Възстановеното единство на Руската Православна Църква е историческо събитие за православния свят



 

Източник: Православие.ру

Възстановяването на единството на Руската Православна Църква е историческо събитие за целия православен свят, отбелязва протойерей Леонид Кишковски от Православната Църква в Америка.

 

Възстановяването на единството на Руската Православна църква е събитие от историческо значение не само за самата нея, но и за целия православен свят, в това число и за Америка. Тази своя увереност споделя отец Леонид пред кореспондент на ИТАР-ТАСС. По поръчение на Митрополитът на цяла Америка и Канада Герман, отец Леонид представлява ПЦА на тържествата в Москва във връзка с подписването на Акт за канонично общение между Руската Православна църква и Руската Православна Задгранична църква.

„Разколът винаги наранява Тялото на Църквата и затова ние приветстваме помирението и каноничното обединение между Московската Патриаршия и Руската Православна църква зад граница.” – казва отец Леонид.
„Аз се радвам, че Задграничната църква като цяло тръгна по пътя на помирението, разбирайки, че в Русия се случват съществени, реални и правилни промени, – пояснява той. – Църквата има контакт с държавата, но тя е свободна в своите действия и своята мисия”.

Самият отец Леонид смята, че „обръщането по посока на освобождаването на Църквата” е започнало още в съветско време – „в годината, когато беше отбелязана 1000 годишнината от Покръстването на Русия. Този процес беше продължен при първия президент Борис Елцин, а личната среща на настоящия президент на Русия, Владимир Путин с митрополит Лавър, Първойерарх на Руската Православна Задгранична църква и с членове на Архиерейския Синод На РПЗЦ през септември 2003 г. в Ню Йорк, изигра ключова роля в процеса на помирение.
Отец Леонид отбелязва също, че Американската Православна църква приветства обединението на Руската Църква, като отбелязва и няколко основни въпроса по пътя към пълното единение.

„Актът на примирението, който има огромно значение, … трябва в края на краищата да принесе плодове не само в Русия, но и в Америка, – казва той. – До този момент Задграничната църква не е участвала в Общоправославни срещи и организации. Сега проблемите, които ни тревожат в Америка, навярно, ще станат по-актуални и за нея. Навярно някога трябва да започне нейното участие в търсене на пътища за единство на Православието в Америка.”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...