Режат Синода наполовинаМоже да харесате още...

7 Отговори

 1. Християнче каза:

  се наблюдава в рилската св. обител. Отново комунистите си вършат работата и доубиват родната ни БПЦ. Христос Воскресе!

 2. ta6evv каза:

  Цитат;в бъдеще да отпадне изобщо Църковно-народният събор като институция. Предложението е той да бъде заменен с Архиерейски събор, в който да участва само висшият клир – митрополитите и епископите,….
  Хм,то и сега висшия клир ще решава какво да се случва на събора и какви промени да се запишат в устава.Някой да не си помисли,че простосмъртните ще могат да вмъкнат нещо градивно…не,няма да стане.

  Някой знае ли кои ще са делегатите от неговата епархия,защото аз не знам…
  Владиците си правят каквото искат ще дадат на събора насока,каквато те искат,и така всичко по старому,статуквото си остава.

  Лично мое мнение е че митрополитите трябва да се избират на всеки четири години,както между другото е било преди време,както е и сега в страната във всяка институция…

 3. adii каза:

  „За небесното мислете, а не за земното.“ Чудя се как ще мислят духовници за духовното и за душите на своите чеда… сред толкова много земни въпроси за решаване?

  Много важен, според мен, е въпроса за служене на български език в храмовете. Обаче не само свещениците!!
  „Но в църква предпочитам да кажа пет думи разбрани, за да поуча и други, отколкото хиляди думи на език |непознат|.“ Звучи подходящо и в нашият случай.

 4. prokimen каза:

  Balgarskiat ezik niama da doprinese s nishto! Koj ot dardorkovcite partizani za balgarski ezik si chete redovno molitvite ot prevedenia na balgarski ezik Molitvenik? Bog dava dar na molitva na tezi, koito se moliat. Ne viarvam, che ima mnogo balgari; koito se moliat na balgarski u doma si, a samo razlajvat kuchetata s tozi balgarski bogoslujeben ezik. I da se vavede proslovutiat BG ezik, pak nikoj niama da se moli po vreme na bogoslujenie. Togava sashtite tezi laladjii shte zavikat, che slujbite sa dalgi i izmoritelni. Balgarska IDIOTSHTINA!

 5. ieromonah Ioan каза:

  Ей prokimene златен, Вие май иобщо не сте на ясно, каква е целата на православната мисия?

 6. adii каза:

  Проблемът е, че наистина трудно се разбира църковно-славянския. Например, за св. Златоустова литургия има книжка с богослужебния текст и на църковно-славянски, и на бълагарски. Слава Богу, човек така може да участва в службата. Но вечернята и утренята, ако вземем, дори свещеника там да служи на български, пак остават неразбрани като цяло, защото предимно певците пеят тогава. Поне не знам да има издадени на бълагарски последованието на вечернята и утренята. Ако има, не виждам да се разпространяват. Все пак има хора, които не са учили богословие или църковно пеене, за да са наясно с църквоно-славянския…

  И другото е, че когато Литургия, се отслужва на бълагарски, думите докосват и влизат много по-успешно в сърцето. Поне така се случва при мен.

  Prokimen, аз у дома винаги се моля на бълагарски език. Случвало се е понякога само Отче наш да ми се е искало да го кажа на църквоно-славянски. Но това е също мнооого рядко. Имам тъкмо два молитвеника на български. Намерих също един от прабаба ми, който е от 1948; и дори там всички сутрешни и вечерни молитви, причастните и тези, които са при определени нужди, са само на бълагарски. А на двата езика са някои песнопения от богослужението, като например Господи возвах, Свете Тихий…, както и Златоустовата литургия. Тоест дори тогава хората са виждали важността всеки да разбират какво се случва по време на Литургия.

 7. ivo_tehno каза:

  Мисля, че ако се приеме да се служи на „разбираем“ български ще стане така, че ще ни се иска и много други неща да променяме и ще вкараме светското вътре в Църквата. Стареца Паисий също е бил против да се служи на гръцки вместо на старогръцки. Аз когато започнах да ходя на Църква, слушах и не разбирах, но не ми беше излишно ходенето, а сега разбирам всичко без да съм учил църковно-славянски, то някакси ти идва от вътре и го чувстваш със сърцето си, а не го мислиш с ума си, който е повреден от самото начало. Дори да се служи на български, пак ще ходят на Църква тези, които са ходили досега, няма да станат повече сигурен съм. Нека да обърнем поглед навътре в сърцето си и да чуем то какво ни казва, защото и то има права нека не го пренебрегваме.