Манифест на латвийските християни: Спасете семейството!


Източник: Мараната

Семейството като творение Божие е светиня. Здравото семейство е основа на живата сила и бъдещето на народа, то гарантира неговото съществуване, оцеляване и развитие. Всеки човек се нуждае от семейство като място за убежище, покой и безопасност. Семейството е особена среда, в която човекът се учи да гради отношения с другия – както между мъжа и жената, така и между родители и деца, братя и сестри.

Семейството е онова място, където у детето се формира системата от първични ценности, където то се учи да обича и разбира своя ближен и благодарение на родителската любов и грижа да познава извора на живота и любовта – Бога. В семейството детето расте като хармонична и отговорна личност. В семейството се създават и продължават духовните, морални ценности и традиции на народа.

За съжаление, в съвременното общество институцията на брака и семейството е в дълбока криза. Ние с болка и съжаление виждаме, че семейството като ценност е под сериозна заплаха. От всеки 100 брака около 60 се разпадат, половината от децата се раждат извън брака, всяка година се извършват повече от 13 хиляди аборта. Много деца живеят в детски домове, расте насилието в семействата, понятие брак и семейство губят своя изначален смисъл. Твърде много семейства днес са нещастни, обичта е угаснала, във всекидневния живот преобладават раздорите, неуважението един към друг. Затова много деца търсят разбиране и подкрепа на улицата.

Историята на цивилизацията е доказала, че стабилното, здраво и щастливо семейство е най-голямото богатство на народа и основа за благополучието на държавата. Ние искаме за всяко наше семейство да може да се каже: "Виж, ето жилището на Бога с хората!".

Ние защитаваме традиционния брак, семейството и ценността на всеки човек. Ние желаем в бъдеще нашата страна да се асоциира не с културата на самоунищожението, егоизма и намаляването на броя на жителите, а със запазването на религиозните, нравствени и културни ценности, които създават високи стандарти на моралния живот.

Здравият семеен живот показва какво е истинска свобода и ограничава намесата на държавата в човешкия живот.

Ние подкрепяме принципите от Декларацията от Мексико, утвърдени на 31 март 2004 г. от трите хиляди участници в Световния конгрес на семейството.

Семейството и обществото

Традиционното семейство (мъжът, жената и техните деца) е фундаментален елемент на обществото, който се гради върху вечното единение на мъжа и жената в брака.

Семейството и бракът

Бракът е темелен камък на здравия семеен живот. Той носи безопасност, удовлетворение, смисъл и духовно съзряване на мъжа и жената, които встъпват с безкористно самоотдаване в този съюз.

Семейството и децата

Традиционното семейство осигурява най-добрите условия за здравото развитие на децата.

Семейството и сексуалността

Сексуалността съществува за любовното общуване на съпруга и съпругата и за раждането на деца в брачния съюз.

Семейството, животът и биоетичните въпроси

Всяко човешко същество има истинска ценност от момента на зачатието до смъртта.

Семейството и демографията

Раждането на потомство е гаранция за оцеляването на народа.

Семейството и образованието

Родителите притежават първичното право и отговорност да се грижат за възпитанието и образованието на детето, изключвайки случаите на насилие и безотговорност.

Семейството, икономиката и развитието

Истинското семейство е основен елемент на икономическия ръст и развитието на обществото.

Семейството и правителството

Доброто правителство защитава и подкрепя семейството, без да узурпира важната роля, която семейството играе в обществото.

Семейството и религията

Като главни възпитатели, родителите имат правото да учат своите деца на своите религиозни и морални възгледи и да ги възпитават в съответствие със своите религиозни убеждения.

Янис Ванагс, архиепископ на Латвийската евангелска лутеранска църква
Янис Пуятс, кардинал на Римокатолическата църква
Александър, митрополит Рижки, глава на Латвийската православна църква
Петерис Спрогис, епископ на Латвийската баптистка общност на църквите
Ария Виксна, суперинтендант на Обединената латвийска методистка църква
Виестурс Рекис, епископ, президент на Латвийския съюз на адвентистките църкви
Янис Озолонкевич, епископ на Латвийските петдесетнически църкви
Алексей Ледяев, пастор на църквата "Ново поколение"
Вилнис Глешке, пастор на църквата "Приека вестс"
Таливалдис Талберг, президент на Латвийското християнско радио

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...