Църковна нова година, начало на Индикта


Създателю на всички твари, поставил времена и години в Своя власт,
благослови по Твоята благост, Господи, венеца на годината,
като съхраняваш в мир царя и твоя град,
с молитвите на Богородица спаси нас.
Обитаващ висините, Царю Христе,
Творче и Създателю на всичко видимо и невидимо,
Който си сътворил дните и нощите, времената и годините,
благослови сега венеца на годините
и запази в мир православните християни и Твоите люде, Многомилостиви.
Създателю на всички твари, положил времена и години в Своя власт,
благослови по Твоята благост, Господи, венеца на годината
и, като съхраняваш в мир царя и твоя град,
с молитвите на Богородица спаси нас.

Според еврейското летоброене месец септември е седмият месец от годината. Свързан е с ред библейски събития, затова е определен за начало на църковното новолетие.

На този ден Иисус Христос е чел от Библията из книгата на пророк Исаия: „Божият Дух е върху Мене” (Лук. 4:16-18).

Още в Стария Завет Бог заповядал всяка година особено тържествено да се празнува настъпването на седмия месец. Това е посочено написано в Моисеевите книги: „рече Господ на Моисея, думайки: кажи на синовете Израилеви: в седмия месец, на първия (ден) от месеца, имайте почивка… никаква работа не вършете… по всичките ви жилища. и принасяйте жертва Господу."(Левит 23:24-25). Както някога Сам Творецът, в шест дни създал света със Словото Си, благословил и осветил седмия ден, почивайки си от всичките Си дела; и както впоследствие дал и на човека заповед: „шест дена работи… а седмият ден е събота на Господа, твоя Бог, недей върши в него никаква работа": така Той благословил и осветил седмия месец и заповядал на хората в това време да почиват от светските си дела. За това Господ повторно заповядал на Моисей, казвайки: „от седмия месец, кога прибирате земните произведения, празнувайте празника Господен".

По каква причина бил установен този празник?

В този месец, когато водите на потопа започнали да намаляват, Ноевият ковчег се установил на Араратските планини.

В месец септември свети пророк Моисей слязъл от планината, осиян от Божествена слава, носейки скрижалите на Закона, даден от Самия Господ. През септември е построена Скинията в стана на израилтяните и пак през септември първосвещеникът, един-единствен път в годината, влизал в Светая Светих да принася служба, „и то не без кръв… за себе си и за греховете на народа, сторени по незнание”.

Църквата установява обичай да празнува началото на индиктиона на първи септември. В деня на новолетието – първи септември, Господ Иисус Христос дошъл в Назарет, влязъл в синагогата и сред учителите започнал да чете пророческите книги. Подали Му книгата на пророк Исаия; и Той прочел думите: „Духът на Господа Бога е върху Мене, защото Господ Ме помаза да благовестя на бедни, прати Ме да изцелявам съкрушени по сърце, да проповядвам на пленени освобождение, на слепи проглеждане, да пусна на свобода измъчените, да проповядвам благоприятната Господня година". Затворил свитъка и казал на събралото се множество, че тези думи са се изпълнили в този ден, че Той е Месията, пратен от Бога Отца за спасението на хората. „И всички Му засвидетелстваха това, и се чудеха на благодатните Му думи, които излизаха от устата Му".

Да, първи септември, освен че е начало на Църковната Нова Година, е денят на първата проповед на Христос. Господ е почел този ден, празнуваме го и ние.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...