Как не трябва да се издават богословски книгиМоже да харесате още...

7 Отговори

 1. Санчо каза:

  Масонски откровения на дребно:

  „Богинята майка шества хилядолетия през човешката история, приемайки различни образи и имена – Кубаба, Кибела, Артемида и най-известния женски образ на всички времена – Богородица.“

  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-05-11&article=324289

 2. Санчо каза:

  В чисто човешки план аз съм благодарен на о. Рафаил, че преди години му писах за интереса си към Грузия и той ми изпрати всичко публикувано от него на грузински теми. Това ми даде стимул да задълбоча изследванията си и да напиша книга за Грузия и нейната духовна култура (350 стр., още неиздадена).

  Но като богослов о. Рафаил е краен реакционер и както се вижда от тази статия, не се гнуси от фалшификации. Явно той избива неосъществени научни комплекси. Ако трябва да бъде отъждествен с някой от руските разколи от ХХ век, не е правилно в него да се вижда обновленец (модернист), а по-скоро йосифлянец (консерватор).

  Руската църква осъди култа към Сталин –
  http://archiman.livejournal.com/

 3. Въпросът с грамотността е едно от условията без което не може в християнската религия. Аз имам едно катоилческо издание на Новия завет на старогръцки и латински език, където всяка една дума използвана в текстовете от ІІ до ХV век – появата на печатни издания – е отбелязана със своя смисъл и използвано значение. Една сгрешена буква в израза може да промени цялото тълкувание и това българите са го знаели, още повече когато става дума за тайнопис или метафоричен или алегоричен изказ, който може да преобърне представа на вярващия и да промени нагласата у читателя. Факт е, че българският народ през комунизма се граматизира, но това е една масовка, която с изключение на езиковите и класическите гимназии е заблуда, че българинът може да чете и пише и създава илюзия за грамотност, която днес, през ХХІ век е далеч от висшата грамотност през „тъмното Средновековие“.
  http://www.bg-history.info/download/details/103.html

 4. Санчо каза:

  Въпросът с грамотността е много важен и той включва познаване на правописа, защото в текста “ едно от условията без което не може“ пред БЕЗ КОЕТО трябва да има запетая.

 5. Митко каза:

  Карелин е властна и безскруполна натура. Пробутват го за много духовен, но истината е, че у него няма нито любов, нито духовност, а е и доста посредствен като писател. Кураев винаги го навира в миша дупка, защото не само, че не познава св. отци, но и си позволява да си измисля цитати от тях. Поредния лъжедуховник, който се е превърнал в знаме на част от „по-истинските“ православни.

 6. Митко каза:

  Санчо, Карелин не е консервативен! Православието такъв консерватизъм граничещ и дори задминаващ на моменти фашизма не познава 😡 Четох едно обсъждане в Грузинската църква, на което присъстват доста видни техни духовници. Един от въпросите, които бяха засегнати беше за участта на неродените (убитите при аборт), както и на деца починали преди да бъдат кръстени. И докато всички духовници отказваха да вземат позиция и оставяха всичко в ръцете на Божията милост, този престъпен ум Карелин заяви, че няма спасение за некръстените :-* без значение причината за тяхното некръщение. Тоест и неродени и младенци поемат директно към ада… Извинявай, но ако това е православен консерватизъм, аз се срамувам от него. Моят Христос няма нищо общо с този на Карелин и събратята му. Крайно време е да се разбере, че Христос е Спасител и християнството е спасително, а не човеконенавиждащо.

 7. Митко каза:

  А статията е чудесна. Необходими са повече такива, които безпристрастно да показват антиправославността на гурута като Карелин и сие. Поздравления за публикацията.