Свидетелства за чудеса с молитвеното застъпничество на св. Серафим (Соболев)



serafim-236163-810x0Представяме ви дванайсет разказа – част от множеството свидетелства за чудеса, станали с молитвеното застъпничество на новопровъзгласения свети Серафим Софийски Чудотворец…

Спасение от разстрел

Една нещастна майка неочаквано получила дивна помощ от архиепископ Серафим, за когото преди нищо не знаела, тъй като по онова време все още била невярваща. Тя била гимназиална учителка и живеела в Сливен със своя единствен син. През зимата на 1952 г. нейният син П. отбивал военната си служба на южната граница на България. Тогава зимата била много сурова, снежна и студена. Веднъж, когато младежът бил на пост, уморен и премръзнал, паднал в снега и заспал дълбоко. През това време нахлули група диверсанти, които се опитали да преминат границата. Войниците от отряда на П. ги задържали, но когато започнали да търсят часовия, го намерили заспал на поста, арестували го и го изпратили на военен съд в София.

Поради неблагоприятните по онова време политически обстоятелства, от страх и за назидание на другите войници, съдът произнесъл най-страшната присъда – смърт чрез разстрел! Нямало никаква възможност да се ходатайства за помилване. Съкрушената майка можела само да се моли да й дадат тялото на сина й и да не я лишат от утехата да ходи на гроба му. Тя дошла в София и всеки ден с ужас звъняла в затвора, за да узнае изпълнена ли е присъдата. В такова безнадеждно очакване една нощ тя задремала. Изведнъж й се явил един благолепен старец и й казал: „Страдаща майко, ела при мен в руската църква, и аз ще ти помогна!”. Недочакала да се съмне, тя още по тъмно бързо отишла там, мислейки, че в съня си е видяла образа на някой светия, чиято чудотворна икона се намира в църквата. Когато огледала всички свети изображения в църквата и не намерила такъв образ, тя разочарована се върнала вкъщи и решила, че всичко това е халюцинация. Но на следващата нощ пак й се явил същият благообразен старец и казал: „Ти беше в руската църква, но не слезе при мен. Слез долу при мен, и аз ще ти помогна”. Удивената жена веднага разбрала, че това не е халюцинация. Отново отишла в руската църква и започнала да разпитва няма ли някакви чудотворни икони в подземието на храма. Когато слизала надолу, в криптата, погледът й изведнъж попаднал на портрета на архиепископ Серафим. Тя познала в него същия благообразен старец, който насън й обещал да й помогне, и започнала горещо да му се моли. След дълга молитва, цялата в сълзи, тя излязла от гробницата. Излизайки от църквата, жената неочаквано срещнала стар познат, когото много отдавна не била виждала – добър приятел и състудент на покойния й мъж. По това време този човек бил най-известният адвокат в София. Когато узнал за нейното нещастие, той веднага, без да губи време, отишъл с нея в Министерството на отбраната при главния военен прокурор. Прокурорът веднага се свързал по телефона с тогавашния министър-председател Вълко Червенков, който се съгласил да отмени смъртната присъда, заменяйки я с доживотен затвор. А след няколко месеца, при първата амнистия, младежът бил освободен!

Майката на П., която дотогава била атеистка, горещо повярвала в Бога. От благодарност към Господа тя устроила богата трапеза и сама разказвала на всички за чудесната помощ, която получила от владика Серафим.

„Да се кръстиш и да постиш!”

Известно е, че гробът на Владика Серафим особено се посещава от студенти и ученици. Те му се молят за успешно вземане на изпити и получават дивно помощ, която се проявява не само по отношение на изпитите, но и благоприятно се отразява на душите им.

Един студент по медицина, втори курс, често посещавал гробницата на Владика Серафим и му се молел за своите изпити. Студентът бил от атеистично семейство и дори не бил кръстен. Веднъж отново се молел там. Когато завършил коленопреклонната си молитва, той целунал мраморния ковчег и станал. И изведнъж… вижда архиепископ Серафим пред себе си като жив. Владиката го благословил и казал: „Да се кръстиш и да постиш!”. После изчезнал. Студентът бил дълбоко потресен от случилото се. Той веднага извикал леля си от провинцията, която била вярваща, и я помолил да му стане кръстница. Кръстили го в църквата на св. великомъченик Панталеймон в дома за стари хора в кв.Княжево.

След това забележително събитие студентът казвал на всички, че дори на го подложат на мъки до смърт, няма да могат да разколебаят вярата му в съществуването на задгробен живот.

Помощ в житейски трудности

Л. Ст., учителка по пиано от София, при всичките си затруднения с вяра се молела на гроба на владика Серафим. Нито тя, нито двете й дъщери, с които живеела, се справяли добре с практическата страна на живота. Веднъж със спестените пари си купили автоматична пералня. Когато си купили машината и я пробвали, се оказало, за тяхно голямо съжаление, че въпреки всичките им старания, пералнята отказва да работи. Те решили, че в магазина са забелязали тяхната наивност и са им дали повредена машина, затова се готвели на другия ден да я върнат. За да се утешат в своята беда, отишли да се помолят на гроба на владика Серафим. Когато се върнали у дома, видели, за свое голямо удивление и радост, че пералнята работи сама!

Изцеление от рак на стомаха

Съпругата на д-р К. Я. от Нова Загора – Р. се разболяла от рак на стомаха. Мъжът й, като лекар, се погрижил да й бъдат направени всички изследвания и след поставянето на диагнозата я изпратил на операция в столицата. Като пристигнала в София, Р. първо отишла на гроба на Владика Серафим, когото още преди това дълбоко почитала, и горещо му се помолила операцията да мине благополучно. След това постъпила в болница. Преди самата операция отново й били направени всички изследвания. И какво се оказало? Оказало се, че няма никакъв рак!

Щастливата жена излязла от болницата и преди всичко побързала да благодари на своя дивен лекар владика Серафим.

Мечтаният дар

Една жена, шофьор на такси, ми разказа, че дълги години нямала деца. Веднъж й се присънило, че в колата й лежи бебе и плаче. Тя недоумявала откъде се е появило това дете. Изведнъж в съня си чува отговор: „От улица Цар Освободител 3”. Сутринта жената с интерес отишла да види какво има на този адрес. Като влязла в църквата, тя разказала своя странен сън на църковните служители, които я посъветвали да се помоли на гроба на архиепископ Серафим. Скоро й се родило дете и жената прославила Бог и владика Серафим.

Обръщане към вярата

И. П., асистент във висше учебно заведение в София, дълбоко вярващ, се сгодил за М., чиито родители, както и самата тя, били невярващи. През зимата на 1989 г. М. дълго търсела да си купи червени ботушки, но никъде не можела да намери. И. П., който отдавна чакал удобен случай да обърне годеницата си към вярата, я завел на гроба на архиепископ Серафим, към когото постоянно прибягвал, и й казал: „Ако горещо му се помолиш, той веднага ще ти намери ботушки!”. Девойката послушала годеника си и се помолила от сърце. Когато излезли от гробницата, още в първия магазин по пътя си те намерили точно такива ботушки, за каквито мечтаела М. Благодарение на този случай тя придобила такава силна вяра в молитвеното застъпничество на архиепископ Серафим, че след брака й с И. П. кръстила първото си дете с името Серафим! Оттогава тя винаги прибягва към неговата благодатна помощ.

Изцеление от скоротечен рак

Ето какво разказа един хорист от руската църква, И. И.: „Веднъж се молех в гробницата на архиепископ Серафим. Влезе една възрастна жена, интелигентна на вид. Тя разказа, че през 1988 г. в устата й се появила подутина, която бързо започнала да расте. Скоро започнала да говори трудно и не можела да се храни, като при това изпитвала силни болки. Обръщала се за помощ към различни доктори, един от тях бил неин познат професор-онколог. След прегледа той откровено й казал, че има скоротечен рак на езика и медицината вече е безсилна да й помогне, тъй като болестта е напреднала: ракът се е разпространил в почти цялата устна кухина.
Нещастната жена, която някога, още в родния си град Пловдив, била слушала за необикновените случаи на изцеление на гробницата на Владика Серафим, започнала всеки ден да ходи в руската църква и дълго да се моли на гроба му. На шестия ден стояла сама в криптата. Неочаквано чула глас: „Потопи свещичката, която държиш в ръката си, в кандилцето над мен и помажи болното място с елея”. Обзета от изумление и радост от този дивен отговор на молитвата й, болната изпълнила всичко, което й било казано. За нейно голямо удивление, непоносимата болка веднага престанала. През следващите дни тя продължила да помазва болното място; туморът постепенно започнал да намалява и след седмица напълно изчезнал!

Болната отишла при своя професор. След прегледа той, развълнуван, започнал да я моли да му каже с какво се е лекувала и кой я е излекувал. Тогава жената подробно му разказала всичко, което се случило с нея. Докторът й отговорил, че тя е намерила най-правилния начин на лечение и радостно възкликнал: „Слава на Бога и светия владика Серафим!”.

Изцеление от рак на гърдата

(Разказ на отец Н. Н., свещеник от с. Тетово, Русенско)

През август моята жена, презвитера Марина А., откри подутина в лявата гърда. След първия преглед в нашето село лекарят я изпрати в Русе, където й бяха направени всички изследвания. Резултатите от биопсията установиха рак на гърдата. Тъжни и потиснати, отидохме в София на прием при професор К. и доктор Д., когото болните наричаха „Златното ножче”. Упреквайки ни, че сме дошли твърде късно при него, лекарите назначиха операция на другия ден. Когато болните ни видяха в отделението, те заговориха: „Щом и свещеникът е довел при нас жена си, значи няма Бог”.

След прегледа дълго се разхождахме из София, разбирайки, че ни остава да се надяваме само на чудо. Помолихме се в храма на свети Александър Невски и не помня как се оказахме близо до руската църква на свети Николай Чудотворец. Още като семинарист много бях слушал за чудесата на архиепископ Серафим и знаех, че той е казвал на духовните си чеда: „Идвайте при мен на гроба, и аз ще ви помогна”.

При гробницата на Владиката запалихме свещи и дълго се молихме. Написах бележка и я сложих на гроба: „Отче, помилвай презвитера Марина и й помогни”. След това взех масло от кандилото над гроба и помазах челото й и болното място.

Операцията беше назначена спешно. В същия ден бяха предвидени три операции на млади жени. Майка Марина беше оперирана първа. Тъкан от тумора беше изпратена веднага за изследване. И, о, чудо! Изследването показа, че няма никакви признаци на раково заболяване. След това пристъпиха към операция на втората и третата жена. И у двете не откриха рак. Изумлението на лекарите беше безгранично: „Как е възможно, това е истинско чудо!”. Чуха се радостни възгласи: „Има Бог! Има Бог!”. Наистина, има Бог! Слава Богу, има и Владика Серафим, който чу нашите молитви и ни помогна. И ето, вече девет години моята скъпа презвитера е жива и здрава!

Изцеление на бъбрек

Н. С. от гр. Михайловград (дн. Монтана) разказва:
„Имам син Ц. на 30 години. Преди пет-шест години се разболя от бъбреци. В Михайловград му направиха изследвания, които показаха, че има само един бъбрек. Настоявах да отидем до София, в Медицинска академия. Там лекарите установиха, че синът има два бъбрека, но единият от тях е недоразвит, не работи и момчето трябва да бъде много внимателно.

Миналата (1992-ра) година той отново се разболя. Предстоеше му да отиде в София за лечение. Между другото, в един вестник прочетох, че мнозина получават голяма помощ по молитвите на гробницата на Владика Серафим. Затова уговорих сина да се отбие в руската църква, да напише писмо на Владиката и да се помоли за здраве. Синът, още преди постъпването си в болница, отиде да се помоли на гроба на Владиката. За свое голямо удивление, веднага се почувства по-добре. А когато лекарите започнаха да правят изследване, установиха, че е напълно здрав. На това синът им каза, че от предишните изследвания станало ясно, че единият му бъбрек не работи. Когато лекарите включили апаратурата, се оказало, че и двата бъбрека са здрави.
В писмото до владика Серафим синът беше написал още няколко молби.

През следващия един месец всички тези молби, за голяма негова радост, бяха изпълнени.

Изцеление от саркома

(Разказ на Л. Ц. от Русе)

Дъщеря ми Л. заболя в края на 1995 г. През март 1996 г. й поставиха диагноза саркома (злокачествен тумор). Същата година й направиха операция и химиотерапия, а през ноември получи масиран сепсис и се бореше със смъртта почти месец – целия декември 1996 г. Бяха приложени всички възможни комбинации от медикаменти, но момичето нямаше стабилно подобрение. В своето безизходно положение с последна надежда написах писмо на Владика Серафим. И Бог чу моята молба. Неочаквано дъщеря ми се поправи и, макар че беше много изтощена, все пак благополучно посрещна Рождество Христово в детското хематологично отделение в Пловдив. Разбира се, не подценявам грижите на лекарите за нея. Но това, че тя започна да се стабилизира веднага след като аз, отчаяна, написах писмо на владика Серафим, е факт, който няма научно обяснение. Благодаря Ти, Господи! Пази моето дете в целия му жизнен път!

Изцеление от рак на кожата

(Разказ на И. М. от София)

Преди около три години на гърба ми се появи тъмно петно с размер около 20-стотинкова монета. През юли 1998 г. то започна да се увеличава. Това стана причина да се консултирам с дерматолог, който ми препоръча да направя операция.

След операцията ми направиха изследвания. Имах две консултации – в Медицинския университет във Варна и в Онкологията в София. Поставиха различни диагнози, едната от които беше рак на кожата, злокачествен меланом.

Благодарение на съдействието на управителя на фирмата, в която работя, успях да устроя пътуване в Германия за консултация и по-нататъшно лечение. В деня на полета за Мюнхен посетих гроба на архиепископ Серафим в Руската църква. От цялото си сърце го помолих да изпроси за мен от нашия Небесен Отец спасение от опасната болест, след което написах молбата си и на лист хартия. В Германия потвърдиха лошата диагноза и ми направиха втора операция.

Веднъж през нощта, след всичко това ми се присъни, че отново се намирам пред гроба на владика Серафим в Руската църква и смирено го моля за помощ. Изведнъж нещо зашумя. Вдигнах глава от мраморната плоча и погледнах нагоре към кръста. Вдясно от него, наведен към мен, стоеше Владика Серафим с бели коси и брада.
‒ Нищо лошо няма да ти се случи, Юлиане! – каза той. – Време е да се успокоиш и да мислиш за семейството си! Ти си здрав!

Като каза тези думи с усмивка, той се обърна на другата страна и сякаш изчезна зад зеленината, която се стелеше зад кръста. Събудих се развълнуван и радостен, и не можах да заспя до сутринта.
Благодаря на владика Серафим за това, че чу моите молитви, успокои душата ми и ме измоли!

Изпълнение на съкровено желание

На гроба на Владика Серафим една жена на средна възраст ми разказа следното:
„Бях още студентка, когато за пръв път ми разказаха за чудотворната молитвена сила на Владика Серафим. Знаейки това, аз дойдох при него, за да се помоля за нещо съкровено и много важно за мен. Ставаше дума за това, че ми бяха починали шест деца едно след друго. Накрая осинових едно момченце и го отгледах. Сега той е голям, вече се ожени. Но много ми се искаше да имам и свое дете. Тогава дойдох на гроба на Владика Серафим и го помолих да родя детенце. Скоро след това родих хубаво здраво момиченце. Впоследствие, като стана на 17 години, дъщеря ми заболя и трябваше да й направят операция на бъбрека. Докторът ми каза, че може да се очаква и най-лошото, операцията ще бъде трудна и опасна. Тогава отново дойдох тук, молех се отчаяно. Операцията мина успешно, дъщеря ми напълно оздравя; сега учи и работи зад граница. За тези две неща се молех аз, а за други дребни неща не исках да безпокоя светия човек. Но често идвам тук да му благодаря.

По материали на сайта „Православна беседа, руска версия  | www.vob-eparhia.ru.

 

Превод: Татяна Филева

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...