Вярата на американските президентиМоже да харесате още...

10 Отговори

 1. Nikolay4o каза:

  „Американците са твърдо убедени, че са богоизбрана нация и Бог благославя всичко, направено от нея“
  Това го оставя без коментар…

  Да Америка е религиозн страна но не и Християнска, питайте последователите на царквата на сатаната на ла веи … Също и младежите пращащи ракети към манастирите в бивша Югославия с надписи „за вашият Велик Ден“.

  В Америка не можеш да носиш Кръст в училище и да казваш молитви на обществени места – а господин буш гордо гледа празнуването на евреиските празници в белият дом…
  Да продалжавам ли … организация на феминистките се събира и прекраства обръщението „Отца Сина и Светият Дух“ на създател дете и какви там глупости бяха …
  Господин Стефанов – ако се шегувате в тази си статия уверявам ви не е смешно.
  А ако случаино сте сериозен имате нужда от доза законодателство в американски стил и изучаване на историята защото съвсем не сте в час.

 2. Дон Кихот каза:

  Николайчо,

  Не съм „господин“, а архимандрит, следователно обращението е „отче“. Освен това съм доцент и член на Нюйоркската академия на науките. Споменатите от Вас факти са ми известни, но хората зад тях са минимален брой на фона на цялото американско общество, което вече наброява 300 милиона души. Живял съм в САЩ и знам от опит положението там. Освен това, можете да бъдете сигурни, че много скоро и в България ще се наложат забрани на религиозните символи и ще бъде изхвърлено богословието от държавната система на образование.

 3. Владислав каза:

  И аз имам лични наблюдения. И те не са толкова възторжени. Да, много от тези хора ходят на църква, молят се и даже знаят „Отче наш“. В същото време тяхното „християнство“ е фалшиво много повече от храната им. (Глори-алелуя, благодаря Ти Боже, слава, слава… и правят, каквото си искат.) Не е в количеството работата. Как може това да не е ясно?! Не е ли казано в Евангелието за кваса? С много по-малко ходещи на църква България все още е много по-християнска страна, отколкото Щатите. Освен това, не религията е това, което най-остро се наблюдава в Щатите, а тяхното невероятно лицемерие. То представя нещата не такива, каквито са, а такива, каквито биха изглеждали по-благообразни. Не на последно място, от ходенето им на църква не следва нещо кой знае какво. Но от обратното – от помията и бълвоча, с който ги заливат медиите определено следват много неща – пороци и потресаващ хедонизъм. Това води да нещо по-лошо и от атеизъм – нещо като „криптоатеизъм“. Не съм виждал по-жалки „християни“ и по-„духовни“ безбожници.
  Като заключение: авторът може би е станал жертва на пропагандния стремеж на Щатите на всяка цена да се харесат в очите на света. Първото впечатление е наистина, че това е една много мирна, подредена, благочестива страна, пълна с мили хора, които ходят на църква. Как да не се умилиш!… А всъщност, след известно време започваш да виждаш под повърхността. И започваш все повече да се отвращаваш и ужасяваш. Това пък видях аз. Ето ви – алтернативна гледна точка!

 4. Владислав каза:

  „Не съм „господин“, а архимандрит, следователно обращението е „отче“. Освен това съм доцент и член на Нюйоркската академия на науките…“
  Дон Кихоте, ако искате може да сте и академик на всьо и вся. Тук сте равен на всички останали – точно както сте им равен и пред Бога. Ако искате уважение, бъдете така добър да го заслужите. Дължа уважение по презумпция на родителите си, на Църквата, на Бога, на родината и държавата… Вие не сте ми даже преподавател, затова – извинете… Натякването на вашите академични достойнства не ви прави чест. По-добре да си бяхте останали за нас просто „Дон Кихот“.

 5. Дон Кихот каза:

  Тези титли, които презрително отхвърляте, са извоювани с години работа и отказ от елементарни удоволствия. А що се отнася до американците, огромната част от тях не заслужават Вашата омраза. Те са честни, трудолюбиви, нравствени хора за разлика от българите, които за 50 години от Вашия комунизъм загубиха всичките си добродетели и се превърнаха в „театрон ту косму“ по думите на ап. Павел.

  –––

  http://blog.360.yahoo.com/pavel_st_georgiev

 6. Владислав каза:

  Аз не отхвърлям Вашите титли. Кичете се с тях колкото си искате! Сами по себе си титлите са святи, зависи обаче кой как ги носи и колко е достоен за тях. Аз съм верен на Христа и на Църквата, но вие май имате нужда от малко смирение. Хората не ви харесват особено в Шуменския университет и със самовлюбеност и самоизтъкване няма да ги накарате да ви харесат. Което и ви казах преди малко (в по-мек вариант). А за американците – не ги мразя. Този опростенчески начин на разсъждение е странен за християнин (проф.-архимандрит!) и направо ме изумява. Не сте ли чували,Ваше Най-Високопреподобие, че е възможно някой да е възмутен от нечий начин на живот, да осъжда този начин, да изпитва съжаление към хората,които го живеят и да заклева другите да не живеят така- и въпреки това, никого да не мрази? За ваше сведение, аз имам добри приятели в Щатите, и те са съгласни с моята преценка. За разлика от вас. Вие не сте ли този, който в омразата си към комунизма (и това дотук е добре) е готов явно да погълне всяка американска нечистотия, даже и еретическа, само защото е „антикомунистическа“(а това е вече много зле). Аз съм патриот и родолюбец. Аз съм българин и славянин. Не на последно място съм и европеец, повече от някои германци. Вие как се определяте? Стана ни ясно вече на всички, надявам се. И от статията ви, и от коментарите към нея.
  Трудолюбие от алчност не е за пример. Нравственост без Православие е жалка. „Честност“ по закон не ползва. Това е Америка!

  Да, бяхте“кратък“… Слава Богу!

 7. andrey каза:

  „Американците са най-вярващите хора в света“. Доц. Стефанов, наистина ли твърдите това? Или отъждествявате „света“ със западния свят? Не би трябвало учен като Вас да прави такива елементарни грешки.
  Да, в САЩ има много религиозна риторика. Но риториката и пропагандата не винаги отговарят на реалността – това знаем от собствен опит като бивши граждани на комунистическа държава.
  Въпреки цялата риторика християнството се изтласква постоянно, в това число и със съдебни решения, от обществения живот на Америка. По това тя не се различава от другите западни страни. Дори г-н Буш, който се хвали с религиозните си убеждения, не поздравява своите поданици с Коледа, а само със „зимните празници“…

 8. Дон Кихот каза:

  Вие просто не сте разбрали за какво става дума в статията. Аман от промити мозъци!

 9. stenimahos каза:

  Знаете ли че последните американски президенти са членове на сатанистката организация skull and bones, а сбирките им в Бохемската гора в Калифорния, които са документирани са сатанински ритуали. Е, питам аз. Ли са християни тези хора, или всичко е фасада ? Аз, вие, като християни, щепосетим ли, макар и бутафорни богослужения, които не са православни. За себе си казвам – опазил ге Бог.
  поздрави

 10. Heinie каза:

  Да вметна, че Талмудът позволява на еврейските душици да изповядват каквато си искат вяра пред хората и да извършват каквито си искат ритуали, само в сърцето си да останат верни на юдаизма… Което ме навежда на мисълта колко ли нехристиянски ръце докосват Светите тайни… И кое ли манипулирано лице е писало горната статия…

  А Библията, върху която се кълнат президентите им е с масонско (демек сатанинско) пергелче на корицата. Вадете си изводите.