Зад стените на манастира. Размисли по повод Възкресение Христово през 2007 година в БългарияМоже да харесате още...

18 Отговори

 1. faf каза:

  Искам да изразя огромното си задоволство от написаната статия.Рядко може да се прочете нещо издържано и смислено.Дерзайте

 2. Дон Кихот каза:

  Статия, типична за Чурешки. Започва от действителни факти и ги довежда до утопични и крайни изводи – за ликвидиране на манастирите и превръщането им в интернет зали. Манастирите са такива, каквито са митлополиите и енориите и не може да се разглеждат изолирано. Аз бих препоръчал на автора да стане монах и да даде свят пример, който ние, грешните, да следваме.

 3. radotr каза:

  И аз се присъединявам към мнението на faf – чудесна статия, много истини!
  Към Дон Кихот – Брате, това да си „на всяко гърне мерудия“ като лично предизвикателство ли го приемаш? Или просто така си ти идва? Ако имаш себе си за обективен не смяташ ли, че е редно редом с негативите да се отбелязват и позитивите? Щото до сега освен мърморене не съм прочел друго от теб. 🙁
  Отново поздравления за автора.

 4. Дон Кихот каза:

  щом забраняваш на другите да си изразяват мнението, ще окна като Ботьов:

  “ “Не пей ми се, не смей ми се,
  от днес вече ще да блея”.

 5. chicago каза:

  podkrepiam tuk Kihota,deto gi pishe chureshki go znaem,ama ne pliuem kato nego,razocharovan bil kato viarvasht i istorik,ama sedi zad biuroto i si pishe-toia kriv onia kriv.za chureshki epitimia-vseki mesets po dva dena da hodi da pomaga v manastirite-po izbor.

 6. Markova каза:

  Тоя път и аз мисля като Кихота,а за г-н Чурешки,не трябва само ерудиция и образование,за да отидеш и възстановиш буквално от бурена един манастир,да го поддържаш,да живееш и служиш в него,че и да посрещаш „високопоставени“ и учени хора,които пък да ти казват какво точно е православие и как трябва точно интернет да имаш,за да бъде манастирът ти на ниво!!!!

 7. andrey каза:

  Статията е добра. Прав е авторът за много неща. Неговите изисквания към манастирите могат да се сторят на някого твърде завишени, но примерът на други страни, където манастирите са средища на мисионерство, издателска дейност, милосърдие и т. н. е впечатляващ. Срамно е, че в нашите обители почти няма монаси (за да има място за повече туристи?), че няма и стремеж дори да се върши активно християнско служение. Руенският манастир, за който споменава авторът, е сред малкото, които са на висота. Дай Боже той да бъде като малкото квас, който заквася цялото тесто, както се казва в Евангелието.

 8. Дон Кихот каза:

  Щом перачниците на гръцки пари опличивате на „квас“, Господ да ни е на помощ.

 9. evfimiya каза:

  ne che e vazno no statiyata ostana nedochetena… ot momenta v koito vidyah da se govori za kachestvoto na monasite… izvinete g-n chureshki no vie koi ste che da govorite za kachestvoto na choveshkite dushi? da ne bi da mozete da gi razgadavate? ne ni li lipsva skromnost i smirenie?…

 10. Georgi каза:

  Колко хубаво щеше да бъде, ако можехме да си нарисуваме 1000 монаси здрави, прави ,интелигентни и духовни. 300 щяхме да пратим в рилския манастир, 50 в Бачковския , 200 в Зограф а останилите ще разпределим равномерно по останалите манастири. Ех, колко хубаво щеше да бъде ,само ако можехме да си нарисуваме монаси и колко хубаво щеше да бъде , ако можехме да си нарисуваме и миряни.

 11. andrey каза:

  такива обвинения не се хвърлят с лека ръка. Дайте доказателства за твърдението си, в противен случай това се нарича „клевета“.
  Че гърците помагат на един български манастир в християнската му дейност, не е срамно. Срамно е, че българите не го правят. И защо трябва да виждате във всекиго около вас само лошото, да подозирате всички в злина и измама? Така няма да спечелите нито една душа за християнството, а няма да имате и приятели.

 12. Дон Кихот каза:

  И кьоравите знаят, че Гръцката църква пере пари от наркотици. Само не ме убеждавайте, че тези радиостанции са купени от закуски. Чак толкова не сме идиоти.

 13. evfimiya каза:

  az ne sum kiorava puk ne znaeh… Sv Ioan Lestvichnik kazva da ne vyarvame na ushite si kakvoto i da chuvat nito na ochite si kakvoto i da vizdat – moze da e ot lukavago

 14. evfimiya каза:

  tova nyama nishto obshto sus suveta na Sv Ioan Lestvichnik 🙂

 15. роси каза:

  Не съдете, за да не бъдете съдени!

 16. faf каза:

  И какво сега? Ще се окаже че Църквите опаковани с понятието“ автокефалии“ са много по неканонични в своето поведение,отколкото малките православни общности.Срасването на Църквата с Държавата е пагубно за Православието.Какво да кажем за сергианската ерест.Но това е друга тема.Но човек като се замисли над пример като този: За 2004 година в официалния отчет на Бачковсия манастир фигурира сума от продажба на църковни свещи – 850 000 лв.Не говорим за други постъпления.Както не поставяме тази цифра реална ли е или не.Но манастира няма ни радио ни едно сносно по голямо возило за монасите“,А какво да кажем за Руенският манастир.Ето пример!

 17. stoyan каза:

  Сърдечни поздрави на всички!
  Това е моят пръв коментар в този форум. Това което прави впечатление е, че много често коментарите се отклоняват от темата в посоки неподходящи за православие.бг

  Съществуването на тази интернет страница и форум са голям дар, който трябва да ценим и пазим.

  Аз ценя книгите и статиите на Чурешки. И тук той повдига много важен въпрос но с един много управнически тон. Човек остава с впечатлението че, до голяма степен, положението в манастирите е въпрос на усилия. Тук бих използвал думите на моя духовен отец: подхода към подобни неща трябва да е молитвен. Много неща в духовното ни ежедневие имат нужда от изцеление. Хубавото е че знаем кой е Изцелителя.

  Стоян

 18. Дон Кихот каза:

  Corruption scandal hits the Greek Church
  By Harry de Quetteville in Athens
  05/02/2005
  http://www.telegraph.co.uk/news/
  main.jhtml?xml=/news/2005/02/05/
  wgreek05.xml&sSheet=/news/2005/02/05/ixworld.html

  The Greek Orthodox Church suspended a senior bishop and an influential priest surrendered to police yesterday as corruption allegations involving bribery, drug dealing and sexual favours swamped the country’s powerful clergy.

  The two men were the first ecclesiastical casualties in an alleged trial-rigging scandal that has called into question the credibility of the Orthodox Church and the courts.

  So far 20 judges are being investigated on suspicion of bartering away decisions in important cases, notably involving drug deals or church elections. Four have been charged.

  ––-

  Скандал за корупция в Гръцката православна църква
  4 февруари 2005 | 18:48
  Агенция „Фокус“

  Атина. Високопоставен гръцки свещеник беше отстранен от длъжност за шест месеца в скандал, обхванал както духовенството, така и съдиите, предаде ВВС.
  Синодът на Гръцката православна църква заяви, че е започнал разследване на обвиненията в присвояване на средства и неморално поведение срещу епископа на столичната област Атика, Пантелеймон, който отхвърля обвиненията.
  Друг епископ ще даде показания пред синода, за да обясни твърденията, че е замесен в търговия с наркотици. Освен това гръцката полиция арестува един свещеник по подозрение, че е помагал за уговаряне на съдебни присъди.