Най-търсеният неверник на светаМоже да харесате още...

20 Отговори

 1. о.Георги каза:

  Звучи впечатляващо.
  Оставо да се надяваме, че и писалият дописката и взел интервюто Джоел Розенберг също е християнин, или поне обмисля да стане…

 2. Makedonski каза:

  Хвала на отец Бутрос!:-)))
  Бог да го благослови!
  Гледал сам много от филмите му!
  Той е толкова естествен, открит, интелигентен, разумен, весел, забавен …че гледането му е истинско забавление! той наистина е от свещениците, отминали отвъд тъпите религиозни предразсъдъци и условности… гледайте го-има негови филми преведени ан английски в youtube.com.

 3. andrey каза:

  Познавайки мюсюлманите, мога да кажа, че подобен нападателен стил на проповядване може само да ги озлоби и да ги мобилизира срещу християнството.

 4. ieromonah Ioan каза:

  Слава Богу, че християните не са като тебе и все още има хора, дето са готови да кажат истината в очите на неверниците. Язък ти за името, дето си си избрал.

 5. Дон Кихот каза:

  В случая Андрей е прав. Една истина, казана рязко и оскърбително, се превръща в лъжа. Тя само печели, когато бъде изречена „с кротост и боязън“ (1 Петр. 3:15). Божественият Павел две години и половина проповядвал в Ефес, но нито веднъж не похулил езическата богиня Артемида (Деян. 19:37). Да не би да си по-велик от Христос и апостолите? Лудниците са пълни с такива „величия“!

 6. radotr каза:

  Уважаеми Господа,
  Видяхме, че не одобрявате служението на о. Ботрос. Бихте ли ми казали, какво е вашето НАСРЕЩНО предложение? Което да дава РЕАЛНИ плодове, разбира се!!! Нещо по-добро имате ли под ръка или просто се раздумвате?
  Андрей, какво е ТВОЕТО предложение за благовестене на мюсюлманите, без така да ги притеснява и смущава?????
  Аз примерно се сещам за алтернативен вариант – онези им изгарят къщите и взимат жените, а „смирените“ християни, в този момент, притеснени да не ги назлобят или наскърбят, им казват – много ви уважаваме, надяваме се в бъдще да живеем все така дружно и щастливо. Майтапчии!

 7. andrey каза:

  До Йоан: Язък ти за монашеството, ако ти внушава не любов и смирение, а гордост и сърбеж да изобличаваш хората.

  Radotr, за да благовестиш на който и да било, трябва да имаш уважение към него и да го приемаш като човешко същество, а не като враг. Ако започнеш с това, че му кажеш: „ти си боклук и твоята вяра нищо не струва“, той ще ти отговори: „и ти си боклук, и твоята вяра нищо не струва“, и с това мисионерската ти дейност ще приключи. Поздрав!

 8. Ани Попова каза:

  Изумена съм от безплодните пререкания до тук! „ти си боклук и твоята вяра нищо не струва“, той ще ти отговори: „и ти си боклук, и твоята вяра нищо не струва“: много неуместна парафраза и обобщение на стила на о.Захариас! Плодовете на това дело не са ли по-крастноречиви? Контекстът тук е много важен! Едва ли о.Захариас познава мюсулманите по-малко добре от нас. Що за безплодни разсъждения относно един потенциален мъченик за Христа?!!

 9. Metallica каза:

  което има предвид Андрей в случая, а именно, че всяка мисия без любов е всъщност антимисия.

 10. Ангел Небесен каза:

  Тук не е наебходимо да си набожен за да притежаваш такт и да знаеш, какво да говориш и какво не пред мюсулмани. Що за аргументация е това: „Той старателно разнищва Корана, стих по стих, като цитира противоречия и непоследователни твърдения.“ Всеки юдеин (а и не само) може да ти посочи поне сто места в НЗ с противоречия и непоследователности. Този човек си служи с аргуменационния стил точно на войнстващия ислям, възпроизвежда под индиго тяхното поведение, само сменя имената и „ценностите“. Това не е смелост, това е ориенталска неориентираност и неадекватно поведение, неспособност да разбереш къде се намираш. Този човек си е по природа „арабски фанатик“. Фанатизмът е най-голямата световна религия, тя се приютява в авнагарда на всяко „високо морално“ „вярване“. Този човек си е фундаменталист досущ като мюсулманско камикадзе и всички опити да му се припише някакъв „плод“ са подкрепа на тези негови фанатични действия.

  Андрей даже е твърде мек в мнението си.

 11. poklonnik каза:

  Мир вам!
  Не се хвайщайте на стръвта, защото писано е: Понеже светът със своята мъдрост не позна Бога в премъдростта Божия, Бог благоволи да спаси вярващите с безумството на проповедта“ (І Кор.1:21).Затова Св.апостол Павел свидетелства: “ Защото Христос не ме прати да кръщавам, а да благовествувам, и то не с мъдри думи, за да не се обезсили кръстът Христов“.(І Кол.1: 17).

 12. ieromonah Ioan каза:

  Виждам, че сте учен човек, заглавието на Вашия коментар сте го написали по английски, та реших да Ви кажа, че ако гледате и послушате проповедите и беседите на този свещеник, никъде няма да намерите агресия. Той е твърд в своята позиция и не е фанатик, защото позицията му е истинска. Ако аз ви нарека сектант, което сте в същност, то нима аз съм фанатик или съм човек, който Ви казва истината? Вие имате компекс за малоценност, защото явно принадлежите към група с неясен произход. И своя комплекс рефлектирате върху арабския свещеник. Неговата принадлежност към арабския род не го прави дефектен изначално, иначе Иисус би трябвало да е бил също така агресивен, както са агресивни и евреите. А това, че свещеника говори в стила на исляма не е недостатък, а негов инструмент. Ако аз сега Ви бях написал на немски, ако ще и най-голямата истина, Вие нямаше нищо да разберете, ако не Ви говоря на езика, който разбирате.

 13. andrey каза:

  Всички знаят, предполагам, разказа от Патерика за св. Макарий Велики и жреца. Веднъж ученикът на св. Макарий срещнал идолски жрец, който носел дърва за своя храм, и му казал: „Още ли служиш на демоните? Къде си помъкнал тези дърва?“. Жрецът се ядосал и пребил ученика от бой. След време оттам минал и св. Макарий. Той поздравил любезно жреца и му казал: „Здравей, трудолюбиви човече! Къде отиваш?“ Завързал се разговор. Жрецът бил трогнат от добрината на светеца и след известно време бил покръстен от него.

  Изглежда, че всички останали в този форум гледат редовно канала „Ал Хаят“ и се наслаждават отдавна на проповедите на о. Закариас. Само аз съм принуден да призная невежеството си – не съм ги гледал и дори не съм чувал за него, преди да прочета тази статия. Всъщност нямам нищо против него, допускам, че е интересен човек и блестящ проповедник. Само това е моето единствено възражение: че „разнищването на Корана“ далеч не е път към сърцето на мюсюлманите и може само да ги отблъсне. По този начин могат да се обърнат стотици, може би дори хиляди – но милиони ще се озлобят, което ще удари зле християните в мюсюлманския свят, в това число и едноверците на отеца – коптите в Египет. Той добре си се крие в Америка, ами неговите сънародници? Не са ли тези проповеди за тяхна сметка и върху техен гръб? Като е толкова отдаден на каузата, защо не ги каже тези неща на мюсюлманите очи в очи, лично? Бива ли един мисионер да се крие от аудиторията си?

 14. andrey каза:

  По промисъл Божи в Корана има изказвания, които са съзвучни на християнството и могат да бъдат използвани от християните. Например, Иисус (Иса) е наречен няколко пъти „Месия“, „Слово и дух на Бога“. Един умен и интелигентен мисионер може да използва тези места, за да пробуди у мюсюлманина интерес към Евангелието и постепенно да го привлече към Христовата вяра – без всякакви обиди и насилие над душата му.

 15. andrey каза:

  Към примера, даден от Дон Кихот, може да се добави и това (Деян. гл.17):
  „16. Докато Павел ги чакаше в Атина, възмущаваше се духом, гледайки тоя град, пълен с идоли.
  17. И той беседваше в синагогата с иудеите и с набожните, и всеки ден на тържището с които се случеше.

  22. Тогава Павел застана сред ареопага и рече: мъже атиняни, по всичко виждам, че сте особено набожни.
  23. Защото, като минавах и разглеждах светините ви, намерих и жертвеник, на който бе написано: Незнайному Богу. За Тогова прочее, Когото вие, без да знаете, почитате, за Него аз ви проповядвам“.
  Павел се възмущава в себе си, но съвсем други са думите му към езичниците! Той ги хвали, че са о с о б е н о н а б о ж н и, и дори използва един от идолите, за да прокара по най-тънкия възможен начин една нова за атиняните идея. Ах, защо ли не са били там нашите днешни „ревнители“, за да му покажат какво е това „истинска“ православна проповед – и да бъдат изхвърлени с камъни и тояги от града!

 16. ieromonah Ioan каза:

  Вижда се, че сте изключително ориентиран по въпросите на проповедта между неверните и само как разнищвате тоя фалшив проповедник, дето с малкия му пръст не може да се сравните. Ако научите малко англйски, което Ви препоръчвам горещо, ще може да чуете проповедите в интернет и ще видите, че това, което препоръчвате се използува отдавна от този, когото осъждате. Не мислете, че сте открили Америка.

 17. plamen каза:

  Във връзка с по-горните постинги: издателство Омофор подготвя за издаване много интересна книга – „Иисус Христос в Корана“. Автор е Радко Попов, богослов, дългогодишен редактор в наскоро закритата българска редакция на BBC в Лондон. Ако е рекъл Господ, книгата трябва да бъде на пазара до месец.

 18. Makedonski каза:

  скудоу̀мие,скудоу̀мие,скудоу̀мие-както във всеки форум,,,,,,,,,Ех, ама значи! Вземете и гледаите или четете тезите на отец Бутрос и тогава коментирайте!английски поне трябва да знаете-а ако не знаете-мълчете и поклащайте глава отвреме-навреме!

  ако наистина искате да видите исляма разобличен от научна и добросъвестна критика вижте:

  http://www.youtube.com/user/AhmadsQuran3

  записите са дело на араби научно запознати с исляма. След дълги изследвания те(и аз като арабист) стигам до извода – основната опасност в исляма идва от принципа „билаа кайф“….демек „без защо“. огромна част от мюсюлманите не познават Корана и сунната…а в тях има толкова отвратителни неща и такива фактологически фантасмагории, които, ако бъдат изнесени на бял свят пред умерена ислямска аудитория, биха били поразяващи… всеки човек,непредубеден и справедлив, като ги чуе най-малкото ще се замисли….тази е идеята на Бутрос… И ПРЕСТАНЕТЕ ДА СИ ЧВЕШЕТЕ ЕЗИЦИТЕ! АКО ИМАТЕ ДА КАЖЕТЕ НЕЩО НОВО, ИНТЕРЕСНО, ОБОГАТЯВАЩО-КАЖЕТЕ ГО. В ПРАЗНА „РЕТОРИКА“ СЕ УПРАЖНЯВАЙТЕ ПРЕД ОГЛЕДАЛОТО!

 19. Makedonski каза:

  KNOWLEDGE of FACTS about Muhammad & his Quran are the NIGHTMARE of his followers!

 20. Ангел Небесен каза:

  твърде сте се комплексирал от мен, за което не Ви виня; пиша само да Ви кажа да не се хабите напразно, изобщо няма да Ви обръщам внимание на попските бълнувания; даже ще Ви оставя да се мислите за разпоредител на Божията Истина, толкова сте ми симпатичен, като някакво австрийско малаче.