзерцаем Богородица, пазеща и нас със своя Покров, молеща и за нас на своя Господ и Син. Ние и не бихме могли да понесем, да издържим с нашите телесни очи съзерцанието на нейната слава. Ала несъмнено ние ще видим Божията майка с духовните, със сърдечните си очи, непременно ще усетим, ще почувстваме и ще осъзнаем нейната помощ и застъпничество. Просим, молим – и тя ни помага.

Затова, радвайте се, деца, радвайте се, сирачета! Вас ви отхранва, отглежда, просвещава в знание и ви учи да обичате Бога самата Божия майка, защото тя е с вас през всичките дни! Вие, които често бивате изоставени, отхвърлени от родителите, които сте гладни и сиротни – вие сте пазени от любовта и грижите на Божията майка много по-добре, отколкото всичките тъй наречени щастливи деца.

Радвайте се вие, които пазите девството и целомъдрието! Независимо дали сте в света или в манастирите, за вас особено се грижи Божията майка като за най-близки на сърцето свои деца и посветени в служение на Иисус Христос, нейния Син. Не бойте се от козните на врага на човечеството, не бойте се от съблазните на злобеещия срещу ви свят, но дерзайте, самата Божия майка е с вас през всичките дни.

Радвайте се, подвижници във вярата, търсещи спасение! Божията майка, разбира се, е с вас, искрените ученици на нейния Син и Бог, защото в лицето на светия апостол Йоан Сам Христос ви е осиновил за чеда на Божията майка. Какво би станало с вас без нейното застъпничество и покровителство? С какво бихте победили врага, който ви е възненавидил по силата на адовото си сърце и пред хората ви клевети, очерня и обвинява в небивали престъпления? Кой би ви утешил и изтрил сълзите ви, кой би ви придал сила да понасяте неправдата, нападките и скърбите, ако Пречистата и всесилна Царица Небесна не бе с вас през всичките дни!

Радвайте се, ревнители на истинното слово! Положете цялата си надежда и упование на Божията майка, Майката на Истината, която е с вас през всичките дни. Тя непрестанно моли Господа да ви дарява премъдрост и сила за борба с житейската лъжа, с горделивостта на високомерните и със заблудите на невярващите…

Радвайте се, любещи и благочестиви родители и горещо молещи се майчини сърца! Вашата молитва е силна пред Господа и пред Божията майка! Небесната Царица, родена по облените в сълзи молитви на праведните си родители, възпитана в Дома Господен, станала майка на Иисус Христос и мъченица за Него – тя ли не ще разбере вашите молби, молитви и сълзи, след като меч е пронизал нейното майчино сърце; тя ли не ще съчувства на вашите въздишки. Сега, когато тя е силна с небесна слава, могъща с дръзновението си към Господа и в нея е осиновен целият човешки род, – сега Богородица в името на достоянието на Иисус Христос, нейния Син, а също и заради преживените страдания, ще измоли спасение, радост и вечен живот на вашите деца и ще бъде с вас през всичките дни!

Радвайте се, подвизаващи се в търпение и уповаване на Бога! С големи скърби и изпитания, може би даже с лишения, глад, с безсънни нощи вие вървите по своя кръстен път, но, радвайте се, защото вървите по пътя на Иисус Христос, на светите апостоли, на мъчениците; по този път с велико смирение е вървяла и самата Божия майка. Днес тя пази този единствен път към Царството на нейния Син и Бог; и облекчавайки вървящите по него, наречена е Радост за всички скърбящи.

Не се отчайвайте и вие, заблудени юноши, момчета, загубили чистотата си, отклонили се от духовния път хора и всички вие, живеещи в забрава! Не падайте духом, защото Божията майка и вас обича повече, отколкото самите вие обичате себе си! Тя желае вашето спасение, вразумление и покаяние! Тя гледа на вас като на деца на Христос, заради които Той също е страдал и поради това тя се е измъчвала! В усърдните си молитви към Господа Божията майка моли Той да ви спаси и да ви дарува дух на покаяние. Радвайте се, че имате такава любвеобилна Майка, но вземете присърце, потъгувайте, че толкова пъти сте я оскърбявали с греховете си. Покайте се и се приобщете към тези, с които Пресветата Богородица пребивава и ще бъде през всичките дни. Амин. | www.pravoslavie.ru

 

Из книгата „Да будет воля Твоя. Житие и труды священномученика Серафима (Чичагова)“, изд. на Сретенския манастир, 2003 г.

 

Превод: Венета Дякова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...