Разпадът на общността като еклисиологичен проблемМоже да харесате още...

4 Отговори

 1. Ангел Небесен каза:

  Не..не…не..не..не мога вече….самозабравилата се православна общост може да искара из нерви и светеца.
  „църквата“-„религията“ сама си е виновна и за секуларизяцията и за десетките „-изми“, и за всеки друг разпад на общността; прехвърлянето на вината върху „извън“-църковни фактори е непознаване на генезиса на всички „анти“-религиозни течения от Реформацията до ден днешен. Това, че правосл. църква си въобразява, че върви по друг път и тези тенденции я връхлитат без тя да го заслужава не е нищо друго освен – грандиозна заблуда. В самата сърцевина на религиозно-партийната ви публикация се съдържа отговорът на това защо всеки “религиозен” опит в обществото води неизбежно до секуларизация…..и ако не го откриете сам (САМИ) то никой не може да ви го каже. Секуларизацията и обществото се раждат от криворазбраната религиозна общност създадена по изкуствен еврейски образец, в който доминира РОДОВО-ПЛЕМЕННАТА-КУЛТОВА сбирщина. Това е доста ИЗМАМЕН огледален образ на истинската общност в който не доминират ПЛЕМЕННИ връзки. „Небесният“ Йерусалим се явява предхождащ комунистическият лозунг за вярата в прогреса. Самият НАЧИН по който правосл. вяра си въобразява (и си е въобразявала в течение на векове) че изгражда общност, ражда по естествен начин секуларният контрапункт като заместител на квази-църковността. Стига се до момент в който „религиозната общост“ и „секуларното общество“ стават ЕДНО И СЪЩО НЕЩО, но гледано през различни призми;

 2. Ангел Небесен каза:

  всички “ценности” от едното рефлектират върху другото създавайки накрая само фикции. На повърхността винаги изглежда, че двете са в непрекъснат ожесточен конфликт, в който, разбира се, “жертвата” е майката на този процес, а именно “религията.”

  Правосл. разбиране за вярата в Бог се ИЗЧЕРПВА или в това да се отстраниш от живота (монашество) или да създадеш семейство. И тъй като първото е запазено на “избраните”, то всички усилия се насочват към второто, като привидна реализация на божиите ценности. Правосл. се превръща в една семейна религия, в която всичко се върти около семейството, не около Бог. Целият живот на правосл. християни е изграден върху първобитното семейно осигуряване, разбира се включени са безброй “християнски” мотиви.
  Правата на “индивида”, които са Ви трън в очите се задават именно от Бог, той се обръща лично към всеки човек, а не към родово-племнното семейство. Тези права не могат да нарушат по никакъв начин истинската църковна реалност, могат обаче да попречат на всякакъв опит за механично сглобяване на УЖ религиозен принцип. Ще трябва да преглътнете това, което евреите не са могли: всеки човек, НАПЪЛНО РЕАЛНО, стои над всеки колектив, маса, сбирщина и т.н. Това че вие страдате по някакви архаизми и ги приравнянвате към Божията идея за “църква” си е Ваш проблем.

 3. Ангел Небесен каза:

  „Правосл. семейна идилия“, която се явява божията заръка за изпълнение на неговите заповеди: деца се смеят, цвърчат скорци, пеперуди пърхат, пчели жужат..ведри правосл.лица прегръщат топло други ведри правосл.лица, пионери …пардон юноши излагат правосл.учение в тих селски кът, майки хвалят Бога, бащи коленичат пред олтара…и ОХ! и АХ! какъв живот каква ОБЩНОСТ..всички се черкуваме на време, всички разговаряме за Бога, весели песни летят към небесната шир….

  ОТВРАТ!!!!! ГАВРА с БОГА!

  Вече свикнах с правосл. изхвърляне, че те моля ви се (правосл. душици) знаели какво е общуване “лице в лице”..ГЛУПОСТИ, ГЛУПОСТИ, ГЛУПОСТИ….!!!! Нищо такова не знаете, въображението ви замества реалността, чувствата ви са насочени към суеверно-култови измишльотини, които са 100 пъти по-опасни и от най-жестоката практика на ацтеките, понеже се нуждаете от МНОГО НЕЩА преди да откриете/срещнете човека. Не ви щем “любовта”!!!!!!! Който може да разбере, ще разбере!

 4. Kakvo e istina? каза:

  иди до първата православна църква и изпий една чашка светена вода, а после ела да си поговорим.