Църквата в МакедонияМоже да харесате още...

5 Отговори

 1. Georgi каза:

  Явно в Скопие имат доста проблеми с националната индетичност. Ама да твърдят че са покръстили Русия е малко смешно. Светата и праведна княгина Олга се е покръстила в Константинопол. Всеки може да го прочете в Житията на светийте от св. Димитрий Ростовски. Всеизвестно е ,че Русия е приела Православието от ръцете на гръцката църква. По този въпрос не може да има никакъв спор.
  Тези хора защо не почнат да се наричат българи, полесно ще им е да живеят.А и да излезат от църковната криза. Пък и все пак те са си българи. Или ако искате ние можем да почнем да се наричаме македонци. Та да видим те какво ще правят тогава. Ще завикат веднага „да вия сте македонци, а ния сме българи“.
  Обаче аз не им се сърдя за нищо. Защото ния сме толкова зле, че не можем с нищо да им помогнем поне засега. Но мисля, че след време нещата ще се оправят и в Скопие и в София (дай Боже)

 2. Дон Кихот каза:

  Има една изключителна книга на френски журналист, която за съжаление не се преиздава – Анри Пози, „Войната се връща“ (С., 1934). Тя описва с най-страшни подробности изтезанията и убийствата на българите, които не искат да се наричат „южни сърби“, от сръбските власти в Македония след 1918 г. А в този форум някои продължават да венцехвалят сърбите и тяхната църква!

 3. Лъчезар каза:

  Е тия вече се оляха съвсем.Явно след като с нас се умориха,сега се захванаха с русите.Щом и княгиня Олга са кръстили те са голяма работа.Нищо чудно утре да „открият“, че са покръстили и нас,а защо не и Византия.Сигурно и св.Константин и св.Елена са приели християнството от Охридската архиепископия.Жал ми е за тях,те са безумци.

 4. Jessie каза:

  Освен, че в техните епархии влиза всичко от Китайската стена до Ванкувър :-)))), няма как да не се забележи, че най-великото им величие е цар Самуил. Бележит, героичен, трагичен…Но, безспорно, един от най-злополучните български царе 🙁

 5. Teodor каза:

  Какво да кажем на тия бръщолевици освен това:
  Да воскреснет Бог и расточатся врази Его и да бежат от лица Его всех ненавидящих Его; Яко исчезает дим да исчезнут, яко таит восък от лица огня…Тако да погибнут грешници от лица Божия, а праведници да возвеселятся!
  Бог си знае работата! Просвети ги, Боже!