Където има две чинии с боб, ще има и трета



Инициативата на грузинския патриарх е качила раждаемостта в Грузия

Тези дни мой познат, млад мъж, чийто оскъден семеен бюджет не е тайна за мен, ме учуди, като каза, че той и жена му очакват трето дете. Отгатвайки въпроса ми, той с щастлива усмивка каза: "Няма страшно – където има две чинии с боб, ще има и трета, но затова пък лично Патриархът ще кръсти нашето трето дете".

Да се призная, такова нещо не бях чувал от доста време. През последните десетилетия младите грузински семейства стабилно имаха по едно или максимум две деца. Сега обаче кривата на раждаемостта в Грузия се е насочила нагоре. Това стана особено очевидно през последната година.

Увеличението на броя на регистрираните бракове и раждаемостта в Грузия през последните две години вече се квалифицира от специалистите-демографи като неголям бейби-бум.

Една от главните причини за това е инициативата на Грузинската православна църква и лично на Патриарха на Грузия Илия Втори, смятат те.

Преди около една година ГПЦ обяви, че е готова "да стане настойник на всяко трето дете в семействата на гражданите на Грузия" и че "ако семейството желае, лично Негово светейшество Патриархът ще стане кръстник на третото дете във всяко семейство, независимо от етническата му принадлежност".

В семейството на Тома Чагелишвили и Вика Кавжарадзе малкият Сандро се родил, след като съпрузите научили за инициативата на Патриарха. Те имат двама по-големи сина – на 10 и 7 години.

"Много искахме Патриархът да стане кръстник на Сандро и сме щастливи, че това се случи – казват те. – Разбира се, това беше голям стимул за раждането на третото ни дете".

Финансовото положение на съпрузите им позволява да имат повече от две деца. Те не изключват и появата на четвърто дете и се надяват, че това ще бъде момиче.

По думите на Вика, не са малко нейните познати и колеги, които въпреки тежкото си финансово положение, са готови да затегнат коланите и да родят още едно дете.

Напук на кризата и войната

Патриархът на Грузия излезе с тази инициатива с оглед на сложната демографска ситуация в страната. Преди няколко години грузинските демографи заявиха, че "в края на 90-те години показателите на раждаемостта и смъртността в страната са се изравнили, и ако тази тенденция продължи и емиграцията не намалее, към 2050 година населението на Грузия няма да наброява и 3 милиона души".

Сложната демографска ситуация в Грузия се потвърждава и от публикуваните наскоро данни на ООН. Според тази статистика Грузия е сред 45-те страни, в които се наблюдава стареене на нацията: повече от 16% от гражданите на страната са по-възрастни от 65 години. Ако тази тенденция се запази, към 2025 година този показател може да нарасне до 25%.

Въпреки това грузинските демографи гледат с надежда последните данни на Агенцията по гражданския регистър към Министерството на правосъдието на Грузия.

В интервю пред ВВС шефът на агенцията Георги Вашадзе каза, че през 2008 г. раждаемостта е нараснала с 39% в сравнение с 2006 г. Расте и статистиката на браковете: през 2008 г. броят на регистрираните бракове е нараснал с 72% в сравнение с 2005 г.

Въпреки разпространеното мнение, глобалната финансова криза и последиците от августовската война не са повлияли негативно на раждаемостта в Грузия, твърди Вашадзе. В стремежа на младите семейства да имат повече деца не последна роля е изиграла Грузинската православна църква, смята той.

Генералният директор на Държавния институт по перинатална медицина, акушерство и гинекология "Чачава" проф. Ната Казахашвили също смята, че главната причина за нарасналата раждаемост в Грузия е инициативата на главата на Грузинската църква.

Немалко значение има и повишаването на доверието на населението към медицинските учреждения, а също и различните инициативи на частния бизнес, предоставящи материална помощ на семействата, в които се раждат деца, твърди тя.

Държавата оказва помощ главно за бедните слоеве на населението. Всяко семейство с малки доходи получава от държавата еднократна помощ от хиляда лари – приблизително 600 долара. | BBC

От редакцията: Новини като тази са четиво за нашите владици. Не всички Православни църкви по света спят зимен сън като нашата. Инициативи като тази на грузинския предстоятел показват, че проблемите на една Църква и народ не са свързани само с пари и имоти, те показват колко безкрайно важен е моралният пример и моралният авторитет и колко много може да се направи чрез тях. Това е добър пример за нас и добър урок за нашата йерархия.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...