За нездравия интерес към психопатологиятаМоже да харесате още...

14 Отговори

 1. poklonnik каза:

  „Ерудирани и компетентни, те размишляват за проблемите на духовния живот, няма тайни и непознати кътчета на човешката душа за тях. …Националните различия се изстрелват като фойерверки в тъмна и спокойна нощ.“
  Нищо лично, чедо!Но, писано е: „Де е мъдрецът, де е книжникът, де е разисквачът на този век.Не обезуми ли Бог мъдростта на този свят…Понеже мъдростта на този свят не позна Бога, в Премъдростта Божия, Бог благоволи да спаси вярващите с безумството на проповедтта.“Това ни казва Господ Иисус Христос, чрез Св.апостол Павел, който пък ни наставлява, че Словото Божие трябва да е от немъдри думи, за да не се обезсилва Кръста, а простата и нелюбопитна вяра е тази, която е спасила християните и нас, православните българи през вековете.Това е проверено и изпитано от Бога и е вплетено в Божият промисъл.

 2. Антон Николов каза:

  Аз не съм много глупав, но явно вие сте много умна и не разбрах какво искате да кажете. Изглежда сте писала статията, наблюдавайки се в огледалото, защото наистина имате нужда да поработите върху себе си и доста добре сте се самоанализирала. Горката, навярно ви е трудно да останете насаме със себе си! Звучите като човек с описания по-горе личен опит! Тежък психопатологичен синдром!

 3. ieromonah Ioan каза:

  „Но ако забележите, че някой много разпалено изобличава определена патология и претендира, че разбира и е вникнал в изкривените човешки отношения, вгледайте се добре и ще видите в изобличаваната от него патология собствените му проблеми. Тук важат псхичните механизми на защитата като проекция.“
  Верни са думите Ви , но помислете, защо е казано: Питай патило, а не старило!
  Опита е този, който дава мъдростта, затова и говорим за старци-хора с голям житейски опит. А най-ценен е личния опит. Бог прие тяло, нали? Аз съм чувал от свещеници такива дълбоки проповеди, а после като са се изповядвали съм разбирал, че тази дълбочина е породена от изстрадването на проблема. Не всичко е така като изглежда.

 4. refab каза:

  „Затова, едно предложение: да погледнем на патологията като на синдром. „

  Освен синдроми, има симптоми, „нозологични единици“-болести (говорим за ПСИХИАТРИЧНИ такива), личностни разстройства извън болести , има и гранични състояния! Важна разделителна линия в проблематиката е дали в конкретни случаи става дума за психози или тревожни разстройства (неврози)!…Това са само някои елементи от основата на знанията за психичното здраве!…Приканвам уважаемата авторка, ако още не го е сторила, да си купи и прочете малката книжка „Православна психиатрия“.Интересни неща, имащи отношение към въпроса може да се открият в произведенията на автори като Владета Йеоротич, отчасти Йеротеос Влахос, отчасти Анатолий Берестов…Интересна книга е и „Психология и психопатология на религията“ от проф. Васил Иванов. Не на последно място са, разбира се и учебниците по психология и психиатрия. Към всичко това трябва да се добавят и голям брой книги на свети отци на църквата, а и да се съобразим с мъдрите думи на ieromonah Ioan!

  Интересно е, все пак, как авторката би формулирала основната теза на статията си!

 5. Дон Кихот каза:

  Авторката е права, но вие не сте я разбрали. Процентът на психопатии сред т.нар. вярващи е не по-малък от този сред масовото население. Дори хора с власт в църквата се държат съвсем неадекватно. Един пример – още миналото лято издействах финансиране от Германия и предложих организиране на православно-католическа конференция в София. Софийските богослови обаче се интересуват само от себе си и не искат такава конференция. Станахме за смях с тази българска злоба, прикривана зад набожни клишета.

 6. lyublyana каза:

  …“Достатъчно е да видиш образа си, отразен в обичащия те друг!“
  Това може да спаси живота ти!/ще допълня казаното от Мария/
  Дано повече да го осъзнаваме-това ще ни помогне да бъдем и по-добри.
  Мария,поздрави за статията!

 7. chingis каза:

  Авторката е написала много хубава статия, в която личи чистота и добра помисъл. Искам само да напомня обаче, че Светите Отци,гръцките, сръбските и английските богослови не знаят нищо за комунизма и за революцията с техните психопатологични изблици на омраза и институционално овластяване на простотията в България. Затова трябва да познаваме биографиите на мъчениците от комунизма, да търсим тяхното предание ако не носи злоба и омраза и да подражаваме на онези, които въпреки репресиите на комунистическата секта си останаха в България и работят за БОга и народа срещу символично заплащане. Любовта можем да познаем по нашите съвременни мъченици, които положиха душата, здравето и имота си за нашите сънародници. Защото ако не видим любовта и истината в делата на българите, ние никога няма да можем да повярваме истински. Защото вярата не е мъдруване. Ние като стар християнски народ познаваме любовта и саможертвата, само дето комунизмът с неговия интернационализъм ни отлъчи от следването на нашите си образци в добродетелта и благочестието. А Дон Кихот да не се сърди на богословите – когато протестанти и католици признаят нашето мъченичество в историята и почнат да издават на европейски езици нашите авторитети в областта на науката и духовността, тогава ще ги поканим в София. А, да, и ако си плащат разбира се, а не действат по комунистически да ползват безвъзмездно квалификацията, която българите са дали на нашите хора безплатно в духа на възрожденските ни идеали.

 8. Дон Кихот каза:

  Прав си. Трябва нов подход към новомъчениците, а не криене на главата в пясъка, както прави днешното ръководство на БПЦ. Но също трябва да се има предвид, че някои от убитите духовници бяха откровени фашисти.
  .
  От друга страна твоето предложение да се издават на чужди езици „нашите авторитети в областта на науката и духовността“ е смешно и нелепо. В най-добрия случай техните трудове са компилации от руски и други публикации. Не само българското богословие, но и българската култура от ІХ век насам е вторична и имитативна.

 9. Дон Кихот каза:

  И само българското „богословие“ ли? Ето умно изказване за руското:

  „В 1984 г. во время моей учебы в Московской духовной академии профессор академии А.И. Осипов на одной из лекций заявил буквально следующее: «Все наши дореволюционные учебники по догматическому богословию списаны с католических. У нас сейчас нет догматического богословия. Это богословие нам предстоит еще написать» (http://www.rusk.ru/st.php?idar=112323).

 10. Дон Кихот каза:

  На сайте Миссионерского отдела Челябинской епархии открывается рубрика «Виртуальная консультация психотерапевта». – http://www.patriarchia.ru/db/text/557871.html

 11. Антон Николов каза:

  или Иоан Екзарх или Константин Преславски, Климент Охридски и много други, оставили свои произведения, които са просто християнски. Вие какво искате – българските богослови да изобретяват Менделеевата таблица? Те просто пишат в духа на християнското творчество и дали са били оригинални или не – какво значение има!? Не искаме от тях да са Дан Браун или Дж. Роулинг. Не искаме оригиналничене, а чистота на вероизповедта и благочестие. Това стига!
  Що се отнася до Осипов, той е под силно протестантско влияние и във всичко традиционалистко вижда католицизъм. Освен това той има откровени еретични проповеди и писания и неговото четене е особено вредно и отровно! Не се хвалете с него, а се засрамете! Освен това не е вярно, че руското богословие е под католическо влияние. Теорията за „западния плен“ е прекрасно разкритикувана от иером. Серафим Роуз, чиито живот и творчество наскоро излезе и у нас. Препоръчвам ви да се запознаете с него по-добре, отколкото със „сензационния“ Кашпировски в богословски одежди – Осипов!

 12. Дон Кихот каза:

  Петко Славейков
  Не сме народ

  Не сме народ, не сме народ, а мърша,
  хора, дето нищо не щат да вършат.
  Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
  „Аз не зная! Аз не мога!“ – общ е глас.

  И не знаем, не можеме, не щеме
  да работим за себе си със време.
  Само знаем и можеме, и щеме
  един други злобно да се ядеме…

  Помежду си лихи, буйни, топорни,
  пред други сме тихи, мирни, покорни…
  Все нас тъпчат кой отдето завърне,
  щот сме туткун, щото не сме кадърни…

  Всякой вика „Яман ни е нам хала!“ –
  а всякому меракът е развала…
  Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
  пак ще кажа и с това ще да свърша.

  1875

 13. Idiot каза:

  Психолози. Хм. Он ше ми каже к`во да мисла аз.
  Иначе авторката на снимката е много убава кака.

 14. Антон Николов каза:

  Малко е лилава, но иначе е окей.