Скръбна вест. Починал е Сливенският митрополит Йоаникий



С дълбоко прискърбие съобщаваме, че днес 09.01.24 г. след продължително боледуване се престави в Господа Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий.

В следващите дни Св. Синод на БПЦ-БП ще се събере на извънредно заседание, ще определи деня и часа на опелото и погребението на новопреставления митрополит и ще определи наместник на овдовелия епархийски престол – съобщава днес официалният сайт на БПЦ-БП.

 

Светското име на митрополит Йоаникий е Иван Георгиев Неделчев. Роден е на 02.03.1939 г. в с. Пет могили, Сливенско. След завършване на основното си образование, през есента на 1953 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария, курса на която завършва през 1958 г. От м. септември 1960 г. е студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, която завършва през 1964 г. По време на своето следване там, на 01.04.1961 г., в мъглижкия манастир „Св. Николай“ е постриган в монашество с името Йоаникий от Старозагорския митрополит Климент под духовното старчество на архимандрит Герасим (по-късно Браницки епископ). На 28.08. с. г. в храма „Успение Богородично“ в гр. Пазарджик е ръкоположен в йеродяконски чин от Главиницкия епископ Стефан викарий на Пловдивския митрополит (по-късно Великотърновски митрополит). На 17.03.1963 г. в параклиса на Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в гр. София е ръкоположен за йеромонах от тогавашния ректор Макариополски епископ Николай. От 14.10.1964 г. до 1966 г. йеромонах Йоаникий е на богословска специализация в Московската духовна академия. След завръщането си в България, от 01.08.1966 г. е назначен за протосингел на Сливенската митрополия. По време на това негово служение на 24.11.1968 г., по решение на Св. Синод в сливенския катедрален храм „Св. Димитър“ е възведен в архимандритско достойнство от Сливенския митрополит Никодим. От края на 1968 г. архимандрит Йоаникий е протосингел на Старозагорската митрополия. От 14.10.1970 г. до 10.12.1971 г. той е на научна специализация в Старокатолическия богословски факултет в гр. Берн, Швейцария. От края на м. декември 1971 г. повторно е протосингел на Сливенската митрополия, която длъжност заема до м. април 1975 г. Като такъв на 20.04.1975 г. в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ е хиротонисан в епископски сан с титлата „Велички“ и е назначен за викарий на Сливенския митрополит Никодим, който пост заема до края на м. януари 1980 г. На 23.03.1980 г. е избран, а на 13.04. с. г. е и канонически утвърден за Сливенски митрополит.

 

˜

Света не можем да умирим със своите немощни и ограничени сили. Но с Божията благодат, с молитви и пост, с покаяние и причащение ние можем да въведем мира на родилия се заради нас Христос в своите смутени сърца.

 

РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ

 

До боголюбивия клир , Всечестното монашество

и всички православни християни в Сливенска Епархия

 

„Очакваме мир, а няма нищо добро – време за излекуване, а ето – ужаси.“ (Иер. 8:15)

 

Какво може да е по-горестно от това – в земите, където някога Ангели огласяха благовестието: „… на земята мир, между човеците благоволение“, отново се пронесе зловестието за непримирима вражда, ще бушува кръвопролитен конфликт, ще димят пепелищата на безпощадна война?

Някои даже биха открили зловеща ирония, че родните предели на Княза на мира – Христа – са раздирани от сражения векове наред, но сякаш с нарастващо ожесточение в последните десетилетия.

А всъщност, нали Сам Той предупреди: „… ще въстане народ против народ и царство против царство“ (Мат. 24:7); „ще чувате боеве и вести за войни (…) не се смущавайте“ (ст. 6).

Как, Господи, да не се смущаваме, как да не се боим – само като помислим, че подобна кървава буря може да се разрази и над нас – ако мярата на нашите беззакония превиши допустимото от твоето човеколюбие и дълготърпение?!

Но нали Спасителят вече ни е дал отговор в Светото Евангелие: „Поучете се от Мене, понеже съм кротък и смирен по сърце и ще намерите покой за душите си“ (Мат. 11:29).

Света не можем да умирим със своите немощни и ограничени сили. Но с Божията благодат, с молитви и пост, с покаяние и причащение ние можем да въведем мира на родилия се заради нас Христос в своите смутени сърца.

Има само едно просто, но ключово условие и то е вярата – живата, дейна, православна християнска вяра. Понеже „от живата вяра в Бога се ражда пълната покорност към Бога, а от покорността към Бога – мир на помислите и спокойствие на сърцето“ (Св. Игнатий Брянчанинов).

От тези, които и днес оскверняват с кръвопролития Светите Земи, едните не вярват, че родения във Витлеем Иисус е Христос; а другите, ако и уж да Го почитат, но не и като Бог, а само като Човек. И затова „…мир няма“ (Иер. 6:14).

И тъй, възлюбени в Господ чеда, в дните на светлото Рождество Христово, нека озарим сърцата си с вярата в родилия се в плът Бог, и да осветим устните си със славословия на Неговото име, понеже, както ни учи Апостолът „със сърце се вярва за оправдаване, а с уста се изповядва за спасение“ (Рим. 10:10).

И тогава, благовестеният от Ангелите мир ще дойде в нашите души, ще се посели в нашите домове, ще прониква в отношенията ни с хората, ще бъде незримо, но живодарно слънце над нас.

Нека Христос Господ ни вразумява и умъдрява, смирява и укротява, просвещава и радва!

Защото не парите, властта и славата правят човека щастлив и доволен от живота си, а близостта до Бога, Неговото благословение и любов.

Сърдечно поздравявам всички свещенослужители, монашество, църковнослужители, служители при Светата Сливенска Митрополия и всички православни християни с великия празник на Христовото Рождество и нека удвоим молитвите си за мир на земята и блага воля за човеците.

 

ХРИСТОС СЕ РОДИ!

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

ЧЕСТИТА НОВА 2024 ГОДИНА! АМИН!

+ СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ

 

 

Рождественското послание на Сливенския митрополит Йоаникий и неговия новогодишен поздрав за настъпващата  2024 год. са публикувани на официалната страница на Сливенска света митрополия.

 

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...