Екзистенция на българите – минало, настояще, бъдеще!?


Категория за участие: ІІ

Подател: Алекси има висше образование, военнослужещ е. Интереси: православие, патриотизъм, поезия, автомобили, спорт.

Получател: Техни Високопреосвещенства


Ваши Високипреосвещенства,

Повод да се обърна към Вас ми даде мнението на един отец от българската енория в Московското подворие, според когото: “Когато духовните водачи на един народ са твърди и мъжествени, тогава този народ живее в благоденствие и благополучие!” Цитатът ми със сигурност не е точен, но със сигурност ми прозвуча силно, но вярно и актуално. Т.е. иска ми се да сте твърди и смели, за да живее нашият народ в православно и материално благополучие. Но това няма да мине без Божията воля, която прави човешките съдби ”велика бездна”.

Може да Ви се струвам наивен и дързък, но майка ми има един простичък, но мъдър извод: “Каквото му сърце искало, това и направил.” А на мен ми се иска да повиша Вдъхновението, Отговорността и Смирението на Вас и Вашите пасоми като преговорим нашата история според версията на свети Пайсий Хилендарски. Защо точно тези три душевни нагласи?! Защото мисля, че те най-много ни липсват на нашето съвремие и тяхната липса ни пречи да изпитваме тихата радост от общуването с Бога и шумната еуфория при успехи и причини в световното ни ежедневие. Защо точно според “История славянобългарская”? Защото много хипотези се появиха напоследък, които подлагат на съмнение официалната версия за зараждането и развитието на нашия народ и държава, но аз предпочитам да вярвам на твърденията на светец, който е пожертвал най-много в търсенето на истината за Бога, света и себе си. И я е намерил щом Църквата го е причислила към лика на светиите. Та каква информация е намерил Пайсии Хилендарски!? Той е разполагал с повече извори, защото през 50-те години на ХІХ век е проведено целенасочено унищожаване на литературни паметници от манастирите ни, сякаш са знаели враговете на нашия народ, че скоро ще имаме нужда от цялостна картина за миналото си, а това не е било изгодно на т.нар. “Велики сили”. Това, което следва да се отбележи, е че хилендарският йеромонах проследява нишката от синовете на праведния Ной – Сим, Хам и Яфет. Европейските народи са наследници на третия – Яфет, част от които са славяните, а пък “най-славни между славяните са българите – първи те са имали царе и патриарх, първи те са се кръстили”…

Авторът не разделя никъде славяните от българите, както е модерно сега, и което ми е още по-интересно, че никъде не споменава думата “траки”. Защото, според доц. Ганчо Ценов, гърците и римляните са наричали “траки” чуждоплеменниците, както и варвари, хуни, готи, скити и т.н. Тогава характеристиките на народите са били определящи за името им, а не принадлежността им към определена социална формация (държава), както е няколко века по-късно. ИЗВОД: Ние сме наследници на Афет, а не на Сим, т.е. ние не сме азиатци, а европейци! Друг интересен момент, който все повече се доказва напоследък, е че първото заселване на българите на Балканския полуостров – и то чак при Охрид – се е случило през IV век!! Доцент Ганчо Ценов твърди, че тогава сме и покръстени, но Пайсий Хилендарски посочва като първи кратковременен покръстител на нашия народ цар Тривелий ( а ние го знаем като кан Тервел). Никъде не се споменава за Аспарух, а се говори за цар Батоя по това време. А основна черта на нашите предци е това, че “са били страшни и непобедими във война”! Важен факт, според мен, който обяснява и официалната версия за равнопоставеното ни държание спрямо Византия, която за мен между другото е образец за християнска държава, особено по време на благочестивите си императори. Писателят никак не се съмнява, че светите братя Кирил и Методий са българи, както и учениците им. Да не говорим, че самите първоучители са били в България, а ние знаем, че едва ли не техния крак не е стъпвал тука?! Йеромонах Пайсий твърди, че България пада под османско владичество през 1370 г. и е съществувала 980 години ( на Балканския полуостров )! Не бива да забравям и един много важен факт от повествованието на автора, а именно, че той много често потвърждава Божията воля като причина и благословение за великите и трагични събития от миналото ни.

Това важи за всички времена и народи, но само вярващите са убедени в това. И близкото ни минало е не по-малко славно. И то започва активно с възстановяването на статута на Българската православна църква през 1872 г.! В следващите десетилетия тя благославя царете и управляващите ни, воините и учителите ни. А държавата ни става “перлата на Европа” и в икономическо, и военно отношение! Големите нещастия започнаха с Берлинския конгрес, където Европа показа своя страх от стара и велика България и направи всичко възможно тя да не възвърне етническите си и културни граници. Те се засилиха с мегаломанията на княз Фердинанд, който избра по-лошата част от управлението на цар Симеон I, а именно по пътя на войната. Своя апогей злините за страната ни получиха, когато благодатната помощ на Светата Троица беше отхвърлена при комунизма, а можещите и вярващите й жители бяха отстранени или обезсилени! Има и друго важно доказателство за силата на българската нация, а именно държавата Македония!? Всеки е снизходителен с по-слабия, но иска да се съревновава и да граби по-силния. Така е и с държавите. Защо мислите, че Охридската архиепископия е унищожена от Османската империя чак през ХVІІІ век?! Защото е била първата българска епархия от времето на император Юстиниан Велики.

Бъдещето?! То ще е по-светло, ако “търсим Божията правда, а всичко останало ще ни се придаде”. А ще я намерим по-лесно, ако назовем нещата с истинските им имена. Те са казвани много пъти от различни писатели и учени в богословието и политологията, но дано бъдете снизходителни към мен лаика и обикновен мирянин. Каква мислите, че е целта на глобализацията, част от които са “присъединяването ни към евроатлантическите структури”? Целта е светло бъдеще, но не и за православните християни. Те и с телата си ще излязат от света, защото ще бъдат принуждавани да се поклонят на най-големия езически бог, който за разлика от всички останали няма да е истукан, а жив човек, имитиращ живота на Иисус Христос. Как ще се предпазим от “мерзостта на запустението” и най-голямата сатанинска прелест?! – Като престанем да строим тухлени храмове, а започнем да ги пълним с богомолци. Като превърнем себе си в храмове на живия Бог. Като научим на вероучение не само учениците, но и техните учители. Като възпитате в благочестие не само енориашите, а и техните енорийски пастири. Като вкарате университетските преподаватели в църковната йерархия и ги направите епископи, защото сте митрополити без епископи – епархиите си нямат духовни пазители и водачи. Като казвате на политиците истината в очите, а не им пригласяте в унисон и се водите по техния акъл, който бяга от Христовата истина и благодат.

Съжалявам, ако ви се струвам дързък, но залогът е твърде голям. Залогът е спасението на нашите души. А те в България са няколко милиона. А всяка една душичка е по-ценна за Бога от целия сътворен от него свят!!!

Послепис: Аз искам да стана свещеник един ден, но вие чакате протестантите от НАТО да възстановят военното ни духовенство.

капитан Альоша Николов, православен християнин
гр. Горна Оряховица, 10.03.2007 г.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...