„Традиционно-православни“ неделни изкушения: Министър-Вълчевата срещу Божията Заповед„Традиционно-православни“ неделни изкушения: Министър-Вълчевата срещу Божията ЗаповедМоже да харесате още...

10 Отговори

 1. lyublyana каза:

  oсъзнаването на тази реалност ще си остане“глас в пустиня“…и все пак ,трябва да го има този глас,дано да пробуди някоя заспала съвест на властник

 2. plamen каза:

  г-н Беров, съгласен съм с аргументите. но ми е трудно да приема оценъчната част („Поредният удар по „традиционността на православието“ е заплануван“, „“Образователното млатене“ върху православието“ и т.н.) – звучи, сякаш става въпрос за злонамерена и предварително обмислена кампания срещу църквата. бих предпочел в този конкретен случай да се приложи принципа на „бръснача на Окам“ – някак ми е по-реалистично да си обясня действията на администрацията със стихийно безхаберие, а не с конспиративни причини. Нашата родна администрация поне досега не е дала признаци за способности в тази посока – конспирацията изисква мисловен процес, най-малкото. поздрави.

 3. portos каза:

  То, за да извършиш нечестие много мислене и талант не се иска.

  Г-н Беров. Поздрави!

 4. portos каза:

  „В България липсват християнски водачи, които да указват за подобни нарушения и да се грижат за паството си.“

  Не съм съгласен. По-скоро им липсва на тези водачи подкрепата от хора като вас.

 5. Galina71 каза:

  или много шум за нищо.

 6. Християнче каза:

  Какво ли друго може да сътвори „царедвореца“ министър – комунист и атеист? Даже и обучението по религия което го „има“ тук-там в българското училище е чиста имитация и породия. Христос Воскресе!

 7. hpberov каза:

  Благодаря г-н Сивов, че дадохте гласност на проблема. Оценъчната част вероятно се чете и излиза като прекалено драматична. Ако приложим „бръснача на Окам“ ще изолираме няколко трудновъзприемащи се хипотези. Но тези, които са приемливи ще са две:
  1. Несъобразяване на администрацията с религиозните чувства на населението (без значение дали от „стихийно безхаберие“ или от „пряк умисъл“, последният разбира се трудно се доказва, но не е недоказуем).
  2. Каквато държавата, такива и религиозните общности, преимуществено и постоянно функциониращи в нея. Разбира се, че някак си не мога да приема положението – от една страна Св. Синод настоява за вероучение, от друга не се интересува, че точно абитуриентите пишат в Неделя. Ами това са около 78 хиляди млади хора, които не са могли да посетят неделното богослужение, поради министерската заповед. И ако в такъв случай християнските лидери мълчат, просто не зная какво да кажа. Разбира се, че Църквите трябва да спазват Конституцията и Законите на страната, но не и заповеди, които са противоконституционни, противозаконни и невписващи се в тълкуванието на Конституционния съд. Само, че както предполагам на въпроса няма да се обърне внимание. Аз не желая да абсолютизирам неделята. Разбира се, че християни със служение на лекари, пожарникари и т.н. са по разбираеми причини заети и в Неделя. Но 78 хил. млади хора са отклонени по възмутителен начин.

 8. hpberov каза:

  Получих множество и доста противоречиви отзиви за публикацията относно Матурите в НЕДЕЛЯ. Затова реших да публикувам съвсем кратко, точно и ясно – черно на бяло само юридическия проблем за недопустимостта да се спекулира с подобни заповеди. http://www.berov.org (включително и на немски), има достатъчно колеги, които искаха да узнаят за фактите и правните основания.

  Спец. поздрави!

 9. vesko_alex каза:

  Докато евреите управляват България и докато този министър Дениел Вълчев е начело на нашето образование,така ще бъде.При министър председател – евреин и други поради липса на българи.Бог вижда всичко и на деня на страшният съд за тях няма да има прошка.Амин.

 10. jivko0o0o0 каза:

  Nikoga ne sam go haresval toia ministar,a o6e po protiven mi stana poradi na4ina po koito se otnese s balgarskite u4iteli.Tia hora ne iskat da ima nito stabilna Carkva,nito dobro obrazovanie,a vsi4ki znaem,4e tovata sa dvete nai -stoinostni institucii v koiato i da e darjava.iskat li da razediniat naroda parvo zapo4vat ot razru6avaneto na Carkva i Obrazovanie,a ot tam natatak e lesno.Narod bez duhovni i intelektualni cennosti lesno se manipulira.