Balkan insight: Църквата в Косово разделена по въпроса за диалогаИзточник: BIRN

Изплуват разногласията около въпроса, дали Православната църква трябва да участва в институциите на Косово

Свещенството и епископите на Сръбската православна църква в Косово все по-често са в конфликт по въпроса дали трябва да си сътрудничат с албанските лидери и представителите на УНМИК в Косово. Разцеплението пролича през май, когато лидерът на твърдата линия, епископ Aртемий Рашко-Призренски, бойкотира Междурелигиозната конференция, чийто официален домакин бе Сръбската православна църква.

Още преди началото на конференцията за миролюбиво съвместно съществуване и диалог, твърдолинейната политическа групировка Сръбски национален съвет призова църковните лидери да не участват във форума. В същото време, умерените представители на църквата начело с монасите от манастира Високи Дечани и бившият им игумен, владиката Теодосий, напълно подкрепиха конференцията.

Макар църковните кръгове да не обсъждат открито разногласието, наличието на две фракции става все по-очевидно, особено след споровете дали косовските политици е трябвало да бъдат поканени на Великденските църковни празници през април. Двете фракции се обръщат към обществеността, като използват отделни уебсайтове и публикуват отделни, често противоречащи си съобщения.

Първите признаци на разделението сред свещенството на СПЦ в Косово се появиха през пролетта на 2005 година, когато митрополит Артемий отхвърли правителствен меморандум за възстановяването на църкви, разрушени от погрома през март 2004 година. Тогава разбунтувалите се разрушиха или изгориха над 800 сръбски къщи и 35 църкви и манастири. Впоследствие косовското правителство състави проект за тяхната реконструкция. За изпълнението му правителството поиска от Сръбската православна църква да подпише меморандум, с който да упълномощи държавните институции в Косово да се заемат с възстановяването и, което е най-спорно, да позволи за част от възстановителните работи да бъдат ангажирани албански фирми.

Тази идея предизвика гнева на владиката Артемий, който напълно отхвърли възможността косовските институции да водят проекта. Но монасите от манастира Високи Дечани, тогавашният им игумен Теодосий и йеромонах Сава (Янчич) заеха друга позиция и заявиха, че няма да откажат ничия помощ, когато става въпрос за запазването на православната собственост и за възстановяването на изгорените и разрушени църковни обекти.

По това време Сръбската православна църква възстанови званието „епископ на Липлян”, най-високата титла в Православната църква в Косово през XII век, и я даде на игумен Теодосий. Оттогава той често, като епископ, се явява в ролята на официален представител на СПЦ. Двамата с владиката Артемий вече не се появяват заедно на обществени прояви, за разлика от преди. Така владиката Теодосий и свещенството от манастира не присъстваха на освещаването на нова църква в Митровица на 8 ноември 2005 година, въпреки че самият сръбски патриарх Павле бе дошъл.

Заради отсъствието им започнаха да се носят слухове. „Доскоро почти всички представители на епархиите и манастирите в Косово винаги присъстваха заедно на по-важните православни празници и религиозни събития”, – заяви висш представител на Рашко-Призренската епископия, пожелал анонимност. „Но през последните една-две години владиците рядко се появяват заедно на един и същи празник".

Конфликтът стигна върха си този Великден, когато владиците Теодосий и Артемий публично влязоха в спор заради решението на първия да приеме като гост президента на Косово Фатмир Сейдиу в Дечани, както и заради отказа на Артемий да позволи на косовския премиер Агим Чеку да присъства на възкресната служба в манастира Грачаница. „Добре е, че оглавяващият УНМИК Сорен Йесен-Петерсен и президентът на Косово Фатмир Сейдиу са тук”, – каза по време на великденския празник на 23 април Теодосий. „Ние имаме нужда от помощта им, за да запазим това, което нашите предци са построили през вековете".

Владика Артемий не бе на същото мнение. Той заяви пред белградския ежедневник „Вечернье новости”, в статия, публикувана и в уебсайта на епархията, че не е дал благословията си манастирът Високи Дечани да посреща за Великден гости от косовските институции. „Подобни събития създават погрешно впечатление, че положението се подобрява, че проблемите в Косово се решават, че има толерантност и диалог”, – заяви епископът. „Всички знаем, че това не е така, а приемът в манастира Дечани е в полза единствено на опитите Косово да получи независимост”.

Конфликтните позиции на двамата владици повтарят разделенията на политическите представители в Косово. Крайно радикалният Сръбски национален съвет има база в големия северен енклав между Митровица и Сърбия. Той поддържа владиката Артемий и се противопоставя на всякакво сътрудничество с косовските институции. Позицията на по-умерената Сръбска листа за Косово и Метохия е по-близка до хората, живеещи в разпръснатите енклави на юг. Партията подкрепя владиката Теодосий и неговото открито становище и готовност за диалог.

Оливер Иванович, лидер на Сръбската листа, участвала на последните парламентарни избори в Косово, заяви, че позицията на владика Теодосий е положителна. Той напомни също, че е епископът е упълномощен от Светия Синод, като най-висш орган на СПЦ, да представлява Църквата пред международните официални лица и институции. Иванович изтъкна, че решението на владиката да посрещне президента Сейдиу „ще намали напрежението и ще осигури относително спокойствие на сърбите през юни, юли и остатъка от годината, когато предстои да бъдат взети важни решения”.

В същото време, на уебсайта на епархията владиката Теодосий бе обвинен, че „приемайки Сейдиу, е приел независимостта на Косово”. В сайта се отрича също така правото му да говори от името на сърбите от Косово. В същото съобщение владиката Теодосий се осъжда още по-остро: „По-голямата част от сърбите имат единно становище и то е противоположно на това, което заявяват в обществените си изказвания владиката Теодосий и Оливер Иванович”, – твърдят в съобщението. Сърбите искали те да „престанат да се появяват в общественото пространство и да дават изявления, поощряващи разни елементи, които се стремят да ни унищожат”.

Въпреки твърденията, че представлява по-голямата част от сърбите, Сръбският национален съвет още не е изпробвал политическата си сила, тъй като бойкотира всички избори, организирани досега в Косово.

Докато официалният уебсайт на Рашко-Призренската епископия функционираше от години като общ сайт за новини и връзка със СПЦ в Косово, преди няколко месеца епископ Артемий и последователите му откриха нов сайт, в който пропагандират своите най-войнствени възгледи. В него се публикуват само политическите позиции на Сръбския национален съвет и на епископ Артемий. Никакви други дейности на Сръбската православна църква в Косово не се споменават.

Подобни сблъсъци объркват изолираните косовски сърби. Драган Кръстич от Митровица например изразява разочарованието си, че Църквата е започнала да подкрепя и да повтаря разделенията между политическите партии. Той изтъква, че досега тя е оставала незасегната от разцепленията, обременяващи сърбите в Косово, и изразява съжалението си заради раздора сред свещенството, излязъл наяве в началото на годината.

Небойша Йович, председател на Сдружението на изселените и прогонените от Косово и член на Сръбския национален съвет заявява, че човек все пак не трябва да се меси в тези неща. „Дори да има някакви несъгласия, те трябва да си останат вътрешна работа на църквата”, – смята той.

Мая Радойевич е журналист на радио Косовска Митровица в Звечан. Таня Матич е сътрудник на BIRN (Балканската мрежа за разследващи репортажи) в Белград. Тази статия е публикувана в рамките на проекта на BIRN за медийно обучение с подкрепата на Британското посолство в Белград. Balkan insight е интернет публикация на BIRN.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. KATI каза:

    Дипломацията е излишна там,където вече се пролива кръв.Тогава тя не е нищо друго освен лицемерие и предателство.Епископ Артемий е взел крайно и „неразбираемо“ решение, защото ножът е опрял до кокала, а за токова нещо се иска голям кураж и християнска пожертвувателност. Той явно не чака: „Докато мъдрите се намъдруват, лудите да се налудуват.“