Новият патриарх не се шегуваМоже да харесате още...

5 Отговори

 1. chingis каза:

  Русия се намира в много деликатно положение. Руснаците сами си събориха православието, а от друга страна СССР доведе Русия до най-голямото й могъщество в историята. Така руснаците имат сериозна дилема от исторически и богословски аспект – от една страна Христос е Истинен Бог Наш, а от друга страна Красная армия всех силней! Ако руснаците искат да премахнат фалшификациите на историята както правят честните американци, които си плащат за всичко и не правят компромис със свободата и достойната оценка на труда, то те трябва да отворят всички архиви от Средновековието до наши дни, откъдето ще се види, че всъщност руският проект като идеология на държавата и на отношенията между народ и Църква е всъщност българския проект, разработен в канцелариите на св.цар Борис І и Симеон Велики, откъдето са тръгнали книги и клирици към Русия. Освен това безпристрастния анализ показва, че липсата на пари и наследството от комунизма, който използваше всички достижения на науката за да му работим за без пари се използва от православието. Психологическата разработка на основата на „родолюбието“, „националната идентичност“, „завета на историята“, единственото познаване на истината от страна на православните, тяхното учение за богоизбраност и 2000 годишните им познания им по човешка психология се използват, за да накарат хората да си отдават живота на Църквата , както идеалистите и мечтателите си отдаваха живота на националкомунистите след 1945 та година. Руската мечта за нова Византия е ново КГБ.

 2. DODO каза:

  интересно е , че от „нравствената“ руска икономика бягат не само само бедните , но и духовно богатите руски олигарси. За какво им е църква на руснаците, най добре да се молят на поредния назначен от кгб президент пряко, не са нужни изкуствени посредници като църкви, патриарси и прочие лизачи и лапачи. така е било преди революцията в продължение на 200години , не е нужно лицемерие.

 3. Дон Кихот каза:

  От заглавието, така преведено, се получава впечатление, че едва ли не патриарх Кирил няма чувство за хумор. Не е вярно. Оригиналното заглавие на статията е: New Orthodox Patriarch Pulls No Punches. – http://www.nytimes.com/2009/06/10/world/europe/10iht-orthodox10web.html
  .
  „Pulls No Punches“ e доста разговорен идиом и най-точно се превежда като „пипа с меки ръкавици“.
  .
  По повод поредното словоизлияние на Чингис „руският проект… е всъщност българския проект, разработен в канцелариите на св.цар Борис І и Симеон Велики“, бих го уверил, че Русия не е покръстена от България, а от Византия и че предполагаемият „български проект“ не може да е нищо друго, освен копие на византийския.
  .
  Dodo уверява, че „не са нужни изкуствени посредници като църкви, патриарси“ и пр. Христос е основал Църквата, която е богочовешки организъм (Матей 16:18; Ефесяни 5:25-27). Както живеем в земна държава и се подчиняваме на нейните закони, така обитаваме в духовната вселена на Църквата и се подчиняваме на йерархията и каноните. На когото това не харесва – вън! (Откр. 22:15).

 4. chingis каза:

  В България генералните изводи и догми на историческата наука са направени преди да бъдат събрани историческите извори. Освен това стълб на тълкуванията за миналото са византийските и латинските документи, които по обясними причини не казват истината за нас. Славянският проект е направен от българи, които интересно защо на събора по българското Покръстване пращат военни, а не пращат духовници. Освен това аз казвам – руснаците да си отворят архивите и тогава ще видим каква е истината, защото нашата история е писана в Москва и в Берлин и много ясно, че няма да има признание за трите явления на българската цивилизация – православие, славянство, национална идея, представена от Държавата и от войската. Ритуалният акт на св.кръщене не означава, че идеологията на Третия Рем е византийска. И какво значи византийска, защото по дух и тематика нашите старобългарски документи развиват едно пророко-месианско начало на българите, които се виждат покровителствани от Светия Дух много преди византинизацията на държавата, ако такава византинизация е била повсевместна, а не е засягала само владетелския двор и висшия ни клир. Проектът на свв. Кирил и Методий е български проект, и в нашите документи Кирил е обявяван за българин, а през Възраждането празника на двамата братя е автентичен всенароден ден на културното ни единство. И не мислиш ли Дон Кихоте, че славянските документи, които са най-слабо проучени в световен мащаб се нуждаят от наша интерпретация, а не от чужда идеология на историята?

 5. purlikov каза:

  Дългото съжителство на РПЦ с комунизма е довело до една форма на православие, което някое сполучливо наричат милиционерско. В него са се вплели пропагандно-идеологическите похвати на КПСС. И вместо да се оправдават с икономиката на САЩ е хубаво да погледнат собствените си проблеми честно – корупция, алкохолозъм, проституция, износ на мафия, липса на демокрация и т.н., както прави обществото в САЩ. Хубаво е да си спомним кога е бил последния успешен руски социален проект, който да е довел до добруването на руския народ.