Най-търсеният неверник на света


Ал Кайда обяви коптския свещеник Закария Ботрос за “един от най-търсените неверници на света” и предлага 60 милиона щ. д. за главата му.

Вероятно никога не сте чували за отец Закария Ботрос. Но трябва да научите неговата история. Той е без съмнение най-гледаният и най-ефективният арабски проповедник на Евангелието, който благовествува на мюсюлманския свят, и определено е най-дискутираният. Той е забавен, енергичен, блестящ, неотстъпващ и провокативен. И враговете му не просто искат да му затворят устата. Те искат да го ликвидират.

Преди две седмици имах честта да взема интервю от о. Закария по телефона от сигурното му тайно убежище в САЩ, където пребивава. Той ми каза, че току-що е научил, че един уебсайт на Ал Кайда е публикувал негова снимка и го е нарекъл един от “най-търсените” неверници на света. Радикалните ислямисти дори са обявили награда за главата му. Christian Broadcasting Network съобщава, че цифрата е повече от 60 милиона щ. д. О. Закария не знае със сигурност. Но за сравнение наградата, която предлага САЩ за главата на Осама бин Ладен, е “само” 25 милиона щ. д.

Защо радикалните ислямисти са толкова вбесени от възрастния коптски свещеник от Египет, който вече надхвърля 70-те? Защото о. Закария води ефирна война с тях и ги побеждава.

Използвайки най-модерна сателитна технология, за да заобиколи опитите на ислямските правителства да заглушат гласа на Евангелието в своите страни, о. Закария директно оспорва твърденията, че Мохамед е пророк и че Коранът е Божие слово. Той систематично разнищва живота на Мохамед, разказ по разказ, като посочва недостатъци на характера и греховно поведение. Той старателно разнищва Корана, стих по стих, като цитира противоречия и непоследователни твърдения. И не просто обяснява без извинение какво смята, че е погрешно в исляма, но продължава нататък, като учи мюсюлманите от Библията защо Иисус Христос ги обича и защо е готов да им прости и да ги приеме в Своето семейство без значение кои са или какво са извършили.

Ако о. Закария правеше това в някое затънтено място или по някой кабелен канал, където никой не го гледа или не му обръща внимание, нещата щяха да бъдат различни. Но неговото 90-минутно предаване – което съчетава проповед, излагане на учение и отговори на въпроси от (често разгневените) зрители, които се обаждат от цял свят – се е превърнало в “задължително телевизионно време” из целия мюсюлмански свят. То се повтаря четири пъти седмично на арабски, неговия роден език, по сателитна телевизия, наречена “Ал Хаят” (“Телевизия Живот”). Тя може да се гледа във всяка страна в северна Африка, Близкия изток, централна Азия, както и из цяла Северна Америка, Европа, Австралия и Нова Зеландия. Предаването не само може да се гледа на толкова много места, то се гледа – от около петдесет милиона мюсюлмани дневно.

В същото време многобройните сайтове на различни езици на о. Закария имат милиони посещения. Там мюсюлманите могат да четат неговите проповеди и да разглеждат архив с отговори на често задаваните въпроси. Те могат да се включат също в чатрум на живо, наречен “Приятелски разговор”, където не само имат възможност, но са насърчавани да задават и най-трудните въпроси на обучени онлайн консултанти, много от които са бивши мюсюлмани, приели християнството, които разбират откъде точно са хората и каква борба им се налага да водят.

В резултат на това името на о. Закария – който е в ефира от 2003 г. – на практика е станало известно на всички в мюсюлманския свят. Един арабски вестник го е нарекъл “обществен враг № 1” на исляма. Милиони го мразят със сигурност, но го гледат. И го слушат. Те мислят върху това, което казва той, и разговарят за него със своите приятели и семейства. Когато о. Закария предизвиква радикални ислямски духовници да отговорят на многобройните му опровержения на исляма и да защитят Корана, милиони зрители чакат да видят как ще отговорят фундаменталистите. Но те рядко го правят. Предпочитат да нападат о. Закария, отколкото да му отговарят. Обаче колкото повече го нападат радикалните ислямисти, толкова по-известен става той. Колкото по-известен става, толкова повече мюсюлмани се чувстват принудени да го гледат. А като го гледат все повече мюсюлмани, все повече достигат до заключението, че о. Закария е прав, и на свой ред избират да последват Иисус Христос. О. Закария изчислява, че поне 1000 мюсюлмани месечно се молят да приемат Христос при разговорите с неговите телефонни консултанти. Някои от тях се молят да приемат Христос по време на предаванията на живо с о. Закария. И това със сигурност е само видимата част на айсберга, тъй като представя само онези, които са успели да се свържат по претоварените телефонни линии. Просто няма достатъчно обучени консултанти в момента, които да поемат всяко едно обаждане.

[…] О. Закария се е зарекъл да не спира да проповядва Евангелието до последния дъх, който му даде Господ. “Защото Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен.” Този стих – Иоан. 3:16 – вдъхновява о. Закария. Той страстно вярва, че Бог обича целия свят, включително всеки един мюсюлманин. Той е убеден, че “всякой”, който вярва в Иисус Христос като Господ – бил той евреин или мюсюлманин – ще получи вечен живот. Той не счита, че всички мюсюлмани са радикални ислямисти, но смята, че всички мюсюлмани са духовно изгубени, и отчаяно иска да им помогне да намерят своя път към опрощението и помирението с Бога, Който ги е сътворил и ги обича.

“Вярвам, че това е Божията десница”, ми каза о. Закария. “Той ме направлява. Той ми посочва какво да кажа. Той ми посочва какво да напиша… в сайтовете. Той все повече и повече ми посочва как да използвам технологиите, за да достигна до хората с Неговото слово за изкуплението.” | orthodoxytoday.org

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...