Да поискаш да станеш врабчеМоже да харесате още...

7 Отговори

 1. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  “ Винаги съм мразел иконите. Дразнели са ме ужасно с тяхната мракобесна византийска скованост. Винаги съм ги смятал за нагло отхвърляне на целия човешки стремеж към новото и към познанието. Винаги съм се ужасявал от мисълта, че иконите са най-нахалният ритник срещу Заповедта: Не си прави идоли от дърво или злато…“

  http://www.novinar.net/news/vsichko-za-balgarskoto-selo_MzQ0NDsyNg==.html#commentsForm

 2. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Чудя се какво би станало, ако същото се повтори в българска закусвалня. Сигурно ще чуете псувни, дружно „Уууууу!“ и крясъци: „Искаме Азиз!“:

  http://www.youtube.com/watch?v=SXh7JR9oKVE&feature=player_embedded#

 3. Траянка Георгиева каза:

  Денят в който Богородица е търсила място където да роди, но е намерила затворени врати и е отишла в пещерата, за мен не ден в който да тичам, пазарувам, свивам сърми, пълня чушки и се суетя около печката. Това е тъжен ден. И не ми се занимава с късметчета и пиене на греяна ракия. Отивам вечерта в храма, а после чета покайния канон, молитвите преди причастие и чакам да се роди Господ. Мисля си и за Богородица, Която ражда в тъмната пещера. „Дева днес Свръхестествения ражда“ – пее Църквата и толкова красив е на църковнославянски този химн.
  На следващият ден, на Литургията, когато причастявайки се усещам, че Господ, Когото човечеството се е опитало да спре – все пак е дошъл за мен и за всички хора. Почти реално усещам присъствието Му, и тогава идват радостта, надеждата и любовта. “ Роди се Бог, Отроче младо, Превечният Бог“ и „Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците благоволение“ – пее Църквата!

 4. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  [quote name=“Траянка Георгиева“]Денят в който Богородица е търсила място където да роди, но е намерила затворени врати и е отишла в пещерата… Това е тъжен ден…. Отивам вечерта в храма, а после чета покайния канон, quote]

  Една известна поговорка казва, че понякога от дърветата не виждаме гората. Точно така става и при тебе. Ти се фиксираш върху факта на човешката студенина във Витлеем и пренебрегваш факта на божественото просияване в нашия свят. Да се чете покаен канон на Рождество Христово е престъпление, както и да се пости в събота и неделя, защото това грубо нарушава каноните.

 5. Траянка Георгиева каза:

  Дон Кихоте, не е ли длъжен всеки да си чете молитвите преди причастие, а също и канона, ако ще се причастява на следващият ден? Защо да объркваме хората с разни свободомислия или недуразумения?
  По отношение на храната, какво значение има постната вечеря за постилия през целия пост, та да се вживява чак толкова. Постната вечеря на Бъдни вечер е някаква екстра и екзотика за непостилите.
  Добре е да се спазва традицията особено ако има малки деца. Те друго от вярта си, горкичките може и да не видят, та поне това да им остане като преживяване. Едни деца на атеисти, вече като големи с носталгия ми разказваха колко обичали Бъдни вечер, как слагали слама на пода в апартамента и сядали долу цялото семейство и всички били щастливи.
  За мен празника започва с пълна сила след причастието на самият Рождественски ден – 25 декември. Ти може би си мислиш, че се причастявам на 24 и след това чета покайния канон. Явно е станало объркване.

 6. ivan simeonov каза:

  Г-н Сивов,
  Очевидно си писал с вдъхновение. Харесва ми. Аз пък не понасям хипер секуларизацията на празника Рождество Христово. Какво общо имат преселението на народите по международните летища, истеричното коледно пазаруване, глупавите служебни купони и изобщо цялата тази Вавилония, с родения по плът в пълна бедност Наш Спасител, роденият в беден обор Богочовек !? Съвременното човечество върши всичко напук на Христовото учение.
  Сърдечни поздрави,
  Иван Симеонов

 7. Bonev каза:

  Да станеш дете или да станеш врабче ? Туй е въпросът.
  Детето според Спасителя е по-ценно от врабчето, но известно е, че и едното и другото същество безпогрешно откриват къде живее божията благодат. Те отиват при този човек който действително е станал в пълнота храм Божий и го приветстват. Може би по-добре е да поискаш да станеш врабче, пък ако Бог те намери достоен може и да те направи дете.
  Боян Бонев