Преображение Господне: никое добро в човека не загиваДнешният празник ни дава много теми за размисъл. Нека обърнем внимание на следния момент от честваното днес евангелско събитие. На Таворската планина Господ ни открива Своята небесна слава в мярата, достъпна за нашето земно възприятие. Тогава Му се явяват Мойсей и Илия. Богослужебните текстове ни разкриват един от смислите на тази среща на Бога с двамата най-велики старозаветни пророци: „Като Владетел на небето и Цар на земята, имащ власт и над преизподнята, пред Теб, Христе, застанаха от земята – апостолите, от небето – тесвитянинът Илия, а от мъртвите – Мойсей и единогласно Те възпяха: „Люде, превъзнасяйте Христа във всички векове!” (Утреня на Преображение Господне, канон на Преображение, Песен 8).

Но в това, че пред Христос при Преображението предстоят именно Мойсей и Илия, има още една причина и тя е нещо много лично. За това се досещаме от паримиите на празника, които се четат на вечерната служба предишния ден. В Книга Изход се разказва как Мойсей отправя възглас към Бога: ако съм спечелил благоволение пред Твоите очи, то моля Ти се: покажи ми Себе Си, да мога да Те видя, покажи ми славата Си. И Бог му отговаря на Моисей: „…лицето Ми не можеш видя, защото не може човек да Ме види и да остане жив. И каза Господ: ето място при Мене: застани на тая скала. И кога минава славата Ми, Аз ще те туря в пукнатината на скалата и ще те покрия с ръката Си, докле отмина; и кога Си сваля ръката, ти ще Ме видиш изотзад, а лицето Ми няма да бъде видимо (за тебе)” (Изх. 33:20-23). А в Трета книга Царства четем за пророк Илия, който пламва от ревност по Бога „и каза му Бог: излез и застани на планината пред лицето Господне; и ето, Господ ще мине, и голям и силен вятър, който цепи планини и събаря скали пред Господа; но не във вятъра е Господ; след вятъра – земетръс, но не в земетръса е Господ; след земетръса – огън, но не в огъня е Господ; след огъня – лъх от тих вятър (и там е Господ). Като чу това, Илия си закри лицето със своя кожух …” (3 Цар.19:11-13).

Разбира се, тази молба, това желание на Мойсей и Илия да видят Бога, изхожда от същностните глъбини на техния духовен живот, защото не може някой просто така да каже на Господа: яви ми Себе Си, покажи ми Лицето Си. Невъзможно е от празно любопитство човек да се обърне към Бога с такава молба; този копнеж се ражда в сърцето само тогава, когато човек с всички сили иска да преобрази себе си и целия си живот, така че в него да живее и да действа само Бог и никой друг, освен Него. Потвърждение за това е и фактът, че Господ се отзовава на тази молба.

Старият Завет свидетелства, че Бог не показва Самия Себе Си нито на Мойсей нито на Илия, а им позволява само да Го усетят, като предпазва възприятието им със Своята десница. Но все пак желанието на Мойсей и Илия остава неизпълнено. Ето, вече и Мойсей е отпътувал в страната на мъртвите, и Илия е грабнат по тайнствен начин от Земята, и оттогава са изминали много хиляди години. Едва след толкова време техният стремеж да видят Бога получава изпълнение в пълнота. На планината Тавор Мойсей и Илия съзерцават Бога лице в лице, а Христовите ученици не могат да гледат това и в ужас падат на земята.

За нас това е голямо Божие утешение, а също и поука. Когато молим Бога за нещо от цялата си душа, от цялото си сърце, но Господ не изпълнява молбата ни по някакви причини, които ние не знаем; въпреки това, нашето добро желание задължително ще се изпълни, ако не в този живот, то в бъдещия. И тук откриваме изключително важната дълбинна същност на Евангелието:

никое добро в човека не се губи, всяко желание, отправено към Бога от чисто сърце, ще получи изпълнение

На това трябва да се осланяме винаги с упование и радост, особено когато се намираме в мъчителни обстоятелства, например когато търпим някакво продължително вътрешно изкушение. Случва се години наред да се молим на Бога, но всичко да остава постарому, сякаш Бог не ни чува. Тогава е добре да си припомним Преображение Христово и пророците Мойсей и Илия, които молят от Бога нещо немислимо, невъзможно за човека и го получават от Господа, въпреки че е минало толкова много време. Но за Бога не съществува време, така също и за християните, които се приобщават към Него чрез евангелски живот и чрез Светите Тайнства, времето вече няма никакво значение. Когато чрез искрена вяра се стремим към Бога, Той преобразява живота ни, облекчава скърбите ни и непременно ще изпълни всичките ни добри желания, извиращи от чистото вярващо сърце. Амин. | www.pravmir.ru

 

Превод: Евгения Николчева

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...