Богословът Мария Иванова подготвя изследване върху начините, по които се справя със стреса вярващият човек



Д-р Мария Иванова

Мария Иванова е главен асистент в Институт за изследване на населението и човека в БАН,  доктор по богословие и по психология. Научните ѝ изследвания са в областта на психология на религиозния опит и психология на личността с акцент върху aналитична психология на К. Г. Юнг, индивидуация и религиозно развитие, психично благополучие, справяне със стреса, религиозна ориентация и религиозен копинг. Лектор е в магистърска програма „Вяра и живот“ на Богословския факултет. Автор е на книгата „Архетипът месия“ (Омофор 2010).

През последните десетилетия български изследователи психолози развиват задълбочено темата за справянето със стреса, факторите които го предпоставят, анализират се ефективни и неефективни стратегии, влиянието и последиците от ситуации от високостресогенен тип като пандемията от Ковид-19. Макар че пандемията оказа значително влияние и върху общностното функциониране на религиозните институции, встрани от изследователския интерес у нас остава влиянието на религиозността върху процесите на възприемане и справяне със стреса в динамично променящата се ситуация.

Миналата година представих изследване на психичното благополучие и начини за справяне със стреса при религиозни и нерелигиозни лица. Резултатите показаха, че има съществени различия в стратегиите за справяне, като определени стратегии оказват положително или съответно негативно влияние върху психичното благополучие. Изследването, което подготвям в момента анализира връзката между специфичните начини на вярващия човек за справяне с предизвикателствата и различните измерения на стреса.

Доколко важна част от Вашия живот е вярата?

Подлагате ли на съмнение религиозните си убеждения?

Осланяте ли се на Бога в трудна ситуация, или разчитате на собствените си усилия?

Стремите ли се към по-близко общение с Бога?

Имате възможност да отговорите на тези и още въпроси, посочени във формата ТУК>>> и да станете част от изследването на връзката между специфичните начини на вярващия човек за справяне с предизвикателствата и различните измерения на стреса.

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...