ИзпитаниетоИзточник: "България 21 век", "Старт"

Негово Високопреосвещенство Митрополит Йосиф е духовен глава на Българската Православна Църква в САЩ, Канада и Австралия. Познат е неговият авторитет в Българското православие. Неотдавна, по време когато Патриарх Максим не бе в състояние да отслужи Светата Литургия на най-големия християнски празник в Храма "Александър Невски" в София, Митрополит Йосиф бе избраният свещеник, който стори тази велика чест.

Преди няколко месеца излезе от печат книга с негови преводи на английски език на житията на всички български светци. За пръв път са събрани животоописанията на шестдесет и шестима българи, оставили дълбоки бразди в българската духовност и култура. Митрополит Йосиф сам е изрисувал техните образи, 22 от тях се изографисват за пръв път. В своя предговор към изданието той описва делото на българските светци, чийто принос е от всесветско значение. Събраните в едно вяра, език, култура на българите представят достойно нашия народ в днешния сюблимен момент на човешката цивилизация.

По време на посещението му в Чикаго за празника на нашата църква "Света София" стана разговор за мястото на Православието в Новия свят.

Оказа се, че православните християни в Америка стават все повече и авторитетът ни видимо нараства. Българското православие също има достоен принос за това.

29 църкви и 2 манастира са в епархията на Митрополит Йосиф. Български православни християни са и в основата на други десетки църкви под духовното ръководство на Митрополит Кирил в Американската Православна Църква.

Малцина знаят, че вече шеста година в Кодиак – Аляска действува наша православна академия. През тази учебна година там се подготвят 48 богослови. Някои от тях са от други националности, но всички те "умират за България" и посещенията им в нашата Родина ги радват. Лятото Митрополит Йосиф им помогна да посетят и почувствуват духовната благодат на такива места като Рилския и Бачковския манастир, още много светилища и храмове в България и, разбира се, Атонската Света гора. Духовен наставник на Академията в Аляска е Отец Паисий, името му е съвпадение с това на "Бащата на нашата история". Службите се водят на български и старославянски.

Сред засегнатите теми при нашата среща беше и верската търпимост на хората от различни религии и използуването на религиозния фанатизъм в политиката, за разпалване на вътрешни конфликти и войни. Неотдавна духовните водачи на основните религии по света се събраха на една необичайна, уникална, среща и провъзгласиха принципите за толерантност на всички религии една към друга, за това, че всички сме чада на Бога, независимо как го наричат по различните места, че не може повече в името на своя създател хората да се самоунищожават помежду си.

България е пример за толерантност в това отношение. А всеки, който сее омраза и раздори в името на "своя" Бог е неугоден и на Създателя.

Толкова повече са непонятни и прискърбни лошите отношения, които се развиват между хора, изповядващи една религия, молещи се на Бога в една и съща църква, дори. "Света София", беше добър пример за духовното единение на българите в Чикаго, докато се строеше. Но стана също така "добър пример с обратен знак", когато дойде време в нея да се служи на Бога.

Не биваше това да се случи. Дните на изпитание продължават. Сега е необходимо добро, което да спаси църквата и хората, увлекли се в своята мирска суета. Да разберем кое е грешното, което донесе толкова разочарование, загуба на сили, средства и време. Но най-вече – на доверие. Не е добре да кажем – и на вяра…

Било каквото било. Силата на светото православие е в това – когато паднеш – да те повдигнат!

Общественият шум, който се вдига около "Света София" в момента, както и преди време, според редакцията, не спомага за решаване на проблема. Това го доказват и колегите от България, които в интерес на сензацията, поднасят смес от истини, полуистини и откровени измислици. Всеки спор за имот, за собственост и за управлението на тази собственост, у нас като че е придружен с непримиримост, компромати и обикновено води до дискредитация на спорещите..Но това не е допустимо, когато става дума за духовното огнище на българите. Не вестниците с унищожителни статии трябва да спасяват църквата, а църквата и вярата – да спасява вестниците, ако при тях се появи крамола. И дано всички, които са били стожери на българската вяра досега в Чикаго се върнат, съберат, обединят в мястото, където се служи на Бога. Нека и тези, които странят, защото са разочаровани, дойдат и помогнат за прошката, и се присъединят. А ние, вестникарите, ще поместваме с удоволствие, като наше дарение, рекламите и съобщенията за светите православни празници, за божествени литургии, за землячески срещи, благодарността на българите в Чикаго, че имат свой, български, свят дом в Чикаго.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...