Широко затворени очиМоже да харесате още...

11 Отговори

 1. dari каза:

  Гери, страхотен анализ!
  Истината е толкова шокираща, но всички се правим, че проблеми няма. Живеем си в този ужас! Ако си спомним за Достоевски и неговата „детска сълза“, то нашето общество се дави в детски сълзи, но е толкова коравосърдечно! Ще има ли край този човешки експеримент с децата, ще продължим ли всички да си заравяме главите пред истината… Просто се питам какво трябва да се направи. Държавата не само, че не се вълнува в лицето на своите институции, а сякаш е вдъхновител на такова изтребване – физическо и морално. Държавата създава аутсайдери съвсем планово.
  И понеже държавата е съставена от отделни хора, би трябвало да подозираме, че това братоубийство дреме във всеки от нас! Мисля, че това е отговора. Мълчанието няма да ни спаси, нито прехвърлянето на отговорности, които така и така не носим. трябва да спрем да се самоизтребваме!

 2. srebrova каза:

  И в по-напудрените и заможни организации не падат по-долу!SOS-например. Цитирам една дарителка- „толкова се боят за заплатите си, че ги е страх да мислят“. Потулват се некомпетентност и безхаберие,липсата на професионализъм и любов към децата. И какво става с питомците веднъж изритани от SOS, защото вече са завършили училище или просто са навършили пълнолетие? Голям процент неспособни да се впишат в обществото млади хора. Ако някой има нужда от подробности, моля да ми пише- има потресаващи факти за цял сериал“Баклава“

 3. Al Rashid каза:

  режисьора на филма „Баклава“ е един велик режисьор, човек смел и интелигентен. Поне някой да каже истината, и за државата, и за обшеството, и всичко това като изкуство. Това е истинската роля на съвременното изкуство. Поздрави на режисьора, надявам се скоро да направи нов верен филм.

 4. haarez80 каза:

  здравей Гери,анализът ит е хубав…още повече че е почерпен от личният ти опит..но и други хора имаме такъв опит и Слава на Бога той не е с отрицателен знак…има несъвършенства..има недостатъци в системата и в обществото и във всеки от нес..но моля те направи уточнението че все пак има хора всеотдайни, който си вършат работата съвестно независимо от условията на труд и мизерното си заплащане…те не заслужават да попадат под общият знаменател…така мисля аз…аз заставам зад тези които обичат работата си…и я работят не защото са неспособни да се занимават с нещо друго…а защото имат вярата и силите да я работят…ако някой е на друго мнение нека ме обори…но така мисля аз….

 5. Jessie каза:

  Браво, Гергана!
  Прекрасен текст! Съвършена белетристика! Поразителен анализ!
  *
  Ама защо никъде не видях зрънце идейка за оправянето на нещата?!
  *
  Аууу, сещам се! Всяка една изпаднала нища, бременна и недорасла в главата си майка може да ражда край контейнерите за боклук и да изхвърля новороденото си отроче директно вътре в кофата, нали?! (чиста работа)
  Така, Гергана, няма да има домове и няма да има такива „срамотни“ филми!
  *
  А вие, прочее, знаете ли, че тъпите режисоьори (дето се правят на много арт) са накарали децата от „Коджакефалията“ да ги изиграят тези неща пред камера?
  *
  А ти, Гергана, знаеш ли какво би се случило с тези дечица, при които си била доброволка, ако бяха останали при биологичните си създатели – щеше да има по-малко изнасилвяания от тате? Щеше да се размине с побоите от чичо, баба и мама?
  Щеше да избегне осакатяването – физическо и ментално?!
  *
  Хей, Гергана, животът може би е много ясен, но той РЯДКО е еднопластов!

 6. gergana каза:

  Наистина ми е трудно да дам решение на проблема с децата. Всъщност трудно бих могла да дам някакво лесно решение на всички останали наболели проблеми в държавата, защото те са толкова сериозни. Честно казано съм ужасена от безхаберието на всички ни, от това, че все повече нямаме морал за каквото и да е. И затова като че ли за нито едно от децата в домовете няма по-добро. Нито е добре майка ти да абортира, да те изхвърли веднага след раждането, нито пък да блудстват и да те бият роднините ти. Но не е добре и децата да растат сами като Питър Пановци, да се самовъзпитават по закони, които ние не разбираме. Нито така нито иначе. Може би ни трябва едно по-здраво общество, където родителите не бият и тормозят децата си, където, татковците не бият майките и където има морал. Но как да го съградим това общество, ако не го искаме всички? Просто трябва всеки един от нас, тези 7 милиона българи да си каже „От мен зависи“, аз няма да постъпвам нечестно, няма да правя това и това. Е да, за това как да стенем такива отговорни и морални, аз нямам отговор.

 7. korki каза:

  За мен най-важното в статията е, че у нас истината е нежелана. За държавната и фирмените администрации е изгодно да няма действителност, а перспектива, бъдеще.
  Живот има само в настоящето.
  Животът се гради с труд, а не с ходене на работа. Трудът е отношение към Бога, другите и себе си.

 8. Дон Кихот каза:

  Дайте да кажем истината – огромната част от децата в тези домове са от цигански произход. Вече 50 години се сменят парадигми, идеологии, режими, партии, но циганският въпрос е като горещ картоф, с който никой не иска да се залавя. Този проблем става все по-остър, а тези хора – все по-нагли, защото днес решават изборите, а след няколко десетилетия ще доминират етнически България. Отговорност и морал за тези хора са празен звук.

 9. Jessie каза:

  Какво пък трябва да значи „за държавата и фирмените администрации е изгодно да няма действителност“?
  Тука май някой е гледал „Матрицата“ наскоро!
  *
  Както правдиво отбелязва „дон кихот“ (ако правилно интерпретирам неговата мисъл) – едва ли някакви си институции карат циганите упорито да странят от цивилизоване и социализиране.
  И в крайна сметка – това наше общество сляпо ли е, глухо или малоумно е, та от някаква си „Баклава“ разбра, че съществуват домове за деца, лишени от родителски грижи и че тези деца са доведени в тия домове, заради преживени някакви ужаси, а и че в домовете преживяват какво ли не…
  Ами като обществото ни е такова – то и баклавата си заслужаваме…
  *
  Във всеки случай хората в институциите правят невероятни еквилибристики, за да опазят дечицата и да ги превърнат поне малко в хора – нещо, което в собствените къщи на биологичните им семейства 200% няма да се случи!
  *
  тъй че не виждам какво има да се плюе по институциите – като сте толкоз ербап, вземете по 1-2 деца, станете приемни родители и ги отгледайте!

 10. gergana каза:

  Мисля че институциите наистина поне малко се стараят, но и на тех човешкият им ресурс е малък и няма как повече да се направи. Но лошото е че ако човек желае да осинови дете, то той не може да си избре, предлагат му някакво и ако го откажеш, минаваш в трета глуха, така за осиновителите няма шанс, и колкото и малко да са те изчезват. Така дори „приемливите“ деца (осъзнавам нелепостта на израза, няма по-свестни и по-несвестни деца) губят шанса си за по-нормален живот.