Защо деца, Господи, защо деца търсиш?Може да харесате още...

2 Отговори

 1. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  За да бъдеш дете, според думите на Христос за да влезнеш в Небесното царство ти трябва да имаш родители – майка и баща, да имаш братя и сестри и да имаш роднинство, т.е. някой, който може да се грижи за теб, да ти помага, да те предпазва от неправдите на този свят, да те възмездява, когато възрастните те лъжат и крадат и злоупотребяват с твоята невинна детска психика. Това ще рече БПЦ да е майка, Държавата да е баща, а сънародниците ти и своите по вяра да ти бъдат семейство. В България обаче нито БПЦ е майка на най-малките в земното царство, нито Държавата е баща, нито сънародниците ти те мислят като брат и сестра, освен някои изключения на добри хора, независимо от религиозния и житейския им възглед. Биологическото дете, ако е късметлия с родители, наследство и обществени връзки има всички шансове да успее в света. Детето на духовността и чистата вяра у нас обаче има нужда от приемно семейство-било чужбина, било друговерци с честност за да успее.
  http://www.slavicorthodox.hit.bg

 2. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  Днес проблемът със зависимостите е актуален, като под зависимости се разбират най-вече упойващи вредни вещества, взимани от хората по различни причини. Същевременно обаче освен за упойващите вещества древните са знаели и за една друга зависимост – зависимостта от образованието, религията и проповядваната житейска философия. Затова древните гърци особено са държали на умението да се изразяваш писмено и устно за да можеш да влияеш на хората и те да изпълняват определни политически и културни поръчки на управляващото съсловие.
  Зависимостта от словесното майсторство на цивилизацията и от умението да пишеш и да говориш е била известна и на българите. Идеята да се искат български духовници и славянски книги от св.цар Борис І е желание да се избегне философската и религиозна зависимост на българите както от Рим, така и от Цариград. Разбира се системата на издигане и дейност в БПЦ не е по линия на словесността, затова там хората на словото ги няма.
  http://www.slavicorthodox.hit.bg